Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
24. ožujka 2019.
PUTEVI I STRANPUTICE Zlatka CRNČECA

kolumna Stručnjaci neće spasiti Hrvatsku

Stručnjaci neće spasiti Hrvatsku
Stručnjaci neće spasiti Hrvatsku
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2015. u 18:52 2015-11-19T18:52:00+01:00

Cijeli ovaj cirkus koji zadnjih deset dana gledamo u režiji Mosta, a koji velike stranke zasad strpljivo podnose čekajući da birači shvate prazninu i besmislenost većine njihovih zahtjeva, ipak je na društvenoj sceni dodatno zacementirao dva termina – reforme i stručnjake. I dok je oko reformi sve  jasno – radi se o provođenju niza mjera da Hrvatska prestane biti kaotična i zaostala zemlja, stručnjak je pak postao mitsko biće – kombinacija druga Tita, Batmana i Stephena Hawkinga – kojem samo s puta treba maknuti političare, čak i one izabrane na izborima, pa će Hrvatska neslućeno procvjetati.

Sve su to naravno prazne i opasne priče. Jer ako se samo malo bolje pogleda, onda se jasno vidi da su zadnjih 25 godina baš na čelu najvažnijih resora resora, pravosuđa i financija, gotovo u pravilu bili stručnjaci. I oni su vodili financije – od Pere Jurkovića preko Borislava Škegre, Mate Crkvenca, Ivana Šukera, Martine Dalić, Slavka Linića do Borisa Lalovca. Sve ili profesori ekonomije, ili bankari, ili ljudi koji su se godinama u tvrtkama u kojima su radili bavili ničim drugim do financijama i biznisom. Dakle nesumnjiva je, ako baš hoćete znanstveno dokazana, činjenica da su nam financije zadnjih 25 godina vodili stručnjaci. A opet proračunski deficit je nedopustivo velik, javni dug je prešao 90 posto, a kako ćemo platiti kamate koje dolaze na red 2017. godine, nitko se ne usudi javno govoriti.

Slična je stvar i s pravosuđem. Zar stručnjaci nisu bili Ivica Crnić, Ivan Šimonović, Milan Ramljak, samo neki od onih koji su u zadnjih 25 godina obnašali ove funkcije. Ili zar to nije sadašnji šef tog resora Orsat Miljenić? 

Sve su to više nego ugledni sveučilišni profesori, suci i odvjetnici. I opet je činjenica da nam je pravosuđe vjerojatno najgori segment društva, što je jedna od rijetkih stvari oko koje u Hrvatskoj postoji konsenzus. Dugotrajni sporovi, čudne presude, više nego izvjesna korupcija – sve to dominira hrvatskim pravosuđem, iako su na čelu resora četvrt stoljeća definitivno bili, a što nitko ne može poreći – nitko drugo do ti famozni stručnjaci koje nam se sada pokušava prodati kao jedini spas.

I zato je aktualno prodavanje magle da bi se Sabor trebao prepustiti političarima dok bi Vladu vodili nekakvi stručnjaci, nešto što je mješavina bizarnosti, neznanja i slabo prikrivenih loših namjera. Jer kao što smo gore naveli u primjeru ova dva resora, stručnjaci su ih vodili, a rezultati su gotovo nikakvi.

Nije naravno ovdje problem u njihovoj stručnosti. Oni su točno znali što bi trebalo napraviti kako bi se stanje u njihovim resorima poboljšalo. I djelomično su u tome i uspjeli. I u financijama i u pravosuđu jest napravljen neki napredak. Ali definitivno premali.

A da se nije napravilo više razlog nije nedostatak stručnosti voditelja resora, nego nešto drugo. A to je nedostatak političke volje vlada u kojima su oni bili i premijera koji su te vlade vodili da se stvari odlučnije i brže počnu mijenjati nabolje. I tu onda dolazimo na početak priče. Na politiku. Promjene nabolje u ovoj zemlji, baš kao i provedbu famoznih reformi, može ostvariti samo politika – odnosno odgovorna, hrabra i sposobna politička ekipa koja će se usuditi ući u promjene i za njih osigurati podršku prvo na izborima, a potom kroz vladajuću većinu i u Saboru. Politička ekipa koja će se u provedbi nužnih reformi usuditi ući u otvoreni sukob, ako treba i s bankama, i s medijima, i sa sindikatima, i s poslodavcima. Koja će se usuditi ići protiv struje i pokušati uvjeriti ljude da je to što se poduzima nužno, ma kako teško na prvi pogled izgledalo. A to je nešto što može samo politika koja je na izbore izašla i koja je na njima pobijedila. Stručnjaci tu mogu biti samo podrška i software. Svako drugo rješenje bilo bi ne samo štetno, nego i krajnje opasno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown