Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
26. ožujka 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna U Zagrebu započeo cirkus oko Tita

D. JELINEK
D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2017. u 22:59 2017-08-18T22:59:38+02:00

Bilo bi zaista više nego uputno da svi politički akteri ove priče pokažu maksimalnu suzdržanost. Ali to je u današnjoj Hrvatskoj gotovo nemoguće očekivati. Cirkus je započeo, a kamo će nas on odvesti, veliko je pitanje

Cirkus oko Tita započeo je ovog tjedna u Zagrebu. Naime, vlasnik kafića u kojem se okuplja vodstvo i članovi stranke Neovisni za Hrvatsku nije mogao dočekati 31. kolovoza kada će Gradska skupština Grada Zagreba gotovo sigurno donijeti odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Pa je pohitao sam skinuti ploču s još uvijek aktualnim imenom i pohraniti je u svom kafiću. Predstavio se medijima kao žrtva komunističkog poretka koji je zahvaljujući svojoj kritici pokojnog maršala u njegovom režimu sredinom osamdesetih zaglavio nekoliko godina u zatvoru.

Inače stranku Neovisni za Hrvatsku vode nekadašnji ministar kulture i nekadašnji član predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović, te Bruna Esih koja je na zadnjim parlamentarnim izborima u Sabor izabrana kao neovisna zastupnica na listi HDZ-a. Oni su na lokalnim izborima održanima u svibnju proše godine osvojili pet zastupničkih mandata u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Tijekom izborne kampanje naglasak im je bio baš na imenu tog vjerojatno najljepšeg zagrebačkog trga.

Kada je postalo bjelodano da se bez njih ne može napraviti većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, u igru je uskočio i HDZ. U toj su stranci željevši zaštititi svoje nacionalne bokove počeli naglašavati da su oni još prije puno godina predlagali da maršal ostane bez svog trga.

Nakon toga se prilično nevoljko u cijelu priču uključio i sam Bandić. On je do zadnjeg trenutka pokušao izmanevrirati izbjegavanje ove odluke. Predlagao je da se o ovoj stvari održi referendum, ali je na kraju morao pokleknuti. Bio je pred dilemom – ili novi izbori u Zagrebu, ili uklanjanje Tita. Izabrao je ovu drugu soluciju, iako se iz njemu bliskih krugova može čuti da mu je ova cijela priča izuzetno teško pala zbog toga jer on osobno ima pozitivno mišljenje o Josipu Brozu.

Na kraju će se, ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, konačna odluka donijeti 31. kolovoza. Ali to naravno neće biti kraj cijele priče. Iz SDP-a već najavljuju da će, kada se oni vrate na vlast, u hrvatskom glavnom gradu odmah vratiti staro ime. Međutim, kakvo je stanje u ovoj stranci, to se još dugo neće dogoditi. Čak ni u slučaju da se raspadne mršava većina Bandića, HDZ-a i Hasanbegovića i da se ide na nove gradske izbore, teško da bi SDP na njima mogao računati na neki rezutat koji bi mu omogućio utjecaj na donošenje bilo kakvih odluka u Zagrebu.

Međutim, lako bi se moglo dogoditi da se politika iz klimatiziranih gornjogradskih hodnika preseli na ulice. Lako je moguće da se u Zagrebu dogodi obrnuti Vukovar. Da oni koji su podržali uvođenje dvojezičnih ploča u Vukovaru sada počnu skidati ploče na kojima piše Trg Republike Hrvatske. Kao i da oni koji su u Vukovaru skidali i razbijali ćirilične, sada počnu štititi ploče na kojima se nalazi novo ime. Sve u svemu za medije, posebno one vizualne, zajamčena je dobra roba.

Ovaj slučaj s nestrpljivim vlasnikom kafića tek je blagi početak onoga što bi se moglo početi događati u svjetonazorski i ideološki sve podjeljenijoj Hrvatskoj. U Vukovaru je bilo i mrtvih. U nikad do kraja razjašnjenom slučaju poginuo je bivši branitelj nakon što je nezgodno pao tijekom intervencije policije koja ga je željela spriječiti u skidanju ćirilične ploče. Nije isključeno da ćemo slične scene od kraja kolovoza viđati pored legendarne Kazališne kavane. Stoga bi bilo zaista više nego uputno da svi politički akteri ove priče pokažu maksimalnu suzdržanost. Ali to je u današnjoj Hrvatskoj gotovo nemoguće očekivati. Cirkus je započeo, a kamo će nas on odvesti, veliko je pitanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka