Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. siječnja 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Terorizam trese temelje otvorenog društva

Terorizam  trese temelje otvorenog društva
Terorizam trese temelje otvorenog društva
Autor:
Objavljeno: 20. kolovoz 2017. u 21:49 2017-08-20T21:49:10+02:00

Teroristički napadi, poput onog u Barceloni, imat će dalekosežne posljedice za život u Europi. Naime, postavlja se pitanje kako se obraniti, i je li nešto takvo uopće moguće, od ovakve vrste terorizma. Po svemu sudeći, ono što se dogodilo u najvećem katalonskom gradu djelo je male grupice fanatika koji nisu dio bilo kakve organizacije koja bi imala bilo kakvu hijerarhijsku strukturu. A takvi su potpuno nevidljivi i za najbolje sigurnosne službe budući da prije toga nisu bili zabilježeni kao osobe koje imaju bilo kakve veze s radikalnim islamom.

Kada su se pojavili ovakvi napadi, recimo prije desetak godina u Londonu, kritika javnosti je bila uperena na sigurnosne službe jer nisu spriječile napade u podzemnoj željeznici i gradskom autobusu. Međutim, nakon onog što se dogodilo u Barceloni, ili prije toga u Nici, zamrli su i takvi prigovori jer je postalo jasno da se ovakvi napadi jako teško mogu spriječiti. Barem jako teško ako sigurnosna služba djeluje u demokratskoj zemlji gdje postoje granice zadiranja u privatnost građana. Ali spriječavanje terorizma takozvanih usamljenih vukova ponekad ne ide baš najbolje ni u Rusiji koja ima i izvanredne sigurnosne službe i koje nemaju pravne zapreke kao njihovi zapadne kolege.

Zbog svega ovog zapadne će se zemlje sljedećih godina naći pred velikim dilemama. S jedne strane može se naravno obavještajno djelovati, ali bit će vrlo teško odrediti granicu u napadu na privatnost koja se ne bi smjela prijeći ako se želi koliko toliko zadržati vrijednosti koje su zapad prije 200 godine postavile u središte svijeta – nepovredivost pisma i doma, jamstvo da ćeš biti izveden pred suca u razumnom roku ako te se za nešto optužuje, pravo na javno suđenje. Ove su temeljne vrijednosti već dobrano ugrožene nakon napada na njujorške blizance u rujnu sada već daleke 2001. godine. Relativno je lako bilo boriti se Njemačkoj i Italiji sedamdesetih protiv aktivnosti Frakcije crvene armije ili Crvenih brigada koje su ipak imale kakvu takvu hijerarhiju. Moguće je nešto napraviti ako usamljeni teroristi žele koristiti eksploziv jer ga moraju negdje nabaviti, a to je već točka gdje službe mogu imati neki ulaz. Ali kako, uza sva prisluškivanja, spriječiti da netko tko nema nikakav kriminalni dosje iznajmi kombi ili kamion, te se punom brzinom zaleti u turistima zakrčene glavne avenije Nice ili Barcelone.

Naravno, i takve se stvari mogu spriječiti, ali samo u policijskim državama koje bi u potpunosti kontrolirale svoje građane. Ali to onda ne bi bila Europa kakvu poznajemo i želimo. Može se napraviti i potpuna kontrola dijela populacije i njihovo preseljenje u određene dijelove grada ili države. Ali to je nešto što bi uništilo sami smisao i Europe i demokracije i koncepta otvorenog društva kakvo želimo graditi. Bio bi to vrijednosni povratak u srednji vijek. Neke opskurne populističke skupine s krajnje europske desnice već su radosno uputili nagovještaje da to ne bi bilo loše rješenje.
Jedina razumna dostupna opcija čini se konačna uspostava poštenog dijaloga s islamskim svijetom i iskreni pokušaj ispravka barem dijela starih nepravdi. Ali nažalost čini se da nešto takvo ne odgovara ni svima na zapadu. Čekaju nas teška vremena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka