Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna SDP i HNS proizveli Živi zid

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2016. u 22:20 2016-10-24T22:20:22+02:00

U SDP-u i HNS-u ne bi se trebali previše smijati Živom zidu. Naime, ovakva postava Živog zida uspjela je osvojiti osam zastupnika na parlamentarnim izborima. 

Živi zid i njegov zasad najagilniji saborski zastupnik Ivan Pernar obilno koriste činjenicu da su dobili pristup na najvažniju hrvatsku političku pozornicu – saborsku govornicu. Pernar se, na primjer, u samo nekoliko dana za riječ javio čak 46 puta. Zastupnici i politički analitičari skloni ljevici i lijevom centru često s prezirom i podsmijehom gledaju na njegove istupe, kao uostalom i na cijelu njegovu političku aktivnost sve otkad se tamo u proljeće 2011. pojavio na sceni organizirajući prosvjede pred HNB-om i kućama političkih čelnika. Iz mainstreama hrvatske ljevice i centra odmahuju rukom i na Živi zid, i na mogućnosti na ova opcija počne ozbiljnije utjecati na domaći politički život.

Istina, u prilog njihovoj tezi idu i medijski napadi na Živi zid koji su u velikom dijelu i opravdani. Zaista, egzibicije koje su viđeniji pripadnici ove opcije izvodili nakon izbora na granici su dobrog ukusa. Međutim, da se ne radi o previše ozbiljnim ljudima, birači su znali i prije toga. Ali su im ipak dali dovoljno glasova da imaju osam zastupnika. Sam Pernar u Sabor je ušao preferencijalnim glasovima s 14. mjesta, što znači da su birači u Saboru željeli baš njega. I to ne zato što bi oni sami bili neobrazovani ili glupi da ne bi shvaćali da je Živi zid nesposoban napraviti bilo što konstruktivno. Oni su naime poslali Pernara i društvo na Markov trg zbog toga što su izgubili iluzije u etablirane političke stranke, posebno one koje dolaze s ljevice. I poslali su ih da rade baš ono što se sada događa u Saboru. Možda je 90 posto onoga što zastupnici Živog zida govore potpuno besmisleno, ali je zato onih preostalih deset posto čista istina koju se ni SDP i HNS ne usude ni dotaknuti, a kamoli o njoj javno govoriti. A građani to itekako osjećaju.

U SDP-u i HNS-u ne bi se trebali previše smijati Živom zidu. Naime, ovakva postava Živog zida uspjela je osvojiti osam zastupnika na parlamentarnim izborima. Bila je konfuzna, međusobno posvađana, bez ikakvog konstruktivnog programa, a sve na kraju začinjeno financijskim akrobacijama kojima se željelo u zadnji čas osigurati proračunski novac za politički rad. Ali imali su nešto zbog čega su im birači ipak dali više nego solidnu podršku. A to nešto je osjećaj da Pernar, Sinčić i društvo, za razliku od ostatka političke scene, nisu uvezani u poslovne i medijske šeme u koje se zaplela cijela takozvana hrvatska politička elita. Slična se stvar dogodila na desnici i desnom centru usponom Mosta. I oni su se na političku scenu probili kao opreka HDZ-u i njegovim kadrovima na lokalnim razinama. I oni se usuđuju govoriti stvari koje su za velike stranke tabu tema. Međutim, stranka Bože Petrova ipak je imala obzira prema HDZ-u pa je utjecala da se parlamentarni izbori održe u rujnu, a ne u srpnju, kada je HDZ bio u velikim problemima i kada bi ih gotovo sigurno izgubio.

Ako se ikada na lijevom polu političke scene složi ozbiljna alternativa koja bi bila radikalna kao Živi zid, ali istovremeno ozbiljno organizirana, SDP i HNS mogli bi biti kompletno pometeni s političke pozirnice. Ali čak i ako se to ne dogodi, ostat će im i dalje Živi zid koji će im i za četiri godine opet otkinuti pet posto glasova. I zakucati ih u dugotrajnu oporbu. Za što će si sami biti krivi, a ne birači koji će podržati Pernara i društvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.