Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Povijest stalno sustiže Hrvatsku

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2018. u 22:24 2018-03-07T22:24:01+01:00

Naime, riječ je o zakonskim izmjenama kojima se određuje da se zaštićeni najmoprimci – iz stanova koje su nakon Drugog svjetskog rata komunisti oduzeli vlasnicima – moraju iz njih iseliti nakon isteka roka od pet godina. Rasprava je bila dugotrajna i žestoka, ali neki su zanimljivi elementi izmakli pažnji javnosti.

Svjetonazorske političke razlike u Hrvatskoj najčešće se odražavaju na beskrajnim raspravama o Drugom svjetskom ratu i onome što je nakon njega uslijedilo u bivšoj Jugoslaviji. Ali naglasak je na ideologijama – fašizmu i komunizmu – koje su 50 godina tijekom prošlog stoljeća dominirale Hrvatskom i na raspravama koja je iza sebe ostavila više mrtvih. I jesu li obje podjednako zločinačke ili je komunizam ipak malčice bolji iako je samom činjenicom da je duže vladao iza sebe ostavio brojnije žrtve. Ali nedavna saborska rasprava o izmjenama Zakona o najmu stanova podsjetila je i na neke druge teme koje nam je u nasljeđe ostavila dugogodišnja komunistička vladavina u Hrvatskoj.

Naime, riječ je o zakonskim izmjenama kojima se određuje da se zaštićeni najmoprimci – iz stanova koje su nakon Drugog svjetskog rata komunisti oduzeli vlasnicima – moraju iz njih iseliti nakon isteka roka od pet godina. Rasprava je bila dugotrajna i žestoka, ali neki su zanimljivi elementi izmakli pažnji javnosti. Kao prvo, izmjene predlaže Vlada HDZ-a i HNS-a, dviju stranaka čiji su osnivači i prvi predsjednici tijekom ranih devedesetih stanove u kojima su živjeli – a koji su bili konfiscirani nakon 1945. – uspjeli otkupiti možda samo dan prije nego je na snagu stupio zakon kojim je to onemogućeno. A sada hadezeovci i narodnjaci idu sa zakonom koji ide u smjeru zaštite i svetosti privatnog vlasništva.

Koja je razina obaviještenosti aktualnih saborskih zastupnika, govori i činjenica da se gore spomenute informacije s početka devedesetih prisjetio samo Nenad Stazić (SDP). Ali i on je spomenuo samo prvog predsjednika HDZ-a. Ali još je zanimljivija činjenica da je ove zakonske izmjene oštro i brutalno kritizirao SDP, stranka koja je u stvari najodgovornija za cijeli nered sa stanovima. Riječ je o stranci sljednici nekadašnjeg Saveza komunista Hrvatske, odnosno Komunističke partije Hrvatske koja je nakon 1945. po raznim osnovama »narodnim neprijateljima« oduzimala nekretnine u privatnom vlasništvu. A da cijeli taj hrvatski cirkus bude još bizarniji, osnivač HDZ-a i osnivačica HNS-a u vrijeme kada su kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina komunisti oduzimali stanove narodnim neprijateljima bili lojalni članovi Komunističke partije. Ovako nešto ima valjda samo u Hrvatskoj.

Nisu dakle samo Jasenovac i Bleiburg jedine posljedice dvaju totalitarizama. Baš kao što su potpuno nerazrješive neke čisto političke dileme koje dominiraju domaćim javnim prostorom, tako je nemoguće pravedno rješenje i za ovaj slučaj sa stanovima. Jer vlasnici imaju pravo na svoju imovinu i u redu je da im zaštićeni najmoprimci prepuste posjed nekretnine. Ali opet ovi drugi su u njih ušli na osnovi stanarskog prava koje im je dala država. Nisu svi oni bili UDBA i partija, već u velikom broju obični građani.

Moguće rješenje bi bilo da se za njih na neki način pobrine država. Ali tu se onda automatski otvara još jedno pitanje. A kako onda obeštetiti one koji nikada nisu ni dobili stanarsko pravo. Iako je 20. stoljeće završilo prije 18 godina, posljedice onoga što se u njemu događalo pratit će nas očito još dugo godina. Baš kao i kod nekih povijesnih dilema, tako se i pravedno rješavanje problema nekretnina svodi na rješavanje kvadrature kruga. Odnosno nemoguće je na njih dati do kraja točan i precizan odgovor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka