Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
24. veljače 2020.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Predsjedničino bizarno posredovanje

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin / Foto REUTERS
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2017. u 17:49 2017-10-23T17:49:00+02:00

Postoji još jedna nepoznanica kada su u pitanju vanjskopolitičke aktivnosti hrvatske predsjednice. A to je da nije jasno zbog čega Putin, baš kao i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, inzistira na sastancima s Grabar-Kitarović i govori kako s njom žele riješiti probleme između dviju država

Nije baš jasno što je predsjednica Republike mislila pod time da bi posredovala u vezi s milijardom eura koju privatna tvrtka Agrokor duguje jednoj ruskoj državnoj banci. Još je manje jasno između koga bi to Kolinda Grabar-Kitarović točno posredovala. Na jednoj bi strani naravno bio Sberbank, ali ostaje mutno tko bi bio na drugoj. Hrvatska država, izvanredni povjerenik Ante Ramljak ili možda glavom i bradom sam Ivica Todorić, ako ga se uspije locirati? I kako bi se to odrazilo na tvrdnje ruske banke da je hrvatska država temeljem lex Agrokor praktički nacionalizirala istoimenu tvrtku i time automatski preuzela i njen dug. Jer susret hrvatske predsjednice sa šefom te banke i gore spomenuto posredovanje baš i ne pobija takve tvrdnje. Možda bi nekakva buduća arbitraža ili suđenje oko ruskog zajma Agrokora mogla uzeti u obzir i ovu činjenicu.

Iako se na početku njenog mandata činilo da će Grabar-Kitarović biti fokusirana na krajnje populističke, ali u stvari sasvim benigne akcije kao što je seljenje njenog ureda po cijeloj Hrvatskoj ili upravljanje trajektom, na kraju je ispalo drugačije. Njena dva neposredna prethodnika na funkciji šefa države nekim su svojim akcijama učinili popriličnu štetu. Činilo se da će njenih prvih pet godina mandata proteći bez bizarnih poteza koje smo imali prilike vidjeti za vrijeme kada su na Pantovčaku stolovali Stipe Mesić i Ivo Josipović. Međutim, nije ispalo tako. Pristajanje da na njenom susretu s ruskim predsjednikom bude i prvi čovjek Sberbanka vraća sjećanje i na njena dva posjeta Mađarskoj, gdje se također nije baš proslavila.

Prvi je bio 2015. godine na vrhuncu izbjegličke krize kada je nakon susreta u Budimpešti s mađarskim predsjednikom i u njegovom prisustvu kritizirala hrvatsku Vladu koja je bila u sporu s Mađarskom. Grabar-Kitarović je tada rekla da je Vlada zakasnila s reakcijom na problem koji se događa na hrvatsko-mađarskoj granici, te naglasila da »smo odmah trebali rješavati taj problem«. Drugi gaf se dogodio u rujnu ove godine, također kod mađarskog predsjednika, kada je predsjednica ustvrdila da je »dobila sva uvjeravanja da nije riječ o ucjenama nego o zaštiti mađarskih interesa« vezano za mađarski veto na ulazak Hrvatske u OECD. I sada – pristanak da Herman Graf prisustvuje njenom sastanku s Vladimirom Putinom.

Postoji još jedna nepoznanica kada su u pitanju vanjskopolitičke aktivnosti hrvatske predsjednice. A to je da nije jasno zbog čega Putin, baš kao i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, inzistira na sastancima s Grabar-Kitarović i govori kako s njom žele riješiti probleme između dviju država. Naime, njih su dvojica neosporno politički daleko najjače osobe u svojim zemljama, dok Grabar-Kitarović u Hrvatskoj sigurno nije među prvih pet kada je u pitanju politička težina. Nije valjda da Putin i Vučić ne znaju da razgovaraju s osobom koja u Hrvatskoj i nema baš prevelik politički utjecaj. Ali taj im prostor omogućuje bizarno rješenje u hrvatskom Ustavu koje praktički propisuje da Hrvatska ima dvije vanjske politike. Stoga nam jedino ostaje čekati kako će se odvijati famozno posredovanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma