Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

Predsjednički cirkus opet u vašem gradu

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2018. u 16:44 2018-01-17T16:44:37+01:00

Tu je i problem dvostruke vanjske politike. Recimo Grabar-Kitarović je dosad u sukobu hrvatske i mađarske Vlade već dva puta podržala onu koja stoluje u Budimpešti. A prilikom susreta s Vladimirom Putinom dozvolila je da na njemu bude prisutan prvi čovjek Sperbanka

Iako je do prvog kruga predsjedničkih izbora dvije godine i mediji i političke stranke počeli su se baviti pronalaženjem pogodnih kandidata. Što pak znači da je započeo jedan suvišan i bespotreban politički cirkus koji će kulminaciju imati početkom 2020. godine. Kao prvo, šteta se radi time što se građane uvlači u besmisleni politički cirkus. Sljedeće ćemo dvije godine biti svjedoci beskonačnih natezanja, ponajviše u oporbi, oko toga tko će se uopće kandidirati. Pa će onda mediji biti prepuni analiza oko toga hoće li i koliko iskreno HDZ podržavati Kolindu Grabar-Kitarović. I sve će to kulminirati tamo krajem 2019. kada će započeti izborna kampanja. A građani ionako ne previše upućeni u delikatnosti političkog sustava bit će uvjereni da izabrani predsjednik ili predsjednica zaista nešto znači i da će moći napraviti sve što je obećao u izbornoj kampanji. Što je naravno nemoguće jer stanovnik Pantovčaka tko god on bio nema gotovo nikakvih ustavnih ovlasti da nešto mijenja na bolje. A opet taman dovoljno da se plete u poslove Vlade koja po Ustavu vodi državu.

I to je, pokazalo se u zadnjih 17 godina, rješenje koji proizvodi brojne probleme. Kako bi recimo izgledala suradnja između Zorana Milanovića kao predsjednika s Andrejom Plenkovićem kao premijerom. Sigurno jako loše, ali vjerojatno opet bolje nego ako bi premijer bio Davor Bernardić. Ili suradnje aktualne predsjednice s aktualnim šefom SDP-a kao premijerom. Čak i da na Pantovčaku i u Banskim dvorima ostanu postojeći stanari i tu bi nužno bilo problema. Treba reći da za njih nije kriv nitko od gore spomenutih aktera već sustav koji ih naprosto gura u međusobne sukobe.

Tu je i problem dvostruke vanjske politike. Recimo Grabar-Kitarović je dosad u sukobu hrvatske i mađarske Vlade već dva puta podržala onu koja stoluje u Budimpešti. A prilikom susreta s Vladimirom Putinom dozvolila je da na njemu bude prisutan prvi čovjek Sperbanka. Nije baš ni jasno zbog čega ljudi kao što su Aleksandar Vučić, Erdogan ili Putin – nesumnjivo politički najjače figure u svojim državama – toliko inzistiraju na susretima s Grabar-Kitarović koja u svojoj zemlji nije ni među prvih pet najutjecajnijih političkih osoba. I njeni su prethodnici napravili velike štete – od čudnih Mesićevih postupaka s transkriptima pa do bizarnog Josipovićevog gafa s ustaškom zmijom u Knessetu. I sve to skupa očito bez neke pretjerane koordinacije s Vladom.

Nažalost, glavni domaći politički akteri neće se ni ovaj puta dogovoriti oko eventualnih promjena Ustava kako bi se spriječila cijela ova šarada. Pogodan trenutak za tako nešto bio je 2009. kada je završio drugi mandat Stipe Mesića. I to zbog toga što tada nijedan kandidat nije ulazio u utrku s prednošću da je aktualni nominalni šef države. Takva bi se situacija mogla ponovo dogoditi tek 2024. ako Grabar-Kitarović pobijedi na predstojećim izborima. Ali čak ni tada vjerojatno neće biti mudrosti da se nešto promijeni. Budući da je u ovom nakaradnom sustav predsjednik odnosno predsjednica Republike i zapovjednik vojske u slučaju rata ne bi bilo loše da se svi, uključujući i ateiste i vjernike, kratko pomolimo u nadi da nas netko nikada slučajno ne napadne. Jer dok bi se premijer i predsjednik, tko god oni bili, iskoordinirali za to bi nas vrijeme mogli okupirati i Andora i Luxembourg.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.