Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
27. ožujka 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

Plenkoviću teško sa Stierom, još teže bez njega

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković / Foto Darko JELINEK
Davor Ivo Stier i Andrej Plenković / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 9. travanj 2018. u 17:10 2018-04-09T17:10:40+02:00

Njegovo marginaliziranje u stranci, da ne govorimo o njegovom odlasku iz nje, ipak ne bi prošlo bez posljedica za HDZ. I to unutar stranke i izvan nje

Aktualno vodstvo HDZ-a nalazi se pred velikom dilemom. Na koji način riješiti slučaj još uvijek aktualnog političkog tajnika Davora Ive Stiera koji je prošlog petka snažno kritizirao način na koji predsjednik stranke Andrej Plenković pokušava pridobiti vrh Katoličke crkve da barem odšuti ratifikaciju Istanbulske konvencije ako je već ne može podržati. Odgovor na ovaj Stierov istup vrlo je delikatna stvar. Ako ga nema ili je mlak, Plenković će ispasti slab, ako bude prejak, može poremetiti i i odnose u stranci, ali i zakomplicirati stvari oko biračke podrške.

Za aktualno vodstvo HDZ-a izuzetno je povoljna okolnost to što na sceni desnije od njihove stranke ne postoji nitko relevantan. Recimo pravaške su stranke potpuno pogubljene, a njihovi čelnici nepovratno posvađani. I to puno više oko materijalnih pitanja, a puno manje oko ideologije koja bi se na prvi pogled činila puno važnijim razlogom za svađe među onima koji sebe vole nazivati državotvornima. Tako sada jedna od pravaških stranica ima dva predsjednika i dva predsjedništva, a druga je nedavno izbacila iz svojih redova osnivača i glavnog tajnika koji je prije par godina pak na ostavku prisilio predsjednicu stranke.

Koja je jedno vrijeme bila ikona hrvatske desnice. Dakle od pravaša opasnosti za HDZ nema. Nema je čini se ni od stranke Neovisni za Hrvatsku kojoj su na čelu Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Prije godinu dana postigli su veliki uspjeh – ušli su u zagrebačku Gradsku skupštinu i potom prisilili i HDZ i gradonačelnika Milana Bandića na preimenovanje Trga maršala Tita. Međutim, odtad NzH kao da su posustali. Ne koriste gotovo nimalo činjenicu da su parlamentarna stranka. Saborska je govornica ipak solidna pozornica da se s nje biračima pošalju neke poruke. Jer lokalni su izbori jedna, a parlamentarni sasvim druga disciplina. Na prvima birači HDZ-a u Zagreb u glasaju srcem, a na drugima ipak malo drugačije.

Hasanbegović je bio svojevrsni uvod u slučaj Stier. Nekadašnji se ministar kulture također nije baš najbolje uklapao u pragmatičnu i u najvećem dijelu bilo kakve ideologije lišeno predsjedništvo HDZ-a. I njemu su kao i Stieru bile važne neke svjetonazorske teme koje većini u vodstvu najjače domaće stranke samo idu na živce jer im kompliciraju svakodnevni posao koji se u najvećem dijelu sastoji od kadrologije i održavanje tanke koalicije zadovoljavanjem zahtjeva i hirova brojnih koalicijskih partnera.

Međutim, postoje i neke razlike. Hasanbegović je u vrh HDZ-a došao za vrijeme dok je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko. U to je doba Stier, također zbog protivljenja dijelovima politike tadašnjeg šefa stranke bio na ledu, pa je na kraju i ostao bez pozicije međunarodnog tajnika stranke. Hasanbegović je postao ministar kulture na kojeg je nakon nekih prvih poteza najveći dio medija krenuo s takvim prekomjernim granatiranjem kakvo u ovoj zemlji nije viđeno u zadnjih 28 godina. Stranka to nije niti predvidjela, niti se s tim znala nositi, niti ju je uostalom to previše i zanimalo jer su puno važniji bili neki drugi poslovi. Ostavljen na čistini i bez bilo kakve stranačke podrške, i još pod neviđenom medijskom ofenzivom, Hasanbegović je za veliki dio birača postao oličenje desnog radikala, što on, objektivno govoreći, ipak nije. Ali takav je ishod omogućio aktualnom vodstvu HDZ-a da ne plače previše za njegovim odlaskom. Većina u vodstvu HDZ-a je zapravo odahnula nakon što je otišao. Nisu znali što bi s njim.

Stier je ipak druga priča. Njegovo marginaliziranje u stranci, da ne govorimo o njegovom odlasku iz nje, ipak ne bi prošlo bez posljedica za HDZ. I to unutar stranke i izvan nje. Posebno i zbog toga što dio viđenijih HDZ-ovaca Stiera simpatizira i zbog razloga zbog kojih se protivio koaliciji s HNS-om. Koji imaju manje veze s ideologijom, a puno više sa Stierovom protivljenjem suradnji s ljudima koji sa sobom dovode interese jedne tvrtke koja svoje pozicije ima i u nekim vodećim ljudima HDZ-a. Ali predsjednik HDZ-a nije tada imao previše razumijevanja ni za Stierove ideološke na za njegove antikorupcijske razloge. Još je Franjo Tuđman devedesetih govorio da su HDZ-u potrebno njegovo i lijevo i desno krilo da bi mogao uspješno letjeti. Odtad se puno toga promijenilo. Ali ovo, čini se, ipak nije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka