Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4n
Sutra: 16° 16° 4n
19. listopada 2019.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

kolumna Rajoy pomaže katalonskim separatistima

reuters
reuters
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2017. u 14:42 2017-10-18T14:42:53+02:00

Pa je tako središnja vlast u Madridu napravila veliku pogrešku na političkoj razini time što je poslala policijske snage u Kataloniju koje su nasilno pokušavale spriječiti održavanje referenduma o neovisnosti. Umjesto da se fokusira na činjenicu da Katalonci čini se i nisu baš tako jedinstveni kada je u pitanju inicijativa za neovisnost kako bi to željeli prikazati njihovi separatistički lideri

Uhićenje dvojice čelnika katalonskog pokreta za neovisnost jučer je ponovo napunilo ulice i trgove svih većih gradova ove španjolske pokrajine. Napetost je ponovo porasla i očekuju se novi potezi središnjih i pokrajinskih vlasti.

Stvar je s pokretima za secesiju naizgled prilično jednostavna. S jedne strane središnja vlast želi spriječiti da ostane bez dijela teritorija i stanovništva, dok se druga strana želi odvojiti. Međutim, tu sva jednostavnost prestaje i počinje igra u kojoj pobjeđuje onaj tko je odlučniji i pametniji. Obje su te karakteristike nužne za uspjeh, jedna definitivno nije dovoljna. Postupci jedne strane izravno utječu na ono što čini druga. Riječ je o svojevrsnim političkim spojenim posudama.

Pa je tako središnja vlast u Madridu napravila veliku pogrešku na političkoj razini time što je poslala policijske snage u Kataloniju koje su nasilno pokušavale spriječiti održavanje referenduma o neovisnosti. Umjesto da se fokusira na činjenicu da Katalonci čini se i nisu baš tako jedinstveni kada je u pitanju inicijativa za neovisnost kako bi to željeli prikazati njihovi separatistički lideri. Činjenica da je na famozni referendum izašlo manje od pola stanovnika najbolje govori o tome. Tako da je represija policije bila čisti autogol središnje vlasti koja je time i dio dotad neodlučnih Katalonaca gurnula prema opciji koja zagovara odvajanje.

Sličnu je stvar napravio i Slobodan Milošević na ovim prostorima prije 30 godina. I oni Hrvati koji su mislili da je ostanak u Jugoslaviji možda ipak najbolja opcija bili su brzo otrežnjeni divljanjem Miloševićevog fašističkog pokreta koji je harao istočnim dijelom bivše države od 1987. pa do 1991. godine. Tako da Hrvatska 1991. godine i nije imala puno za razmišljati. Bile su samo dvije opcije – ili neovisnost ili pristajanje na ropski i kolonijalni položaj u Miloševićevoj Velikoj Srbiji koja bi se možda i dalje zvala Jugoslavija.

Katalonci na njihovu sreću na raspolaganju imaju puno više od ove dvije opcije. Ma što tko mislio španjolskom premijeru Marianu Rajoyu on je nesumnjivo ipak demokratski političar koji ima izborni legitimitet i koji ne želi premetnuti Španjolsku u neku vrstu diktature. Međutim, i na njemu je velika odgovornost, a njegovi prvi potezi nakon početka krize pokazuju da se s njome ne nosi baš najbolje. Pred sobom naime ima Kataloniju koja je oko neovisnosti ipak dosta podijeljena i gdje dio populacije još uvijek kalkulira isplati li im se zaista do kraja i nepovratno krenuti u avanturu s odvajanjem koja sa sobom nosi niz predvidljivih, ali i nepredvidljivih rizika.

I umjesto da igra na tu kartu on je – očito pritisnut dijelom svoje stranke, ali i javnosti u kastiljskom dijelu Španjolske – pribjegao prvo policijskoj intervenciji tijekom referenduma, a sada i prvim uhićenjima. Čak i da uspije, da kombinacijom političkih i policijskih pritisaka slomi katolonsku neovisnost iza svega će ostati gorak okus. I sjeme novih sukoba koji će ponovo izbiti za deset ili 20 godina, sasvim svejedno. A imao je na raspolaganju puno drugih poteza koji su sada propali, a koji su možda mogli riješiti situaciju na opće zadovoljstvo. Katalonija će vjerojatno ostati u Španjolskoj, ali će Rajoy za to platiti političku cijenu puno veću nego što je to bilo potrebno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.