Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
17. veljače 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

SDP i HDZ-ova desnica ruše Istanbulsku konvenciju

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2018. u 16:57 2018-03-21T16:57:45+01:00

Naime, građani sve manje prate politiku – što zbog gađenja koje prema njoj osjećaju, što zbog toga što ih mediji zatrpavaju drugim sadržajima – pa i nisu najbolje upućeni u to što se sve stavlja na teret Martini Dalić. Osim toga, notorna stvar je da birači i brzo zaboravljaju političke događaje koje ionako samo površno prate. Tako da malo tko od njih uopće i zna zbog čega se traži smjena članice Vlade koja ima najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

I dok se HDZ, točnije njegov predsjednik Andrej Plenković, sve više zapleće u sukobe oko Istanbulske konvencije, oporba predvođena SDP-om im sve više pomaže da se ipak nekako održe na političkoj površini. Naime, SDP i Most tek su jučer u saborsku proceduru konačno pustili zahtjev za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Oporba smatra da Dalić treba otići zbog uloge koju je igrala i još uvijek igra u slučaju Agrokor. U SDP-u i Mostu su mišljenja da odlazak prvog izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka nije dovoljan, te da bi i Dalić trebala ponijeti svoj dio odgovornosti kako zbog načina na koji je pisan lex Agrokor, tako i zbog činjenice da je bivša Ramljakova tvrtka dobila posao na restrukturiranju tvrtke čiji je vlasnik formalno još uvijek Ivica Todorić. Međutim, oporba se, čini se, malo prekombinirala pokušavajući odrediti za sebe najbolji tajming puštanja zahtjeva u saborsku proceduru.

Naime, građani sve manje prate politiku – što zbog gađenja koje prema njoj osjećaju, što zbog toga što ih mediji zatrpavaju drugim sadržajima – pa i nisu najbolje upućeni u to što se sve stavlja na teret Martini Dalić. Osim toga, notorna stvar je da birači i brzo zaboravljaju političke događaje koje ionako samo površno prate. Tako da malo tko od njih uopće i zna zbog čega se traži smjena članice Vlade koja ima najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. A za nekoliko tjedana najveći se dio njih neće ni sjećati o čemu se radi. Tako da je, što se tiče građana, odgađanjem rasprave oporba izgubila zamah, a time automatski olakšala položaj i Dalić i njenom nominalnom šefu Andreju Plenkoviću.

Dobra je bila zamisao Mosta da se ide samo na Dalić, a ne na cijelu Vladu. Naime, dobar dio HDZ-a nju ni ne doživljava kao autentičnu članicu stranke. Ali HDZ-ovci su sada ipak više usmjereni na Istanbulsku konvenciju koja je za dobar dio njih puno bitnija – riječ je o svjetonazorskom pitanju – nego politička sudbina jedne članice Vlade. Tako da je pomicanjem termina za raspravu o Dalić samo smanjen pritisak na nju unutar samog HDZ-a. Naravno, sve se može okrenuti naglavačke ako se prije rasprave u smjeni Dalić dogodi neki potres Agrokoru. Ali, osim sada sasvim izglednog produljenja roka za nagodbu, malo je vjerojatno da bi se nešto drugo značajno moglo dogoditi.

Ali kao da sve ovo nije bilo dovoljno, iz SDP-a se pušta informacija da ova stranka možda ipak neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije kada ona konačno dođe u Sabor. Koliko je situacija u toj stranci oko ovog ozbiljna, pokazuje i da je jedna od viđenijih zastupnica SDP-a osjetila potrebu oglasiti se preko Twittera i poručiti da će ona za ovaj dokument glasovati ma što o tome reklo vodstvo SDP-a. Koje je i jučer preko službene internetske stranice stranke ponovilo da zastupnici ove stranke neće dići ruku za ratifikaciju ako se u sklopu nje bude glasovalo o bilo kakvoj interpretativnoj izjavi. Dok SDP vuče ovakve poteze, Plenković se nema čega bojati. Može se konzervativni dio HDZ-a upirati koliko hoće, ali oporba će uvijek biti tu da olakša položaj i premijera i njegove potpredsjednice. Zahtjev za smjenu Dalić bit će odbijen bez velike buke. A nije čini se ni nemoguće, sudeći barem po zadnjim informacijama s Iblerovog trga, da SDP na kraju pomogne HDZ-ovoj desnici srušiti Istanbulsku konvenciju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka