Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Putevi i stanputice Zlatka Crnčeca

kolumna Populiste stvorili HDZ i SDP

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2018. u 19:37 2018-05-23T19:37:00+02:00

Ako se zaista dogodi da HDZ potone pod posljedicama cijelog skandala oko Agrokora i njegovog restrukturiranja na sljedećim će izborima jako loše proći. Neće puno bolje proći ni SDP koji se već više od godinu dana bavi samim sobom

Iako na parlamentarne izbore, naravno, izlaze političke stranke, uloga njihovih čelnika izuzetno je bitna. Obje velike hrvatske stranke imaju svoje brojne podržavatelje koji će za njih glasati bez obzira na to tko je na njihovom čelu. 

To su birači na koje stranka uvijek može računati što god se dogodilo. To je donja granica podrške građana do koje se neka stranka može spustiti. Niže se ide samo u izuzetnim situacijama.

Kada na primjer stranka zapadne u velike probleme, bilo da se radi o velikim korupcijskim skandalima – što se HDZ-u dogodilo dva puta, 2000. i 2011. – ili kada se unutarstranački sukobi preliju u javnost  – što se u SDP-u događa danas. Stranački rejting dodatno će pasti i ako tvrdi birači neke stranke ne prihvaćaju osobu koja se nalazi na njenom čelu. I to se danas događa SDP-u.

A to se nabolje vidi u istraživanjima javnog mnijenja. Naravno ankete biračkog raspoloženja, posebno one u Hrvatskoj, ponekad su u koliziji sa stvarnim stanjem. I nekoliko su puta gadno pogriješile, recimo na parlamentarnim izborima 2007. godine. Ali ako su rezultati, odnosno trendovi, dvije najveće agencije već dugo vremena podudarni, onda je gotovo sigurno da su i točni.

A oni govore da je SDP na samoj granici ili čak i ispod 20 posto glasova. I da ih je na poziciji druge najjače stranke počeo ozbiljno ugrožavati Živi zid. A jedno je drugo istraživanje obavljeno ovih dana pokazalo da Davora Bernardića kao materijal za premijera doživljava samo 4,2 posto građana.

A recimo predsjednicu omalenog GLAS-a Anku Mrak Taritaš njih čak 15,4 posto. Mrak bi mogla biti kandidatkinja za premijerku takozvane Amsterdamske koalicije koja se osim njene stranke sastoji i od IDS-a i Pametno.

Tako da nije nemoguće da na sljedećim parlamentarnim izborima, a oni bi možda mogli biti puno ranije nego se itko nadao, solidan broj mandata dobiju populisti iz Živog zida i stranke Pametno.

Populizam Živog zida izravan je, jednostavan i na prvu loptu, a usmjeren je u prvom redu na one koji su katastrofalno prošli tijekom tranzicije iz komunizma u kapitalizam. S druge strane »vođenje politike na znanstvenoj osnovi« što nudi Pametno samo je druga strana iste populističke medalje.

Populizam je to za obrazovane ili one koji se takvima osjećaju. A isti je kao i onaj koji nude Sinčić i Pernar – jednostavna instant rješenja za komplicirane probleme s kojima se ova država bori.

I tu se vidi šteta koju su dvije velike stranke napravile ili će tek napraviti ovoj zemlji. Ako se zaista dogodi da HDZ potone pod posljedicama cijelog skandala oko Agrokora i njegovog restrukturiranja na sljedećim će izborima jako loše proći. Neće puno bolje proći ni SDP koji se već više od godinu dana bavi samim sobom.

I neće moći kao 2000. i 2011. poentirati na eventualnom slomu najveće hrvatske stranke. Dividende će otići put Živog zida, to je više nego sigurno, i lako moguće Amsterdamske koalicije. A što će se s ovom zemljom tada događati, teško je predvidjeti. Bila bi to jedna mini revolucija.

Nakon punih 28 godina ni HDZ ni SDP ne bi imali odlučujuću ulogu u vođenju zemlje. Za to bi naravno u prvom redu bili sami krivi zbog svega što su napravili u tom razdoblju. Ali, kao i u svakoj revoluciji, u tom bi slučaju bilo sve moguće. Pa i neke još gore varijante od ovih kojima danas svjedočimo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.