Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
25. travnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna SDP ne može Titom na Plenkovića

Foto Pixsell
Foto Pixsell
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2016. u 16:40 2016-09-24T16:40:07+02:00

Ono što izborno ubija SDP i onemogućuje ga  da pobijedi HDZ u normalnim izborima jest animozitet dijela birača prema ovoj stranci jer u njoj vidi samo pravnog sljednika nekadašnjeg SKH. I tu je trebalo raditi bez obzira na otpore starih snaga u SDP-u. Međutim, Milanović je to napravio polovično, nekada je djelovao kao čovjek koji će zaista u ovom smislu reformirati SDP, a ponekad je njegova retorika bila kao da se obraća plenumu CK SKH

Dio političkih analitičara hvali novog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kao čovjeka koji će promijeniti dojam ove stranke u javnosti, te da ne bi bilo loše da i SDP napravi nešto slično. Međutim, SDP je svog Plenkovića do neke mjere već imao zadnjih deset godina u osobi Zorana Milanovića.

Iako ga sada u stranci napadaju da je uništio SDP i da ga je ostavio u rasulu, to naravno nije točno. Rezultati izbora iz studenoga 2015. godine daleko je najbolji SDP-ov ikad ako se ne računa pobjeda iz 2000. dvadesetak dana prije koje je umro Franjo Tuđman i 2011. neposredno prije koje je HDZ optužen kao pravna osoba, a Ivo Sanader zaglavio u zatvoru.

Ti izbori 2015. godine bili su prvi na kojima se SDP ravnopravno borio s HDZ-om, a da ovaj nije bio u nekoj fazi samouništenja. Razlog tome treba tražiti, osim što je jasno da je HDZ vodio katastrofalnu kampanju, i u osobi samog Zorana Milanovića.

On je ipak, posebno u dijelu mlađe populacije, odmakao SDP od imagea bivše komunističke partije koju je prije njega vodio nekadašnji član predsjedništva CK SKJ Ivica Račan. Međutim, problem je bio u tome što Milanović ili nije želio ili nije mogao dovršiti proces tranzicije SDP-a iz stranke reformiranih komunista u stranku europskih socijaldemokrata. I on je sam imao rigidnih izjava kojih se ne bi posramili i neki SDP-ovi kriptokomunisti.

Iako se često u svojim izjavama i istupima pozivao na Tonya Blaira i njegove nove laburiste Milanović nikada nije ni pokušao promijeniti SDP toliko radikalno koliko je bivši britanski premijer uspio svoje laburiste.

Blair je bio svjestan da je jedna od prepreka za dobar izborni rezultat laburista činjenica da su u programu imali zapisano da se zauzimaju za državno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju. Uz velike probleme Blair je to uspio izbaciti i tako i simbolično poručiti javnosti da su laburisti prestali biti »tax and spend« stranka što ih je izborno ubijalo u čak četiri navrata.

Ono što izborno ubija SDP i onemogućuje ga  da pobijedi HDZ u normalnim izborima jest animozitet dijela birača prema ovoj stranci jer u njoj vidi samo pravnog sljednika nekadašnjeg SKH. I tu je trebalo raditi bez obzira na otpore starih snaga u SDP-u. Međutim, Milanović je to napravio polovično, nekada je djelovao kao čovjek koji će zaista u ovom smislu reformirati SDP, a ponekad je njegova retorika bila kao da se obraća plenumu CK SKH.

Međutim, nešto je ipak napravio što se vidjelo na izborima u studenom 2015. godine. Vidjelo se to i na ovogodišnjim izborima koje je izgubio, nogometnim rječnikom rečeno zbog toga što su u utakmici dvije ravnopravne ekipe šutevi jedne završili u mreži, a drugi u stativi.

Da je proces emancipacije SDP-a od ideoloških natruha prošlog režima bio  dovršen, SDP bi moguće pobijedio već i  2015. godine.

Međutim, sudeći prema reakcijama dijela SDP-ovih organizacija čini se da bi se i ovaj nedovršeni proces mogao pokrenuti unatrag. Ako se to zaista dogodi, odnosno ako na čelo stranke zaista dođe netko tko bi imao takvu agendu SDP će samog sebe osuditi na vječnu oporbu.

Lako je moguće da su u HDZ-u konačno naučili lekciju kako izbjeći samouništenje što se vidi i po načinu na koji je Andrej Plenković preuzeo stranku i odmaknuo se od Karamarkovog nasljeđa. I da više neće priuštiti SDP-u luksuz da na izbore ide protiv HDZ-a koje se bori ruku zavezanih aferama i skandalima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja