Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
24. siječnja 2020.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

kolumna Propada europska socijaldemokracija

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2017. u 15:17 2017-09-27T15:17:00+02:00

Europska socijaldemokracija nalazi se u velikoj, povijesnoj krizi, ponajviše zbog toga jer je prestala biti ono na čemu je izrasla – zaštitnica radno zavisnog stanovništva koje sve teže podnosi one negativne posljedice globalizacije. Onog trenutka kada, kao što je slučaj u Britaniji, malo okrenu politiku to se odmah osjeti i u porastu broja glasova 

Ishod njemačkih izbora s pravom je uznemirio cijelu Europu. Naravno, ponajviše zbog toga jer je krajnje desni AfD dobio skoro 13 posto glasova, ali još je jedan izborni ishod gotovo toliko važan. Onaj da je njemački SPD dobio bijednih 20 posto i time nastavio svoj put prema dolje. Ta stranka sada čini se žanje ono što je sijala zadnjih 15 godina.

Ako je pet posto točno ono što u svojim knjigama piše nekadašnji ministar financija Grčke u Syrizinoj Vladi Yanis Varoufakis, jasno je da njemački SPD cijelo vrijeme i bez ikakve rezerve drži ljestve Angeli Merkel u njenoj gospodarskoj politici – od stezanja remena unutar države do gaženja gospodarski slabijih članica eurozone. A ta je politika dovela do golemog proračunskog suficita i nevjerojatnog rasta njemačkog izvoza. S druge strane ima vrlo loš utjecaj na stanje u društvu. Plaće njemačkih radnika ne rastu sukladno ni gospodarskom rastu ni porastu konkurentnosti. Puno je uglednih svjetskih ekonomista zatražilo da Njemačka poveća plaće kako bi se podigla potražnja i time pomoglo drugim članicama EU-a da povećaju izvoz svojih proizvoda u Njemačku. Njemačko radništvo sve teže živi. Naravno, i dalje je to za hrvatske plaće i uvjete čista utopija i raj na zemlji, ali se i Nijemac koji šarafi u Volkswagenu osjeća sve nesigurnije i za svoju plaću može kupiti sve manje. I onda je još na sve to prije dvije godine u Njemačku u kratkom roku ušlo milijun izbjeglica posljedica čega će najvjerojatnije biti daljnje smanjivanje cijene rada.

Naravno da je ovo tek jedno objašnjenje rasta AfD-a, vjerojatno i najvažnije te da su za uspon ove stranke važni i neki ružni sentimenti koji postoje u tamošnjem društvu, a na koje igra ova stranka. Ali u proljeće ove godine slična se stvar dogodila u Francuskoj kada je tamošnja Socijalistička stranka (PS) pala ispod deset posto glasova, a dobro prošla krajnje desna Nacionalna fronta. I francuski socijalisti već godinama, iako javno gunđaju i kritiziraju, stoje iza gospodarskog modela koji gura Merkel. I SPD i PS su na izborima pometeni dok britanski laburisti, koji su naglo skrenuli ulijevo, na tamošnjim izborima istina nisu pobijedili, ali su konzervativcima barem izbili većinu u parlamentu.

Europska socijaldemokracija nalazi se u velikoj, povijesnoj krizi, ponajviše zbog toga jer je prestala biti ono na čemu je izrasla – zaštitnica radno zavisnog stanovništva koje sve teže podnosi one negativne posljedice globalizacije. Onog trenutka kada, kao što je slučaj u Britaniji, malo okrenu politiku to se odmah osjeti i u porastu broja glasova.

Ali u hrvatskom SDP-u nikakve rasprave oko toga nema. Jedan od najvažnijih članova stranke javno govori da se gospodarska politika SDP-a neće mijenjati, a drugi da ih ne zanimaju radnici jer oni ionako uvijek u najvećem broju glasaju za desnicu. Ako će tako nastaviti moglo bi im se dogoditi da prođu kao njihovi njemački i francuski kolege. Da krenu na jednosmjerni put prema dolje. Iako u Hrvatskoj među poniženima i osiromašenima postoji ogroman bazen glasova koji bi podržali stranku koja, ako ništa drugo, barem pokaže razumijevanje za njihov položaj. Ali se SDP, naravno, ne stigne njima baviti jer njegovo vodstvo stalno iznova iznervira kakva nova spomen-ploča ili tri pijana gubitnika u crnim košuljama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.