Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. ožujka 2019.
PUTEVI I STRANPUTICE

kolumna ZLATKO CRNČEC Migracije ugrožavaju i samu Europsku uniju

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. kolovoz 2018. u 22:19 2018-08-15T22:19:32+02:00

Prije nekoliko dana negdje u šumi pored Drežnice poginula su dva migranta. Uzrok smrti bio je odron zemlje koji je doveo do toga da su veliki komadi kamenja poklopili dvojicu nesretnika i tako na tragičan način prekinuli njihovo putovanje prema obećanoj zemlji, najvjerojatnije Njemačkoj. Njihovih deset kolega koji su imali tu sreću da iz cijele priče izađu neozlijeđeni, hrvatska je policija prepratila u Zagreb gdje će čekati rješenje svog slučaja.

Zadnja je ovo tragedija kojoj svjedočimo kada su u pitanju takozvani ilegalnih migranti, odnosno osobe koje su napustile svoju zemlju i sada se pod svaku cijenu nastoje dokopati bogatog zapada. Razlozi ovog, u moderno vrijeme neviđenog pomicanja milijuna ljudi višestruki su, ali se ipak mogu istaknuti barem dva. Jedan je ono što se zadnjih desetak godina događalo u sjevernoj Africi gdje su u navodno spontanim ustancima tamošnjeg stanovništva s vlasti maknuti dugogodišnji diktatori. Cijela je ta regija bila bačena u potpuni kaos koji su površni i poslušni zapadni mediji odmah prozvali Arapskim proljećem, po uzoru na slična događanja koja su dovela do pada komunizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, dok je istočna Europa uz velike muke i socijalne potrese ipak napravila veliki korak prema normalnosti i hvatanju koraka s razvijenim svijetom, dobar dio sjeverne Afrika upao je u veliki kaos iz kojeg će se morati izvlačiti godinama. Recimo, dugogodišnji libijski predsjednik Gadafi uistinu je bio brutalni diktator koji je milijarde zarađene prodajom nafte držao po raznim računima. Ali dio novca ipak je došao do naroda pa su se napravile nekakve bolnice i škole. Nakon njegovog svrgavanja u zemlji je započeo krvavi građanski rat, a prihodi od nafte ne dolaze do običnih ljudi. Izbjeglice dolaze i s Bliskog istoka gdje bjesni rat u Siriji, zemlji preko koje se zbog njenog zemljopisnog položaja prelamaju energetski interesi velikih sila.

I dok se velesile igraju geopolitike, arapska sirotinja i njihova djeca potepaju se preko granica balkanskih država gdje ih dočekuju nimalo nježni tretmani lokalnih policijskih snaga.
Te su zemlje, među koje spada i Hrvatska, u velikim gospodarskim problemima i ne mogu se nositi s problemom izbjeglica. Bosna i Hercegovina, na primjer, ima i previše svojih unutarnjih problema da bi migrantima mogla pružiti išta više od onog što dobivaju u kampovima u Velikoj Kladuši i Bihaću. Ni Europska unija nikako da pronađe zajednički jezik svojih članica kako bi se pomoglo zemljama prve linije. Činjenica da Italija godinama nije dobivala pomoć koja joj je bila potrebna, zajedno naravno s posrtajem njihovog gospodarstva zbog loše postavljene eurozone, dovela je do toga da Italija danas ima najeuroskeptičniju vladu u svojoj povijesti.

Zemlje odakle izbjeglice dolaze su, osim što su u pravilu zahvaćene ratom, siromašne, a najveći dio njih ima i ogroman prirast stanovništva koje onda mora tražiti iole pristojan život negdje na mitskom bogatom europskim sjeveru. Ovaj problem definitivno zahtijeva angažman, i to konačno jednom pozitivan, velikih svjetskih sila čije je postupanje u najvećoj mjeri i pridonijelo da se dogodi katastrofa ovakvih razmjera. Mada je tako nešto gotovo nemoguće očekivati ako se pogleda na što sliči današnji svijet.
Gotovo da čovjek ponovo zaželi da postoji nekakavg Brežnjev u Kremlju koji se onda crvenim telefonom s Bijelom kućom ipak na kraju uspije dogovoriti kako spriječiti da zemljina kugla ne zapadne baš u totalni kaos. Današnji je svijet puno nesigurnije mjesto nego što je to bio prije recimo tridesetak godina. Fukuyama je tada govorio o kraju povijesti i prosperitetu koji nas čeka odmah iza ugla nakon propasti brutalnih komunističkih diktatura. A ispalo je, na žalost, potpun drugačije. Pa će vjerojatno arapska sirotinja i dalje riskirati i život i sve drugo što ima kako bi se preko sirotinjskih balkanskih država dokopala europskog sjevera. Nekakvoj inicijativi koja bi dovela do toga da se novac bogatih zemalja uloži u zemlje odakle emigranti dolaze – i to u gospodarstvo, i u infrastrukturu, i u prosvjećivanje tamošnjeg stanovništva – ne trebamo se nadati. Iako je sve ovo počelo ljuljati čak i temelje EU-a, nije za očekivati nekakav Marshalov plan za sjevernu i subsaharsku Afriku i Bliski Istok. Prije će biti da će tamo doći do novih ratova i razaranja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka