Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

Vučićev posjet potpuno besmislen

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2018. u 17:37 2018-01-31T17:37:14+01:00

Da Putin dođe u Njemačku razgovarati sa Steinmeierom, tamošnja bi javnost bila u velikom čudu. I Vučić kada ide lobirati u Berlin za svoju stvar to odrađuje s Merkel. Ali eto on i svi oni kada je u pitanju Hrvatska za sugovornika biraju predsjednicu Republike. Zašto je tome tako nije do kraja jasno iako prosječnom promatraču može na pamet pasti nekoliko objašnjenja. Tako da iz svega navedenog ispada da će Vučićev posjet najvjerojatnije biti običan folklor

Predsjednica Republike pompozno je jučer najavila da će tijekom veljače u službeni posjet Hrvatskoj doći Aleksandar Vučić. Ovaj događaj, gotovo je to sigurno, neće polučiti nikakve velike koristi. Barem ne u nekom strateškom smislu i ne za Hrvatsku, dok bi Vučić iz svega možda i mogao navući koji poen u ofenzivi šarma koju pokušava voditi prema EU-u. Sva otvorena politička pitanja između dviju zemalja ostat će i dalje takva. To se uostalom vidi i iz zadnjeg incidenta koji je Srbija organizirala u UN-u na kojem se po tisućiti put na isti način širila mržnja prema Hrvatima. Niti oko jedne druge teme u kojoj ima barem malo politike neće se postići suglasje između dviju zemalja jer je to jednostavno nemoguće. Stajališta oko ključnih događaja unazad stotinu godina, uključujući i dva rata koja su se dogodila u tom razdoblju, toliko su udaljena da ih neće biti moguće pomiriti ni u istom razdoblju u budućnosti. A s one praktične strane život je već ionako napravio svoje, posebno kada je u pitanju gospodarstvo. Na političarima je tek da ne smetaju i ne otvaraju prošlost na način koji ugrožava ovu spontanu i sporu, ali ipak normalizaciju koja je na djelu zadnjih 22 godine.

Ima tu još jedna bizarnost. U relativno kratkom vremenu hrvatska se predsjednica susrela s Vladimirom Putinom, Recepom Erdoganom, a sada će to napraviti i s Vučićem. Jasna je tu pozicija naše predsjednice. Jednostavno se želi porazgovarati i slikati s ruskim i turskim predsjednikom, što je uostalom i legitimno jer kao i svaka druga politička osoba želi biti vidljiva. I stvoriti dojam da se nalazi u središtu donošenja važnih odluka. Njeni su postupci i razumljivi i legitimni. Ali nije baš jasno što u cijeloj toj priči žele njeni sugovornici. Naime, svaki od gore spomenute trojke daleko je najjači političar u svojoj zemlji, i to i u formalnom i u neformalnom smislu. Tko god nešto želi konkretno dogovorati s Rusijom, Turskom ili Srbijom mora razgovarati s Putinom, Erdoganom i Vučićem. Pa bi isto tako bilo logično da bi, ako netko želi nešto dogovoriti s Hrvatskom, onda trebao razgovarati u prvom redu s predsjednikom njene Vlade. Jer u hrvatskom političkom sustavu od 2000. godine, nakon tadašnjih ustavnih promjena, prvi čovjek izvršne vlasti je premijer, a ne više predsjednik kao što je to bio slučaj tijekom devedesetih. Takvo rješenje imaju praktički sve članice EU-a osim Francuske koju u sustavu pete republike i dalje vodi predsjednik.

Kada recimo Putin ide u Njemačku, on iako je predsjednik Rusije, ne razgovara s tamošnjim predsjednikom – za one koji ne znaju čovjek se zove Frank Walter Steinmeier – nego naravno s predsjednicom njemačke Vlade, kancelarkom Angelom Merkel. Da Putin dođe u Njemačku razgovarati sa Steinmeierom, tamošnja bi javnost bila u velikom čudu. I Vučić kada ide lobirati u Berlin za svoju stvar to odrađuje s Merkel. Ali eto on i svi oni kada je u pitanju Hrvatska za sugovornika biraju predsjednicu Republike. Zašto je tome tako nije do kraja jasno iako prosječnom promatraču može na pamet pasti nekoliko objašnjenja. Tako da iz svega navedenog ispada da će Vučićev posjet najvjerojatnije biti običan folklor i politički cirkus. Tek još jedna njegova prazna gesta za briselsku i berlinsku scenu. I baš ništa više od toga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.