Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4n
Sutra: 11° 11° 4n
17. veljače 2020.
Putevi i stranputice

Komentar ZLATKO CRNČEC HDZ-ovi disidenti kao "džoker zovi"

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2019. u 17:43 2019-12-28T17:43:07+01:00

U zadnji čas Brkić se pojavio u kampanji govoreći na središnjem predizbornom skupu prvog kruga u zagrebačkoj Ciboni. Tom je prilikom dao nepodijeljenu podršku kandidatkinji HDZ-a. Činjenica da je on sada priključen stožeru mogla bi utjecati da se dio desnih birača, sumnjičavih prema aktualnom vodstvu HDZ-a, ipak vrati i u drugom krugu da svoj glas Grabar-Kitarović

Angažman Milijana Brkića definitivno će dati poticaj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović. I to manje u organizacijskom, a puno više u političkom smislu. Naime, sama je kampanja, logistički i organizacijski gledano, jako dobro postavljena.

Ivan Anušić nije ništa lošiji organizator od Brkića koji je poznat po tome da je prije pet godina ustrojio HDZ-ovu političku mašinu i na čuđenje dijela javnosti uspio na Pantovčak ustoličiti Kolindu Grabar-Kitarović. I u političku povijest poslati tadašnjeg favorita i aktualnog predsjednika Ivu Josipovića.

Nije to bio nimalo lak zadatak, a to se vidi i po tome što je, usprkos enormnom naporu cijele stranke, HDZ-ova kandidatkinja pobijedila s relativno malenom razlikom. Ali čak i oni koji ga ne vole priznaju Brkiću da je prije pet godina odradio jako dobar posao.

Dobar je posao u prvom krugu odradio i Anušić. Ništa lošije nego Brkić prije pet godina. A to da je rezultat u prvom krugu lošiji nego 2015. posljedica je puno drugih okolnosti koje sa samom organizacijom kampanje nemaju nikakve veze.

U prvom redu nekih poteza aktualnog vodstva HDZ-a koje je tako ostavilo prazan politički prostor na jednom dijelu desnog političkog spektra. A u koji je onda uletjela heterogena skupina stranaka i inicijativa koja je prihvatila Miroslava Škoru kao frontmena preko kojeg namjerava ispuniti neke svoje političke ciljeve.

I to ako ne odmah sada na ovim predsjedničkim izborima, a onda sljedeće godine na parlamentarnim. Podijeljena i razmrvljena desnica uspjela se kako-tako okupiti oko Miroslava Škore, a njega je onda podržao i dio HDZ-ovih birača koji su protestno glasali protiv kandidatkinje svoje stranke. Taj je trend bio vidljiv već i u svibnju na izborima za Europski parlament na kojima je HDZ mimo svih očekivanja ostao bez petog mandata.

U zadnji čas Brkić se pojavio u kampanji govoreći na središnjem predizbornom skupu prvog kruga u zagrebačkoj Ciboni. Tom je prilikom dao nepodijeljenu podršku kandidatkinji HDZ-a. Činjenica da je on sada priključen stožeru mogla bi utjecati da se dio desnih birača, sumnjičavih prema aktualnom vodstvu HDZ-a, ipak vrati i u drugom krugu da svoj glas Grabar-Kitarović.

Usto bi se moglo dogoditi i da dio članova i stranačkih organizacija na koje Brkić ima utjecaj ovaj put punom snagom podrže kandidatkinju HDZ-a. Odnosno, da ne ostanu kod kuće kako im to sugeriraju oni koji su zadnjih mjeseci propagirali Škoru kao navodno jedinog autentičnog predstavnika domoljubne desnice.

Grabar-Kitarović podržao je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je zbog toga ušao u ozbiljan sukob s onima koji su propagirali Škoru. Penavin angažman ipak nije doveo do toga da Škoro ne pobijedi u samom Vukovaru, ali moguće da se to dogodilo i zbog njegovog prekasnog angažmana u kampanji na državnoj razini. On se, kao i Brkić, prvi put pojavio na skupu na nacionalnoj razini u Ciboni, samo dva dana prije izlaska na birališta.

Ovih se dana očekuje da jači obol kampanji da i Davor Ivo Stier. On je bio smijenjen s funkcije političkog tajnika HDZ-a nakon što je kritizirao vodstvo stranke u više navrata, a odbio je podržati i ratifikaciju takozvane Istanbulske konvencije. Ove je godine najavio i da će se na predstojećim unutarstranačkim izborima kandidirati za predsjednika stranke.

Pojačan angažman gore spomenutog trojca, ali i još nekih članova na koje se u vrhu stranke ne gleda s blagonaklonošću, na primjer nekadašnjg međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača, vjerojatno će ipak dati poticaj kampanji kandidatkinje HDZ-a. I on će sigurno dovesti do toga da se dio birača Miroslava Škore ipak na kraju odluči dati svoj glas Kolindi Grabar-Kitarović.

Puno će naravno ovisiti i o njoj. Odradi li dobro sučeljavanja, pa još ako dođe do nekog gafa Zorana Milanovića, i još sve to skupa snažno podrži ipak nešto ujedinjeniji HDZ - nije nemoguće da Grabar-Kitarović osvoji još jedan predsjednički mandat.

Ali bit će to vrlo tijesni izbori i razlika između pobjednika i poraženog bit će jako mala. Na kraju će odlučivati nijanse. Angažman HDZ-ovih disidenata korak je prema tome da te nijanse ipak budu u korist aktualne predsjednice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.