Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. travnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Preferencijalno glasovanje nije savršeno

Darko Horvat / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Darko Horvat / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2016. u 18:19 2016-08-26T18:19:55+02:00

Ovih se dana u medijima pojavila informacija da je međimurski HDZ donio odluku kojom se od svih članova stranke traži da svoj preferencijalni glas daju ni manje ni više nego šefu međimurske organizacije stranke Darku Horvatu.

Vodstvo stranke na državnoj razini promptno je reagiralo i zatražilo od Horvata da hitni promijeni odluku i omogući svim kandidatima s liste ravnopravan položaj. Preferencijalno je glasovanje prvi puta u Hrvatskoj uvedeno na izborima za Europski parlament 2013. godine nakon čega se zakotrljala prava medijsko udrugaška lavina koja je napravila veliki pritisak na politiku da se ovo rješenje uvede i na parlamentarne izbore.

Iako se na prvu loptu to tako ne čini ono što je predložio Horvat ipak nije bez svake logike. Naime, preferencijalno glasovanje nije baš tako demokratsko kako se to može činiti na prvi pogled običnim biračima.

Recimo, oni  kandidati na listi koji se nalaze na nižim mjestima nemaju gotovo nikakvu mogućnost predstaviti se široj javnosti. Za njih znaju birači samo u njihovoj općini ili gradu, a brojka takvih je daleko manja od potrebnih deset posto glasova cijele stranačke liste u cijeloj izbornoj jedinici. Takvim je kandidatima potpuno nemoguće predstaviti se široj javnosti u kakofoniji izborne kampanje.

Tako da na preferencijalne glasove mogu računati samo oni kandidati s liste koje birači znaju kao saborske zastupnike, ministre ili načelnike kakvog većeg grada. Primjer za takve političare su recimo predsjednici dvaju velikih stranaka ili ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Tako da kandidati na listama definitivno nisu ravnopravni kada je u pitanju ulazak u Sabor pomoću preferencijalnih glasova.

Ali vratimo se na trenutak Darku Horvatu. Njegova logika – osim naravno što je zatražio da se glasa baš za njega, a ne za nekog od preostalih troje kandidata iz Međimurske županije što baš nije bilo lijepo od njega – čak donekle i drži vodu. On je na listi treći, a u toj jedinici ulaze četiri zastupnika HDZ-a, što je samo po sebi sramota jer pokazuje do koje je mjere HDZ devastiran u sjevernoj Hrvatskoj. HDZ je u Međimurju gotovo slabiji nego u Primorsko-goranskoj županiji. Dakle, Horvat jest treći na listi, ali ako se iz Krapinske i Varaždinske županije upru da svaki kroz preferencijalne glasove provuku po jednog svoga ona pada na peto mjesto i ispada iz igre.

Da vodstva stranaka mogu itekako manipulirati preferencijalnim glasovima vidi se recimo i po tome što se dogodilo na izborima za Europski parlament 2014. godine. Tada je vodstvo HDZ-a predvođeno  Tomslavom Karamarkom i glavnim tajnikom Milijanom Brkićem zamalo onemogućilo izbor Davora Ive Stiera za eurozastupnika.

Stier je bio na sigurnom mjestu, ali je vodstvo stranke tihom kampanjom među članstvom radilo za komodora Ivicu Tolića koji je bio iza njega na listi, a koji je onda zamalo skupio deset posto glasova.

I izbacio Stiera koji je u to vrijeme bio u nemilosti vodstva stranke. Međutim, Karamarko i Brkić ipak nisu mogli Stiera ne staviti na listu pa su ga stoga pokušali politički likvidirati kroz tihu kampanju skupljanja preferencijalnih glasova za Tolića. U preferencijalno se glasovanje ušlo naglo i bez prevelike analize. A učinci bi moglo biti možda i suprotni od onih zbog kojih se u sve to ušlo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja