Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
12. prosinca 2018.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Propast francuske (i hrvatske) socijaldemokracije

Emmanuel Macron / Reuters
Emmanuel Macron / Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. travanj 2017. u 17:52 2017-04-26T17:52:26+02:00

Europski socijal-demokrati krenuli su braniti sve manjine kojih su se sjetili zaboravljajući pritom većinu koju je pregazila globalizacija i sve što je s njom povezano. Pa se ta većina okrenula ili lijevim i desnim demagozima

Europski politički mainstream, uključujuči i SPD-ovog kandidata za njemačkog kancelara Martina Schulza, s velikim je olakšanjem pozdravio pobjedu Emmanuela Macrona u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora.

U općem oduševljenju kao da im je iz vida izmakla jedna velika tragedija – praktička propast socijaldemokrata odnosno socijalista u drugoj najvažnijoj zemlji EU-a.

Četiri kandidata koji su prije prvog kruga bili u nekoliko posto razlike jedan su gori od drugog. Macron je istina najmanje loš od sva četiri, ali ako on nakon izbora za francusku Nacionalnu skupštinu bude u prilici formirati većinu, nasljeđe stotinu i više godina sindikalne borbe u Francuskoj za nekoliko bi se mjeseci moglo pretvoriti u prah i pepeo.

Kandidatkinja je još bila i Marina le Pen čija politika opasno pleše po rubu antisemitizma i naslanjanja na ružniju povijest francuskog fašizma, bez obzira koliko ona ublažila retoriku  svog oca koji je i osnovao njenu stranku iz koje ga je na kraju izbacila. Drugi je ekstremist bio demagog ljevičar Jean Luc Melenchon koji je pričao gluposti o osnivanju fonda od 300 milijuna eura kojim bi zapošljavao nezaposlene Francuze na način kako su to radili Castro na Kubi i Chavez u Venezueli.

Tu je i  Francois Fillon.   Njegov slučaj najbolje oslikava zbog čega recimo britanske novine već godinama ismijavaju francusku političku scenu. Jer ne zatvoriti si bokove oko priče da ti je žena moguće fiktivno radila u tvom zastupničkom uredu može samo netko tko je godinama dio samodostatne elite. Ali nije to najveći problem Fillona i Francuske. I on je namjeravao napraviti ono što će Macron napraviti sada – rasturiti francusku socijanu državu na način na koji se to ne bi usudila napraviti ni Margaret Thatcher.

Nije ni čudno da je Fillon odmah po zatvaranju birališta pozvao svoje birače da podrže Macrona. Njih su se dvojica razlikovala samo po svjetonazoru – prvi je katolički konzervativac drugi je libertarijanac. Što se tiče gospodarstva stajalište im je potpuno isto – tržište, liberalizacija, privatizacija, fleksibilizacija tržišta rada – pa tko se bolje snađe.

Ovako gledano sa strane, nije baš najjasnije što su to Francuzi zamjerili aktualnom predsjedniku Francoisu Hollandu koji je zemlju gospodarski zadržao iznad površine bez da je previše udarao na prava zaposlenika. Pa i nije jasno zbog čega nisu podržali objektivno najboljeg kandidata, predstavnika Socijalističke stranke Benoita Hamona koji je imao lijevu agendu, ali bez Melenchonovih pseudorevolucionarnih baljezganja.

Razlog vjerojatno treba tražiti i u desetljećima pogrešne politike europskih socijaldemokrata koji su kroz to razdoblje krenuli braniti sve manjine kojih su se sjetili zaboravljajući pritom većinu koju je pregazila globalizacija i sve što je s njom povezano. Pa se ta većina okrenula ili lijevim i desnim demagozima ili u najboljem slučaju tipovima kao što je Macron.

I hrvatski SDP jedan je od karakterističnih primjera forsiranja manjina na račun većine. Kada kažemo većina ne mislimo na etničku većinu već na većinsko stanovništvo koje živi od svog rada. Zasad u Hrvatskoj birači nisu nasjeli demagogijama, ali demagozi postaju sve jači. Ako se SDP, ali i HDZ, ne trgne, a vjerojatno neće, lako bi se moglo dogoditi da i mi na sljedećim izborima imamo samo dvije opcije, kao Francuzi za dva tjedna – nekog šarmantnog, nestranačkog, lažno neovisnog predatora iza čijeg se osmijeha krije prilično gadna agenda ili namrgođenog desnog esktremista kojeg bi mogli podržati oni koje u ovoj zemlji ne podržava nitko.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka