Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4n
Sutra: 11° 11° 4n
17. veljače 2020.
Komentar Zlatka Crnčeca

SDP opet gura birače od sebe

Davor Bernardić / Foto: D. JELINEK
Davor Bernardić / Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 14. siječanj 2020. u 21:38 2020-01-14T21:38:11+01:00

Najnoviji Crodemoskop pokazao je da u ovom trenutku SDP podržava više birača nego HDZ. Na valu pobjede Zorana Milanovića građani su odlučili honorirati i njegovu stranku. Veliki je to preokret na političkoj sceni, ali pitanje koje se automatski postavlja je ono hoće li SDP tu prednost zadržati, čak i povećati do parlamentarnih izbora. Ili će je izgubiti.

To će, sudeći barem po dosadašnjoj praksi, ipak više ovisiti o HDZ-u. Oba puta kada je SDP pobijedio na parlamentarnim izborima – i 2000. i 2011. – više je to mogao zahvaliti tome što se događa u HDZ-u nego vlastitim kvalitetama. Prvi put je samo koji tjedan prije izbora predsjednik HDZ-a umro. A drugi je put njegov nasljednik završio u zatvoru. I oba se je puta HDZ gotovo samouništio unutarnjim sukobima i podmetanjima. Sada je HDZ u situaciji da ima zdravog predsjednika koji sigurno neće završiti u zatvoru tako da će politički rasplet ovisiti o tome kako će biti razriješeni sukobi u samoj vladajućoj stranci. Situacija je za aktualnog premijera tim kompliciranija zbog katastrofalne odredbe u stranačkom statutu da se unutarstranački izbori moraju održati u proljeće ove godine.

Ali ako iz svega ovoga HDZ izađe kroz neki unutarnji kompromis, i bez svađa koje se prelijevaju u javnost, ta je stranka i dalje favorit za pobjedu na parlamentarnim izborima. Ma kada se oni na kraju održali.

Puno stvari ovisit će, naravno, i o samom SDP-u. Neki visoki dužnosnici SDP-a požurili su odmah nakon predsjedničkih izbora naštetiti sami sebi. Pa su tako saborski zastupnici Arsen Bauk i Joško Klisović kao prvu zadaću novom šefu države zadali povratak biste Josipa Broza u Predsjedničke dvore. Od stotinu stvari u ovoj zemlji koje bi valjalo istaknuti kao problem, njima je najvažnije bilo napraviti pritisak na novog šefa države da diktatorovu bistu iz Muzeja Zagorja dovuče natrag na Pantovčak.

Naravno da će ovaj dvojac za to dobiti veliki pljesak starih partijaša i mladih radikala. Ali i ti će ionako na kraju, kao »manje zlo«, ipak zaokružiti SDP. Ali stvar je u tome da ovakvim izjavama SDP od sebe ipak gura dio umjerenih birača kojima je odiozno ono što je maršal radio. Osim toga izvlačenje Broza iz naftalina galvanizira desne birače kojima je on crvena krpa. I koji će onda ipak glasati za HDZ bez obzira na to što je za njih Plenkovićev projekt tek light verzija prave stvari. Istu će posljedicu izazvati SDP-ove prijetnje da će frontalno napasti Vatikanske ugovore. Ta ih je priča koštala već jednih parlamentarnih izbora, onih 2007., a sada opet ponavljaju istu grešku.

Da će HDZ krenuti u nešto takvo više je puta obznanio sam Davor Bernardić. Predstavnik SDP-a sudjelovao je i na nedavnom skupu u Zagrebu gdje je više inicijativa organiziralo prosvjed protiv vjeronauka u školi. Ali se onda taj događaj, koji je imao sasvim razuman i legitiman zahtjev da se vjeronauk vrati u crkve, pretvorio u grubi napad na samu Crkvu. Stvari koje su se tamo čule zadnji su puta središtem Zagreba odzvanjale valjda još tamo 1945..

Naravno, rubne radikalne skupine imaju apsolutno pravo izražavati svoja stajališta. Ali SDP-ovi dužnosnici ne bi s njima trebali dijeliti pozornicu. Naravno, ako žele pobijediti na izborima. Cijeli umjetno stvoreni problem oko Istanbulske konvencije ipak je zategnuo odnose Kaptola i HDZ-a. SDP kao da želi da oni ponovo zatople. I da se cijela desna, konzervativna scena ujedini i galvanizira u borbi protiv crvenih koji, navodno, opet kidišu na Crkvu u Hrvata.

Problem bi mogao postati i sam predsjednik stranke. Bernardić se zasad čini se donekle izvukao kada je u pitanju afera da je prihvatio ponudu jedne poslovne škole da kod njih besplatno odradi MBA program. Riječ je o poklonu teškom 250.000 kuna, a u ugovoru Bernardić se obvezao na neke stvari. Sasvim je sigurno da on ne bi dobio poklon od četvrt milijuna kuna da nije u to vrijeme bio visoki stranački dužnosnik. Mada s obzirom na to kako djeluju današnji mediji i da se HDZ više bavi samim sobom, a ne političkim protivnicima, možda se i izvuče.

Iako bi u bilo kojoj staroj demokraciji ovaj slučaj ozbiljno ugrozio njegovu političku karijeru. Na kraju ispada da bi izbore mogla dobiti ona stranka koja bude manje radila na svoju štetu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.