Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Piše Zlatko Crnčec

ZLATKO CRNČEC HDZ sam sebi napravio probleme

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2019. u 18:30 2019-11-11T18:30:01+01:00

Ono što se jučer dogodilo u HDZ-u, prva javna svađa između vodstva stranke i kandidata za šefa HDZ-a Davora Ive Stiera, bilo je očekivano. I bilo je samo pitanje kada će se nešto takvo dogoditi.

Vodstvo stranke najavilo je sankcije protiv onih koji svašta pričaju po društvenim mrežama, Stier ih je branio nakon čega je bio grubo napadnut na službenoj Facebook stranici HDZ-a. I sve to samo mjesec i pol prije prvog kruga predsjedničkih izbora na kojima kandidatkinja stranke Kolinda Grabar-Kitarović ima, što je jako nezgodno za HDZ, ozbiljnog protukandidata s desne strane političkog spektra.

Ne ulazeći u ovom trenutku u analizu tko je u ovom srazu u pravu, jasno je da on šteti Grabar-Kitarović. Jasno je isto tako da ni jedna od dviju suprotstavljenih strana nije odgovorna za nastalu političku štetu. Stvar je u tome da je HDZ u ovom trenutku u rijetko kompliciranoj situaciji. Krajem godine su izbori za predsjednika, odnosno predsjednicu Republike, a praktički odmah nakon njih kreću unutarstranački izbori u HDZ-u. A kada oni završe, samo par mjeseci kasnije održat će se parlamentarni izbori.

Cijela je priča toliko zgusnuta da se događaji vezani za ova tri izborna procesa u velikoj mjeri preklapaju. Danas, u ponedjeljak, će Grabar-Kitarović i službeno predstaviti svoj program, ali vodstvo stranke tri dana ranije s pravom ipak nije moglo prijeći preko grubih uvreda nekih članova HDZ-a uperenih prema Andreju Plenkoviću na Whatsappu i Viberu, a koji su u funkciji unutarstranačkih izbora.

A baš zbog njih cijelu priču, isto s pravom, nije mogao ignorirati Stier koji na njima ima velike i legitimne ambicije. Iz istih razloga uslijedio je i napad na njega na službenom HDZ-ovom Facebooku.

Do ove je situacije došlo zbog onoga što se dogodilo s Vladom Tihomira Oreškovića koja je izabrana krajem 2015. U proljeće 2016. održani su unutarstranački izbori u HDZ-u i činilo se da će sve ići normalnim slijedom. Da će Oreškovićeva Vlada odraditi normalan mandat od četiri godine i da će sljedeći parlamentarni izbori biti ujesen 2019. A izbori u HDZ-u nakon njih, u proljeće 2020. Međutim, pad Oreškovićeve Vlade sve je pretumbao pa je HDZ sada u gore opisanoj situaciji.

Zbog svega ovog gore navedenog nije baš jasno zbog čega u novi Statut HDZ-a nije unesena odredba da se na unutarstranačke izbore na državnoj razini mora ići odmah nakon parlamentarnih. A za aktualnu situaciju trebalo je pronaći neko prijelazno, konsenzualno rješenje. Tim više što je svakom predsjedniku HDZ-a jasno da je nakon parlamentarnih jasna i njegova sudbina na unutarstranačkim.

Naime, ako na izborima za Sabor uspije formirati vladajuću većinu i sam postati ili ostati premijer, ne postoji ta struja i pojedinac koji bi mogao ugroziti njegovo čelno mjesto u HDZ-u. Predsjednik HDZ-a, kao uostalom i svake druge stranke, koji osvoji vlast ne može biti smijenjen u unutarstranačkim izborima koji bi se održavali odmah nakon toga. Isto tako, a to je posebno karakteristično za HDZ, nijedan predsjednik ove stranke ne može preživjeti na toj funkciji nakon što je parlamentarne izbore izgubio.

Pokušala je to 2012. napraviti Jadranka Kosor, ali joj, naravno, to nije uspjelo. Iako je nakon katastrofe s uhićenjem Ive Sanadera i podizanjem optužnice protiv HDZ-a kao pravne osobe zbog afere Fimimedia, na izborima krajem 2011. s obzirom na okolnosti ostvarila solidan rezultat. Ipak vlast je bila izgubljena. I stranka joj to nije mogla oprostiti. Sada je Plenković u obrnutoj situaciji.

Prvo ide na unutarstranačke pa tek onda na parlamentarne izbore. To je potpuno obrnut, neprirodan i štetan redoslijed. Trebat će puno političke mudrosti svih u HDZ-u da se iz njega izvuku sa što manje političke štete. Sudeći po jučerašnjim događajima, to neće biti lagan posao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.