Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
25. veljače 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Dugovječnost Vlade ovisi samo o HDZ-u

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2018. u 0:39 2018-12-04T00:39:36+01:00

S druge strane pitanje je koliko će ova Vlada uopće potrajati. Jer po statutu HDZ-a u proljeće 2020. godine trebali bi se održati unutarstranački izbori u HDZ-u, a krajem iste godine i parlamentarni izbori. 

HNS je nedavno zaprijetio izlaskom iz Vlade ako se ovog tjedna na dnevnom redu Vlade ne pojavi Zakon o udžbenicima. Naravno da je ovo bila lažna uzbuna. I da HNS neće izaći iz vladajuće koalicije. I da će Zakon o udžbenicima biti ovaj tjedan na Vladi. HNS će dobiti sve dok vodstvo HDZ-a želi održavati ovu i ovakvu Vladu. Naravno želje HNS-a poštovat će se samo u resorima koje kontroliraju u ovoj Vladi. Pa je tako HDZ jako nevoljko i prilično sporo konačno propustio kroz saborsku proceduru Zakon o najmu stanova. I usput ga ponešto ublaživši kako ipak ne bi previše uzburkali neke duhove. Zasad je to rješenje ostalo takvo, a budući da postoji i rok od pet godina u kojem se sadašnji stanari moraju iseliti, nije nemoguće da se u tom razdoblju ovo ključno rješenje u zakonu i ukine. Naravno, s drugačijim koalicijskim partnerima kojima su nekretnine izvan bilo kakvog interesa.

Isto tako HNS veliku samostalnost ima na području obrazovanja. Narodnjacima, odnosno liberalima famozna je kurikularna reforma zapravo jedini adut s kojim namjeravaju izaći pred birače. Pričom o tome kako su oni, pored konzervativnog i sumnjičavog HDZ-a, eto nekako uspjeli progurati ako ne cijelu, a ono barem najvažnije dijelove reforme, pokušavaju vratiti svoje tradicionalne birače. Što im naravno neće uspjeti. Jer cijela priča oko uzleta HNS-a početkom dvijetisućitih vrtila se oko njihove odlučne, oštre, često i uvelike pretjerane kritike HDZ-a i njegove političke prakse.

Tu su politiku utjelovili Stipe Mesić, koji je kao kandidat HNS-a neočekivano postao predsjednik 2000. godine i naravno Vesna Pusić koja je u to vrijeme došla na čelo stranke i postala najžešći kritičar HDZ-ove politike. Za HNS su u to vrijeme glasovali oni koji su najviše bili protiv HDZ-a. I kojima je Ivica Račan bio najobičniji kompromiser koji se umiljava desnici i ne želi trpati HDZ-ovce u zatvore. Nema to veze s liberalizmom. Da se HNS umjesto te pozivao na neku drugu doktrinu, uspjeh bi bio isti. Njihovim je biračima daleko najvažnije bilo to što narodnjaci tako žestoko prže po HDZ-u. Puno važnije nego što stranka navodno promiče liberalne vrijednosti.

I onda je prije godinu dana tadašnje vodstvo stranke cijelu priču okrenulo na glavu. I to im njihovi tradicionalni birači nikada neće oprostiti.

S druge strane pitanje je koliko će ova Vlada uopće potrajati. Jer po statutu HDZ-a u proljeće 2020. godine trebali bi se održati unutarstranački izbori u HDZ-u, a krajem iste godine i parlamentarni izbori. Medutim, takav je redoslijed jako upitan. Nitko ne radi unutarstranačke izbore šest mjeseci prije parlamentarnih jer u njih ne želi ući s podijeljenom strankom. Postoje dva scenarija. Prijevremeni parlamentarni ili prijevremeni izbori u HDZ-u. O tome, a ne o HNS-u ovisi koliko će potrajati ova Vlada i koliko će HNS biti dio ekipe koja vodi Hrvatsku. Sve drugo samo je natezanje i hvatanje političkih bodova kako bi se nekako preživjelo sljedeće parlamentarne izbore. Što će u slučaju HNS-a biti jako teško, ali možda ipak ne i nemoguće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.