Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

ZLATKO CRNČEC Novi kaos na starom centru

Foto Pixsell
Foto Pixsell
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2018. u 19:59 2018-09-03T19:59:30+02:00

Stvari će se na ovom dijelu političke scene iskristalizirati tek nakon izbora za Europski parlament. Tko tamo dobro prođe može računati na veliki politički zalet za parlamentarne izbore ma kada oni bili održani

Pokušaj stvaranja političkog centra još je jednom neslavno propao čime se dodatno zakomplicirala situacija na političkom centru. Odlukom stranke Pametno da izađe iz takozvane Amsterdamske koalicije uništen je pokušaj takozvanih centrističkih stranaka da naprave politički blok koji bi na parlamentarnim izborima osvojio znatan broj saborskih mandata.

A koji bi im onda jamčili ne samo sudjelovanje u odlučivanje oko formiranja buduće hrvatske Vlade nego i odlučujući utjecaj u njoj.

Stranka Pametno ovdje je postupila ne baš previše delikatno. Odnosno prilično nekorektno prema potencijalnim koalicijskim partnerima – GLAS-u koji vodi Anka Mrak Taritaš i IDS-u kojem je na čelu pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Čak ni ultimativna žrtva najjačeg istarskog političara – nekadašnjeg čelnika IDS-a Ivana Jakovčića – da se neće kandidirati na predstojećim izborima za Europski parlament nije udobrovoljila stranku koja, kako se sama često hvali, politici pristupa na znanstvenoj osnovi. Ma što to u stvarnosti zaista značilo.

Sve to najmanje će pogoditi IDS. Ako se izvuku iz afere s Uljanikom, a najvjerojatnije hoće, IDS će na sljedećim izborima, išao na njih samostalno ili u bilo kojoj drugoj kombinaciji, osvojiti tri saborska mandata koliko ih ima i sada. Previše je ova stranka ukorijenjena na našem najvećem poluotoku i previše je kapilarno zavladala svim tamošnjim društvenim i političkim tokovima da bi je mogao poljuljati čak i mogući kolaps Uljanika. IDS ide i dalje u svojoj borbi za Europu regija, sviđalo se to Zagrebu ili ne.

Ali to na suhom ostavlja GLAS koji će sada nakon što je ostao sam s IDS-om više izgledati kao nekakav prirepak istarskih autonomaša nego kao ravnopravna stranka u jednoj ozbiljnoj koalicijskoj priči. Neće tu puno ni pomoći popularnost njihove predsjednice koja je u ovom trenutku najpopularniji oporbeni političar. Stvari će se na ovom dijelu političke scene iskristalizirati tek nakon izbora za Europski parlament. Tko tamo dobro prođe može računati na veliki politički zalet za parlamentarne izbore ma kada oni bili održani.

Tko u svibnju sljedeće godine ozbiljno posrne velike su mu šanse da će otići niz vodu i kada se bude glasovalo za sastav novog hrvatskog Sabora. Osim da će HDZ i njegova koalicija osvojiti pet ili šest euromandata sve je ostalo otvoreno. Nitko, čak ni SDP, ne može sa sigurnošću projecirati svoj rezultat.

Da je Amsterdamska koalicija ostatala na okupu, imala bi velike šanse osvojiti jedan europski mandat. Bio bi to naravno Ivan Jakovčić, a nije nemoguće da bi uz malo sreće mogla konkurirati i za drugi. Sada bi im se moglo dogoditi da ne osvoje ni jedan. Mada je opet jako teško prognozirati što će se na kraju dogoditi. Jer u igru bi mogli uletjeti sa svojom najnovijom političkom inicijativom bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković i donedavni član Predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević.

A tu su naravno i reformisti Radimira Čačića, te dobri stari HNS koji se svim silama pred bivšim biračima pokušava oprati za najveći mogući grijeh koji netko može napraviti jednom hrvatskom liberalu. Koaliranje s HDZ-om oni koji se u Hrvatskoj osjećaju liberalima nikada neće oprostiti Ivanu Vrdoljaku i njegovoj stranci. Bit će tu vjerojatno i SDP. Naravno, ako do svibnja 2019. od njega nešto uopće ostane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.