Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3
Sutra: 13° 13° 3
22. travnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Turska je Hrvatskoj važna zemlja

Foto ilustracija
Foto ilustracija
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2016. u 16:51 2016-04-27T16:51:30+02:00

Turska politika prema području jugoistočne Europe značajno se promijenila nakon što je na čelo Turske došao Erdogan

Posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nesumnjivo je od velikog značaja za Hrvatsku. Razlozi za ovakvu tvrdnju mogu se naći i u gospodarstvu i u politici. Što se tiče politike, odnosno točnije geopolitike, uloga Turske na području jugoistočne Europe svaki dan je sve veća. Istina, ta je zemlja bila ovdje prisutna i prije nego što je na njeno čelo došao Erdogan. Početkom devedesetih tadašnji turski predsjednik Sulejman Demirel davao je podršku hrvatskoj neovisnosti, a veze nisu bile raskinute ni za vrijeme tragičnog i nepotrebnog sukoba između bosanskohercegovačkih muslimana i Hrvata. Uostalom, Demirel je bio jedan od rijetkih stranih državnika koji je prisustvovao pogrebu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u prosincu 1999. godine.

Turska politika prema području jugoistočne Europe značajno se promijenila nakon što je na čelo Turske došao Erdogan. Kao i u drugim krajevima svijeta gdje vidi svoj interes, turska politika sada je izravnija i puno manje suzdržana, posebno kada su u pitanju muslimani, odnosno Bošnjaci u BiH. Uostalom, prije koju godinu na jednom Erdoganovom izbornom skupu uživo se videovezom iz Sarajeva javio šef SDA Bakir Izetbegović te ga, osim što mu je zaželio dobar rezultat na izborima, nazvao »vođom svih muslimana«. Za očekivati je ipak da će Erdoganova uloga u BiH, kroz dobre veze sa SDA, ipak biti pozitivna za Hrvatsku, odnosno da će utjecati na radikale kojih ima u ovoj stranci.

Iako je Hrvatska prije skoro tri godine postala članica EU-a, a BiH to neće biti još puno godina, stabilnost ove zemlje od ključne je važnosti za cijelu jugoistočnu Europu. Jer ako u BiH dođe do bilo kakve veće krize, to bi za Hrvatsku u gospodarskom smislu imalo zastrašujuće posljedice.
Naime, jedna od stvari koje su Hrvatsku kako-tako održale iznad vode tijekom dugih godina recesije svakako je turizam. Što bi od te gospodarske grane, ali i cijelog hrvatskog gospodarstva ostalo ako bi u BiH došlo do sukoba, nije teško zamisliti. Za vjerovati je da će Erdoganova Turska, ako ništa drugo zbog svojih NATO saveznika, u BiH igrati konstruktivnu ulogu. A Hrvatskoj je to definitivno u interesu pa je stoga ovaj Erdoganov posjet itekako važan.
Naravno, osim geopolitike, Turska bi konačno tebala postati važan gospodarski partner. Tragično je da u ovu zemlju od 60 milijuna stanovnika Hrvatska godišnje izveze roba u vrijednosti od samo stotinjak milijuna kuna. Erdogan će sa sobom u Zagreb povesti i brojne turske tvrtke od kojih su neke već uložile velik novac u Hrvatsku, ponajviše u turizam. Još kad bi ih se uspjelo dobiti da negdje naprave i kakav proizvodni pogon, ne bi bilo loše.

Naravno, po demokratskim standardima kakvi postoje u Europskoj uniji, Turska se baš ne bi mogla nazvati potpuno demokratskom zemljom, posebno kada su u pitanju medijske slobode. I svakako ne bi bilo dobro da se Europa pravi da te stvari ne postoje kada s Ankarom pregovara o rješavanju problema bliskoistočnih izbjeglica. Ali bez obzira na to, Turska je prevažna zemlja, a posebno iz gore navedenih razloga za Hrvatsku, da bi je se igoriralo. Stoga je na hrvatskoj Vladi i predsjednici Republike da ovaj Erdoganov posjet iskoriste na najbolji način za hrvatske, a time i europske interese.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš