Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
18. studenoga 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Sudovi se ne smiju baviti političkim obećanjima

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva
Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2017. u 22:36 2017-05-24T22:36:23+02:00

HDZ, koji je tada vodio Tomislav Karamarko, uoči parlamentarnih izbora potpisao sporazum s HČSP-om da će nakon izbora netko od njihovih zastupnika zamrznuti svoj mandat, a na njegovo mjesto uskočiti čisti pravaš Luka Podrug. Nakon izbora HDZ nije ispunio sporazum pa su pravaši pomoć potražili kod pravne države. I dobili spor u prvom stupnju

Hrvatsko pravosuđe ne prestaje iznenađivati svojim odlukama kojima intervenira u politički proces. Prije nekoliko godina sudilo se tako saborskom zastupniku Damiru Kajinu zbog toga što je u sabornici govorio ružne stvari o HRT-u.

Iako postoji nekoliko stotina godina staro pravilo da parlamentarac ne može ni na koji način odgovarati za ono što je rekao u parlamentu. Istina, odredba o tome u hrvatskom Ustavu prilično je, kao i puno toga u tom dokumentu, nejasno napisana, ali se čak iz takvog teksta može zaključiti da se takve tužbe trebaju odbaciti izravnom primjenom Ustava. Međutim, do toga nije došlo i Kajin se vjerojatno i dan danas vuče po sudovima.

Ovo što se dogodilo prošlog tjedna zaista je slučaj za političke anale. Naime, HČSP je dobio spor na Trgovačkom sudu protiv HDZ-a zbog toga što ova stranka nije ispunila njihov međusobni politički dogovor. Pa će tako HDZ, ako se odluka potvrdi na drugom stupnju, morati pravašima isplatiti čak 569.067 kuna plus kamate koje se računaju od 1. prosinca 2015. godine.

Sve zbog toga jer je HDZ, koji je tada vodio Tomislav Karamarko, uoči parlamentarnih izbora potpisao sporazum s HČSP-om da će nakon izbora netko od njihovih zastupnika zamrznuti svoj mandat, a na njegovo mjesto uskočiti čisti pravaš Luka Podrug. Nakon izbora HDZ nije ispunio sporazum pa su pravaši pomoć potražili kod pravne države. I dobili spor u prvom stupnju.

No, stvar je u tome da se HDZ u spomenutom sporazumu obvezao isporučiti nešto što ne posjeduje. Naime Ustav jasno kaže da »zastupnik u Hrvatskom saboru nema obvezujući mandat«. To prevedeno znači da mandat pripada zastupniku, a ne političkoj stranci koje je član. Pa nije baš jasno kako se onda politička stranka, ustavno pravno gledano, može nekakvim sporazumom obvezati da će ga prepustiti nekom drugom.

No, stranke su  pribjegavale tome da njihovi kandidati moraju potpisati ugovor u kojem se obvezuju da moraju vratiti mandat ako promijene stranku. I to je naravno bila ludost, ali koja se na sreću još uvijek nije utjerivala kroz sudske postupke i presude.

Jedina konzekvenca koju bi HDZ trebao podnijeti zbog činjenice da nije ispunio ono što je dogovoreno jest politička. Naprosto, šteta za vladajuću stranku trebala bi se odnositi jedino na to da se eventualno upozore njihovi budući koalicijski partneri da im HDZ možda neće ispuniti ono što im je obećao.

Koliko god bila mala i neutjecajna stranka, HČSP je moguće HDZ-ovoj listi pridonio s kakvih tisuću glasova i u sklopu političkog dogovora s pravom tražio jednog saborskog zastupnika. Ali takav zahtjev u državi parlamentarne demokracije može biti samo politički. Zašto HDZ nije ispoštovao ovaj politički dogovor s HČSP-om, nije do kraja jasno, moguće da je tom potezu pridonijela Karamarkova želja da ublaži image HDZ-a budući da je HČSP stranka radikalne desnice. I od svih pravaških stranaka najbliskija ustaštvu.

Pa je stoga Karamarkov HDZ odlučio ne ispuniti politički dogovor s HČSP-om i tako ga besramno prevario. Ali to je jedna stvar – obećati nešto politički i to ne ispuniti – a potpuno druga zbog toga biti suđen na Trgovačkom sudu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.