Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 26
Sutra: 14° 14° 26
24. travnja 2019.
Kolumna Zlatka Crnčeca

kolumna Pobačaj pomaže ustašama i partizanima

Policija privela sudionike skupa Obrani pravo na izbor / Snimio Boris Kovačev / CROPIX
Policija privela sudionike skupa Obrani pravo na izbor / Snimio Boris Kovačev / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2016. u 15:46 2016-05-23T15:46:00+02:00

Polemika oko pobačaja dobro će doći da zamijeni onu o nekakvoj »revitalizacija fašizma u društvu«, koja postoji samo u političkoj apstrakciji koja nema veze s realnim životom u najvećem dijelu stanovništva. Djelovanje supruge prvog potpredsjednika Vlade natjeralo je medije i politiku da se počnu baviti ozbiljnim stvarima

Svjetonazorski ratovi koji u Hrvatskoj traju sve od 1990. godine dobili su ovog vikenda jedan novi sočni element. Pobačaj. Naime, u Zagrebu je u subotu održan prosvjed čija je osnovna intencija bila utrti put zabrani ili barem ograničenju prava na pobačaj. Dodatnu težinu skupu dalo je prisustvo Sanje Orešković, supruge premijera Tihimira Oreškovića koja je usput dala izjavu da »svaka razborita osoba treba podržati inicijativu Hod za život«.

Tako su u roku od tjedan dana supruge prva dva čovjeka aktualne Vlade u političkom i medijskom smislu zasjenile svoje supružnike. Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će premijer komentirati ovaj neočekivani javni angažman svoje dosad, u političkom smislu, potpuno nevidljive supruge.

A što se tiče mogućnosti zakonske zabrane prekida trudnoće ona je praktički nemoguća. U samom HDZ-u ne postoji kritična masa koja bi pokrenula stvari u tom smjeru. Ante Ćorušić, donedavni konzervativni šef HDZ-ovog Odbora za zdravstvo, nijekao je bilo kakvu mogućnost zabrane pobačaja govoreći tek o uvođenja obveze savjetovanja. Od viđenijih HDZ-ovaca u subotu je viđen tek europarlamentarac Davor Ivo Stier koji je svoju briselsku hladovinu nakratko zamijenio iznenadnim aktivizmom.

Stier u ovom trenutku u HDZ-u, s Karamarkom ili bez Karamarka, nema nikakvu težinu, te da i dođe do promjena na čelu stranke on definitivno nije među onima koji bi mogli računati na neku važniju ulogu.

Iako po nekim vanjskim manifestacijama to možda tako i izgleda HDZ nije, barem nije u ovom trenutku, hrvatska verzija poljske stranke Pravo i pravednost koja u toj zemlji praktički uvodi zabranu pobačaja. A čak i kada bi HDZ pokušao oko ovog nešto petljati, što je kao što smo rekli u ovom trenutku potpuno nemoguća misija, za tako nešto ne bi potporu dobio ni u samoj Domoljubnoj koaliciji. Tu su i HSLS i HSS i još neki nezavisni zastupnici koji sigurno ne bi podržali izglasavanje bilo kakvih zakonskih izmjena u tom smjeru.

Što se tiče takozvane hrvatske ljevice nema sumnje da će se jedan njen značajan dio svakako spremno uključiti u ovu raspravu. I da će napraviti heroine od dvije aktivistice inicijative »Obrani pravo na izbor« koje su neodgovorno zaustavile povorku protivnika pobačaja i tako otvorile ozbiljnu mogućnost za nerede.

U Hrvatskoj je pravilo da kada ljevica i desnica ne znaju što napraviti s realnim problemima one spremno i promptno posežu za svjetonazorom. I taman kada smo se riješili ustaša i partizana i ridikuloznih rasprava s tim u vezi u prvi je plan uskočio pobačaj. Nema sumnje da će ova tema, uz eventualno Europsko prvenstvo u nogometu, u predstojećem razdoblju dominirati medijima, posebno elektronskim.

Polemika oko pobačaja dobro će doći da zamijeni onu o nekakvoj »revitalizacija fašizma u društvu«, koja postoji samo u političkoj apstrakciji koja nema veze s realnim životom u najvećem dijelu stanovništva. Djelovanje supruge prvog potpredsjednika Vlade natjeralo je medije i politiku da se počnu baviti ozbiljnim stvarima. Djelovanje pak supruge predsjednika Vlade proteklog vikenda i mediji i politika dočekat će s olakšanjem jer će ih ono vratiti na njima na tako drage utabane, poznate i besmislene staze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja