Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Putevi i stranputice Zlatka CRNČECA

kolumna SDP sam kriv što će platiti Bandićeve dugove

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2018. u 22:47 2018-02-07T22:47:28+01:00

U općoj euforiji nakon pobjede na parlamentarnim izborima nikome se u SDP-u nije dalo šiljiti oko načina na koji im je Bandić donio Zagreb na pladnju. A on nije bio ništa bolji od onog koji je HDZ bio upotrijebio samo par godina ranije kada su dva vijećnika HSS-a iznenada shvatila da je Marina Matulović Dropulić idealna gradonačelnica.

SDP si je u velikom dijelu sam kriv za sudsku presudu po kojoj će morati platiti deset milijuna kuna za troškove jedne davne kampanje Milana Bandića. Točnije rečeno, najodgovorniji je dugogodišnji predsjednik stranke Ivica Račan, a nešto manje i njegov nasljednik Zoran Milanović. Ako već prije 2000. godine vrhu SDP-a nije bilo jasno kako funkcionira njegova zagrebačka organizacija, mogli su puno toga shvatiti samo koju godinu kasnije. I reagirati. Ali nisu nikada jer su od Bandića imali velike neposredne koristi. I sama vladavina SDP-a u Zagrebu započela je političkim nasiljem kada je u proljeće 2000. Bandić na čudan i nikad do kraja objašnjen način ishodio potpise triju gradskih vijećnika HDZ-a, među njima je bio i poznati književnik Ranko Marinković, za raspuštanje Gradske skupštine. Istog je dana sve bilo objavljeno u Narodnim novinama i posao je bio gotov. U općoj euforiji nakon pobjede na parlamentarnim izborima nikome se u SDP-u nije dalo šiljiti oko načina na koji im je Bandić donio Zagreb na pladnju. A on nije bio ništa bolji od onog koji je HDZ bio upotrijebio samo par godina ranije kada su dva vijećnika HSS-a iznenada shvatila da je Marina Matulović Dropulić idealna gradonačelnica.

A kako je počelo, tako se i nastavilo. Bandić i njegova ekipa vladali su Zagrebom kao da je njihovo leno, a Račan je cijelo vrijeme samo šutio. Djelomično su ga detronizirali samo nakon poznatog bijega od policije jer je to postalo jaka medijska priča. Ali nikada, baš nikada ga nisu pitali što se to događa u Zagrebu. I to niti čak oko onog što je bilo vidljivo. Da naprimjer rubni dijelovi grada počinju sličiti više na slamove kakve siromašnija latinoameričke zemlje, a manje na glavni grad države koja ima, ma kako slabašnu, ipak i nekakvu srednjoeuropsku komponentu. Red potleušica, pa neboder, pa neuređena tratina, pa ogromna stambena zgrada, pa divlji deponij – sve to se moglo vidjeti u zapadnom dijelu grada. Da ne pričamo o nekim drugim manje vidljivim stvarima. Nije se tu proslavio ni Milanović, ali on je tu situaciju naslijedio i objektivno nije ni mogao nešto puno više napraviti. Svima je njima Bandić bio super kao čovjek koji dobiva izbore i sprečava da HNS na valu pobjede Stipe Mesića na predsjedničkim izborima preuzme primat na lijevom centru. Da Bandić nije dobio iznenadan poriv da postane predsjednik Republike – zbog čega naprosto nije mogao, a da ne bude izbačen iz stranke – gotovo sigurno da bi i dan danas bio SDP-ov gradonačelnik Zagreba.

Sam sudski postupak o načinu na koji su Bandić i njegovi suradnici odradili SDP posebna je priča. Hrvatsko je pravosuđe nažalost takvo kakvo je. Ali da je u SDP-u prvih deset godina ovog stoljeća pokazao samo mrvicu principijelnosti i u praksu pretočio samo djelić vlastite uzvišene retorike o transparentnosti i poštenju, ovaj im se slučaj nikada ne bi ni dogodio. Ovako im ostaje nadati se da će nešto ušićariti kroz izvanredne pravne lijekove. A nama građanima, da su kao stranka iz ovog slučaja izvukli lekciju. I jedno i drugo, čini se, nije baš previše izvjesno

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.