Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2019.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

kolumna Politika i mediji opet bez ikakvih kriterija

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2017. u 19:53 2017-12-04T19:53:16+01:00

Ili recimo tvrdnje lijeve i liberalne oporbe – kao prihvatili smo Haag pa stoga ne možemo selektirati presude, odnosno voljeti Haag samo kada oslobodi Gotovinu i Markača. Na prvi pogled oporba je u pravu, ali već na drugi se jasno vidi koliko je njihova logika iščašena.

Javna rasprava o zadnjoj haškoj presudi još je jednom pokazala da se u Hrvatskoj o svemu raspravlja bez kriterija i da postoje tabu-teme. Recimo, u prvom je stupnju bosanskoj šestorici bilo presuđeno na način da se sudsko vijeće podijelilo. Dva su suca bila za presudu, a jedan je bio za njeno odbacivanje jer je smatrao da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata. To pak znači da je sudbina optuženih – životna, ljudska, obiteljska, poslovna – zapravo ovisila o tome koji će im i kakvi suci biti dodijeljeni.

Mogli su se i tužiteljstvo i obrana truditi koliko su htjeli, ali je krajnji ishod manje ovisio o tome, a puno više o tome koji su suci određeni za vođenje procesa. Znači, ako samo malo nategnemo cijelu priču, može se reći da u nekoj mjeri haški sud sliči na kladionicu. Recimo, koeficijent 2,15 može se odnositi na to da će Rijeka pobijediti Hajduk na Rujevici, ali i da je Slobodan Praljak ratni zločinac.

Međutim, recimo koeficijent može biti 3,25 da će Hajduk pobijediti Rijeku, odnosno da je Slobodan Praljak ipak samo umjetnik i nevin čovjek. Dakle, samo da je umjesto suca X u vijeću bio sudac Y, a umjesto suca A sudac B, lako je moguće da bi danas Slobodan Praljak bio ne samo živ, već i junak dana. Ali evo, lopta tužiteljstva nije se od stative odbila u polje, nego u mrežu, pa tako Praljak sada umjesto toga leži mrtav u Haagu.

Ili recimo tvrdnje lijeve i liberalne oporbe – kao prihvatili smo Haag pa stoga ne možemo selektirati presude, odnosno voljeti Haag samo kada oslobodi Gotovinu i Markača. Na prvi pogled oporba je u pravu, ali već na drugi se jasno vidi koliko je njihova logika iščašena. Naravno da ne možemo prihvatiti samo odluke koje nam se sviđaju.

Ali je stvar tu ipak nešto kompleksnija. Naime, svaki sud, pa tako i haški, donosi presude koje ne moraju nužno sve biti pravilne. Tako da je pomalo čudno kada se on koji danas govore da smo prihvatili Haški sud pa stoga moramo bespogovorno hvaliti sve njegove odluke – ponašaju sasvim suprotno kada su u pitanju odluke domaćeg pravosuđa.

I njega smo valjda, kao i Haški sud, »prihvatili«. Ali doslovce isti ljudi koji sada govore kako je pogrešno i štetno kritizirati presude Haškog suda, rade to isto kada je u pitanju hrvatsko pravosuđe. I to još neki od njih kao saborski zastupnici sa saborske govornice.

Još samo nekoliko tjedana prije haške presude sprdali su se, recimo, s odlukom hrvatskog pravosuđa u slučaju Horvatinčić. Ne radi se ovdje o meritumu je li Praljak držao logore, ili je li Horvatinčić pogibeljno vozio jedrilicu – već o izostanku bilo kakvih kriterija kod nekih javnih, ali nažalost i dijela medijskih djelatnika.

Domaći političari i mediji, i to s pravom, govore kritički o hrvatskom pravosuđu. O korupciji i lošim sucima podložnim političkim utjecajima. I s pravom kritiziraju neke bizarne presude, a hvale dobre. Ali kada haški suci, neki također izrazito loši i također podložni političkim pritiscima, donesu bizarnu presudu – naravno, ne tvrdim da je ova zadnja nužno takva – onda nam se objašnjava da bi to trebalo biti sveto pismo. I ova je rasprava pokazala koliko je, nažalost, niska razina domaće političke i medijske scene.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka