Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
21. veljače 2020.
PUTEVI I STRANPUTICE

kolumna ZLATKO CRNČEC Liberalna šovinistička farsa

Foto N. Reberšak
Foto N. Reberšak
Autor:
Objavljeno: 17. prosinac 2018. u 22:34 2018-12-17T22:34:49+01:00

Donedavno potpuno anoniman član HSLS-a Miroslav Polovanec kao zvijezda repatica prošlog je tjedna projurio političkom scenom. Prije nego se ugasio za sobom je ostavio dva uratka po kojima će ipak ostati upamćen u političkim crnim kronikama. Prvi je naravno njegov glas za Bandićev proračun, a drugi njegova tvrdnja da mu prezime Hasanbegović njemu kao »zagrepčanecu« nekako ne spada u bijeli Zagreb grad. Poslije se pokušao izvući, ali se svakom drugom izjavom još više ukopavao. Način njegova govora najbolje govori o tome na koje je niske razine spao HSLS čije je boje donedavno branio u zagrebačkoj Skupštini.
Zbog proračuna se dogodio još jedan zanimljiv događaj. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak odnekud je »doznao« da je Hasanbegović zapravo Bošnjak, a ne Hrvat i to mu nabio na nos. Razlog je bio što ga je Hasanbegović grubo napao zbog toga jer je i HSS-ov zastupnik podržao proračun. Napad zaista nije bio nimalo nježan, ali je bio politički, a ne osoban iako Beljak ima prilično otvorene bokove i na tom planu. Kada ga je zastupnik HDZ-a Ivan Šipić nedavno nagazio po toj osnovi, to mu nije baš najbolje sjelo. Ali to ga nije spriječilo da Hasanbegovića naziva »Efendijom«.

O ovom ispadu svog koalicijskog partnera svakako bi se trebale izjasniti i prve osobe GLAS-a i IDS-a koji su nedavno primili Beljaka u svoju Amsterdamsku koaliciju. I Anka Mrak Taritaš i Boris Miletić zadnjih mjeseci djeluju kao neformalni šefovi svojevrsne ideološke komisije. Oboje su čini se spremni prepoznati akt puzajućeg fašizma prije nego je ovaj zamišljen, a kamoli počinjen, pa bi stoga bilo zanimljivo čuti njihovo mišljenje o činjenici da njihov koalicijski partner nije sposoban odvojiti nacionalnu od konfesionalne pripadnosti. I da vjersku pripadnost svog političkog protivnika koristi kao sredstvo političkog obračuna.
Naravno, u ne baš politički najkorektnijem obračunu s Hasanbegovićem nisu se iskazali samo takozvani liberali. Recimo, nekadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović na svom je Twitteru Hasanbegovića nazvao »Haso«. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi Josipović reagirao da netko s desnice recimo nekoga tko se preziva Jovanović stalno zove »Jovo«.

Liberali i ljevica često nemaju nikakve kriterije kada su u pitanju njihovi politički protivnici pa tako nitko od njih nije reagirao ni na jednu kolumnu gdje je autor također grubo vrijeđao Hasanbegovića zbog njegove vjerske pripadnosti.
Sve u svemu u svom obračunu s Hasanbegovićem hrvatski takozvani liberali, kao i oni koji s njima ulaze u koalicijske sporazume, pokazali su da razina njihovog političkog djelovanja ponekad nije ništa viša od hrvatske krajnje desnice, nad čijim se izjavama često zgražaju. Ako Hasanbegovića namjeravaju i dalje napadati zbog njegove vjeroispovijest, zaista bi im bilo puno bolje da neko vrijeme šute. A prije nego što počnu ponovo govoriti protiv njega – na političkoj, a ne šovinističkoj razini – bio bi red da mu se prvo ispričaju. I to najmanje zbog njega osobno, a puno više da time barem malo pokušaju umanjiti zagađenje političke scene kojem su ovaj puta baš oni najviše pridonijeli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.