Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

kolumna Vučić pregazio Grabar-Kitarović

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2018. u 19:11 2018-02-14T19:11:14+01:00

Vučić je politički teškaš, dok Grabar-Kitarović spada u pero laku političku kategoriju. On je prošao cijeli politički put, od tribine Marakane do ureda predsjednika. Nije u njega instaliran iz nekog diplomatskog salona. I ta se razlika jasno vidjela tijekom prethodna dva dana.

Više je nego jasno da je Aleksandar Vučić u cijelosti ostvario oba cilja koja je imao kada je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, jedan za političku javnost u Srbiji, a drugi za Bruxelless i Angelu Merkel. I oba je ostvario bolje nego je i sam očekivao, uz izravnu asistenciju hrvatske predsjednice, ali i ostatka domaće političke elite.

Što se tiče srpske političke scene, Vučić je preko tamošnjih medija stvorio dojam da odlazi u po život opasan posjet gdje sve vrvi od ustaša. I da pokazuje neviđenu hrabrost samom činjenicom da se uopće usudio doći u Zagreb. Tu su se našla i dva srpska »novinara« koji su mu svojim gadljivim pitanjima nabacili na zakucavanje. Tako da je gotovo sigurno da će Vučić u Beogradu biti dočekan kao heroj koji je maltene riskirao život kako bi i Hrvatima i Europi pokazao pravo lice njegove Srbije, koje je naravno demokratsko i tolerantno.

Usto, srpski je predsjednik dobio priliku da svojim odgovorima mora čak i »umirivati« radikalizam srpskih novinara i tako se za europsko tržište prikazati kao pravi demokrat. Jednostavan, ali djelotvorno trik. A sve to još kombinirano s tekstom u »Politicu« gdje se prikazao navodno svjestan nacionalističkih grešaka srpske politike iz devedesetih.

I sve to u samo dva dana. Svaka čast. Vučić se zaista pokazao kao izvanredan političar i to mu se bez obzira na sve mora priznati. Briljantno je odigrao cijelu ovu političku utakmicu. Može se slobodno nogometnim rječnikom reći da se u Beograd vraća s tri velika boda. To što je do glatke i uvjerljive pobjede došao ponajviše pacerskim i početničkim autogolovima domaćina, točnije rečeno domaćice, definitivno nije njegov problem.

Ali jest naš. Naravno da treba podržati dijalog Hrvatske i Srbije. I da treba razgovarati s Aleksandrom Vučićem. I da je u redu da on dođe u Zagreb. I da za ono što bi se trebalo događati u budućnosti između dviju zemalja i naroda, ono što je on 1995. pričao u Glini ne bi trebalo biti nikakva prepreka. On je srpski predsjednik i to treba poštovati. I s njim pokušati pronaći rješenja za sva otvorena pitanja, kako ona koja proizlaze iz prošlosti tako i ona koja se odnose na budućnost. Ali takvi susreti trebaju biti pažljivo i minuciozno pripremljeni, sa stvarnim sadržajem i smislom. A ne sa isključivom namjerom samopromocije predsjednice Republike i željom da se u vanjskoj politici pokaže mišiće Vladi s kojom bi, barem tako kaže Ustav, trebali koordinirati tu problematiku.

Vučić je politički teškaš, dok Grabar-Kitarović spada u pero laku političku kategoriju. On je prošao cijeli politički put, od tribine Marakane do ureda predsjednika. Nije u njega instaliran iz nekog diplomatskog salona. I ta se razlika jasno vidjela tijekom prethodna dva dana. A sve to je velika šteta. Jer iz ovako organiziranog posjeta neće biti nikakve koristi dok će štete po međunacionalne odnose nažalost sigurno biti. Ali sa samo malo više mudrosti s Pantovčaka posjet srpskog predsjednika mogao je biti uspjeh za sve. I za Srbe i za Hrvate, a ne samo za Aleksandra Vučića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.