Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
17. siječnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Požari potvrdili suvišnost ovakvog šefa države

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2017. u 20:31 2017-07-19T20:31:00+02:00

 Iako u mirnodopskim okolnostima predsjednica nema prevelike ovlasti, njena riječ kada su u pitanju oružane snage ima svoju težinu. Ovi pomalo čudni događaji još su jednom pokazali koliko je nesuvislo ustavno rješenje od jeseni 2000. godine kada se otišlo samo na pola puta u razvlašćenju predsjednika Republike.

Cijela konfuzija oko navodne ostavke ministara obrane Damira Krstičevića još je jednom pokazala koliko je hrvatski politički sustav neprecizan kada je u pitanju odnos premijera i predsjednice Republike. Pa je onda tako premijer Andrej Plenković javno rekao da mu nije jasno otkud to predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović informacije da se Hrvatska vojska nije na pravi način angažirala oko gašenja velikih požara u Dalmaciji. Iako u mirnodopskim okolnostima predsjednica nema prevelike ovlasti, njena riječ kada su u pitanju oružane snage ima svoju težinu. Ovi pomalo čudni događaji još su jednom pokazali koliko je nesuvislo ustavno rješenje od jeseni 2000. godine kada se otišlo samo na pola puta u razvlašćenju predsjednika Republike. Tako je Hrvatska vjerojatno jedinstvena država koja u nekim segmentima ima dvije izvršne vlasti. Pa su iz toga dosad proizašli brojni problemi, a takve će se situacija nastaviti i dalje. Na primjer, u medijima se pojavilo više napisa u kojima se spominje mogućnost da bi kandidat SDP-a za predsjednika Republike bio nekadašnji premijer i nekadašnji šef ove stranke Zoran Milanović. Čak ni aktualni šef SDP-a Davor Bernardić nije javno otklonio ovu mogućnost, istina nije je ni podržao, a u nekim se medijima spominje i varijanta da bi se Milanović kandidirao kao neovisni kandidat, što se u ovom trenutku čini potpuno nemogućim budući da bi u tom slučaju morao napustiti stranku. Bilo bi svakako zanimljivo gledati situaciju da Milanović bude u Predsjedničkim, a Bernardić u Banskim dvorima. Pa da onda Milanović Bernardiću radi ono što je njemu radio Ivo Josipović okupljajući oko sebe nezadovoljnike u stranci.

Zanimljiva bi bila i situacija u kojoj recimo Milanović postane predsjednik pa mora surađivati s Plenkovićem i HDZ-om. Bio bi to potpuni kaos i cirkus u kojem bi vjerojatno svaki drugi dan bili svjedoci međusobnih sukoba i razmjena teških riječi. Ne bi bilo ni puno drugačije ako recimo Grabar-Kitarović ostane u predsjedničkim dvorima. Iako je bila kandidatkinja HDZ-a jučerašnja premijerova presica oko čudne Krstičevićeve ostavke pokazuje i da i tu postoji značajan raskorak. Kakav bi tek bio da slučajno SDP pobijedi na izborima i da recimo Bernardić postane premijer. Stoga bi zaista bilo mudro da sve relevantne političke snage barem pokušaju postići dogovor oko ustavnih promjena kojima bi predsjednik ili predsjednica Republike ostali i bez onih ovlasti koje sada imaju. Odnosno da mu jedina odgovornost bude da u preciznoj i do detalja razrađenoj proceduri pobjedniku izbora predaje mandat za sastavljanje Vlade. I da ga umjesto na izravnim izborima koji se svaki put pretvore u bespotreban cirkus bira Sabor ili neki ad hoc okupljen manji elektorat.

Do sljedećih izbora za šefa ili šeficu države ima još dvije i pol godine što bi trebalo biti sasvim dovoljno vremena da se glavni politički igrači dogovore oko ove, jučer se to još jednom vidjelo, više nego nužne ustavne promjene. U protivnom krajem 2019. godine bit ćemo svjedoci još jedne bespotrebne izborne kampanje rezultat koje će biti osoba koja će imati pravo useliti se u Predsjedničke dvore i imati taman toliko ovlasti da se upliće u poslove Vlade, a opet da ne može s njima ništa konkretno napraviti. A i građani će konačno prestati biti zbunjeni time što su na izravnim izborima izabrali šef države kojem Ustav ne dopušta ispuniti praktički ni jedno svoje predizborno obećanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka