Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Divjak odlazi, sve drugo je neizvjesno

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2019. u 22:27 2019-12-18T22:27:08+01:00

Naime, zbog tumačenja ustavne odredbe o stanci u zasjedanjima Sabora, rok od 30 dana u kojem se u Saboru mora raspravljati o oporbenoj zahtjevu mogao bi se otegnuti sve tamo do kraja siječnja. A u tom bi se razdoblju svašta moglo dogoditi.

Iako HDZ na jučerašnjim sjednicama svojih središnjih tijela nije raspravljao o sudbini ministrice prosvjete Blaženke Divjak, stajalište stranke o njenom statusu kristalno je jasno. A to je da će o njenom odlasku ili ostanku na funkciji odlučivati premijer Andrej Plenković, a ne predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Naime, prije desetak dana SDP je u saborsku proceduru uputio zahtjev za glasovanje o povjerenju ministrici obrazovanja o kojem se Vlada mora očitovati na svojoj današnjoj sjednici. Za očekivati je da će Vlada ovu inicijativu SDP-a odbaciti bez obzira na to što je Divjak u ovom trenutku jedna od najneomiljenijih političarki u zemlji, ako bi se pitalo zastupnike i članove SDP-a.

Njeno ponašanje tijekom štrajka prosvjetara, kada je u više navrata stala na njihovu stranu protiv vlastite Vlade u kojoj sjedi, neizmjerno je iritiralo vodstvo HDZ-a. Da bi ona zbog tog svog ponašanja trebala pod hitno otići s funkcije, jedna je od rijetkih stvari oko koje se u ovom trenutku slažu svi u HDZ-u. Međutim, HDZ si naravno ne može dozvoliti da ona bude smijenjena zbog toga jer to traži oporba predvođena SDP-om. Ni jedan si premijer ne može dozvoliti da mu Vladu sastavlja, odnosno ministre postavlja i smjenjuje šef oporbe. I zbog toga će SDP danas s Vlade dobiti jednu veliku odbijenicu. Što naravno ne znači da će Divjak dočekati kraj siječnja sljedeće godine na svojoj funkciji.

Naime, zbog tumačenja ustavne odredbe o stanci u zasjedanjima Sabora, rok od 30 dana u kojem se u Saboru mora raspravljati o oporbenoj zahtjevu mogao bi se otegnuti sve tamo do kraja siječnja. A u tom bi se razdoblju svašta moglo dogoditi. Razdoblje od 30 dana u svakoj politici, a posebice u hrvatskoj, jako je dugačko. I u njemu se može dogoditi zaista svašta. I u toj mjeri da bi zahtjev SDP-a za saborskom raspravom i glasovanjem o Divjak mogao postati potpuno suvišan.

Kao prvo, predsjednički izbori, odnosno njihov ishod, u velikoj će mjeri utjecati na daljnji razvoj političkih događaja. I to u oba slučaja – da aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović s lakoćom pobijedi na predsjedničkim izborima, ali i u slučaju da se dogodi nekakav neuspjeh. U obje varijante politički bi slijed događaja mogao biti takav da sudbina Divjak bude važna poput lanjskog snijega kada se bude bližio rok od 30 dana.

Kao drugo, tu su žetončići Milana Bandića. Ako baš bude trebalo trenirati strogoću na ministrici Divjak, za očekivati je da bi Vlada mogla opstati. Čak i ako HNS bude naglavačke izbačen iz Vlade, ona bi mogla opstati zahvaljujući sve većem klubu Bandićeve stranke. Bandićevih petero zastupnika, a navodno neke još ima u pričuvi, bez velikih bi problema moglo popuniti Vladinu većinu.

A kao treće, lako se može dogoditi i da sam HNS odluči progutati žabu i pristati na varijantu po kojoj bi Divjak sama otišla. A HNS ostao u Vladi. Iako bi se stranka time odrekla svoje najjače karte za predstojeće izbore, famozne reforme školstva, to bi im ipak omogućilo još skoro godinu dana ostanka na vlasti sa svim što uz to ide. I u HDZ-u i u HNS-u puno je pragmatičnih ljudi. Tako da je tu puno realniji kompromis od frontalnog sukoba.

A sudbina cijele koalicije HDZ-a i HNS-a, a samim tim i ministrice Divjak, ovisit će o krajnje kompliciranoj situaciji u kojoj se nalazi vodstvo HDZ-a. Ono je stiješnjeno između predsjedničkih, unutarstranačkih i parlamentarnih izbora. Za njih je ova situacija s narodnjacima velik problem, ali i mogući izlaz. S ovim zahtjevom SDP-a sve je postalo toliko komplicirano da će krajnji politički pobjednik ove bitke biti onaj koji uspije povući nekoliko dobrih poteza koje protivnik nije očekivao. Jedino što se čini sigurnim jest to da će Divjak, ovako ili onako, u svakom slučaju morati otići.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.