Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Pametno i Pernar stupovi ljevice

Ivan Pernar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Ivan Pernar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2017. u 20:02 2017-12-20T20:02:16+01:00

Tako da bi se lako moglo dogoditi na nakon sljedećih parlamentarnih izbora situacija na ljevici i lijevom centru bude takva da bi svi oni možda i mogli sklopiti neku postizbornu koaliciju, ali ona definitivno neće biti moguća bez Marijane Puljak i Ivana Pernara

Među favorite u utrci za najjaču prosvjednu stranku svakako treba ubrojiti i Pametno. Riječ je o stranci koju vodi Marijana Puljak, a koja je na zadnjim lokalnim izborima postigla solidne rezultate u Dalmaciji, posebno u njenom južnom dijelu.

Pametno je idealna opcija za obrazovane prosvjedne birače, posebno one koji pripadaju takozvanoj tehničkoj inteligenciji. Inženjere svih vrsta koji i inače naginju ljevici i centru mora da se do suza dodirnula inicijativa koje su iznijeli Puljak i njeni suradnici, a to je da će oni svoju politiku voditi isključivo na znanstvenoj osnovi.

Istina, iz Pametno nije došlo nikakvo pobliže objašnjenje o kojoj se to točno znanosti radi čije bi postavke oni primijenili u politici. Niti su objasnili kako bi se to znanstvene metode mogle primijeniti na jednu u osnovi vulgarnu, krajnje pragmatičnu i često banalnu disciplinu kao što je to svakodnevna politika.

To naravno ne znači da bi znanstveni pristup Pametnog mogao na sljedećim izborima polučiti solidan uspjeh. Ali, u nedostatku znanstvene discipline koja se bavi suradnjom među strankama Pametno je napravio veliku grešku vezanjem uz takozvanu Amsterdamsku koaliciju. Naime, obje su preostale sastavnice Amsterdamaca prilično potrošene.

U prvom redu je to GLAS koji čine ostaci ostataka nekad prilično utjecajnog HNS-a, te IDS koji će svoja tri zastupnika dobiti u svakoj izbornoj kombinaciji, što pak znači da im i Amsterdamska koalicija u stvari i ne znači puno.

Naravno, na lijeve birače može u punoj mjeri računati i društvo iz Živog zida. Ako se ova vladajuća koalicija zaista dokotura do kraja 2020., to bi značilo da će na tim izborima glasovati i današnji šesnaestgodišnjaci, možda čak i oni godinu dana mlađi, a to je svakako ekipa koja bi mogla biti najviše sklona Ivanu Pernaru.

On se od svih članova svoje opcije najbolje pozicionirao na političkom tržištu i fantastično je iskoristio zadnju saborsku godinu.

Oni koji politiku pažljivo prate skloni su diskvalificirati Pernara koji po njihovom mišljenju, ali i objektivno gledajući, često priča stvari koje nemaju veze s ničim. Ali tu se zaboravlja da valjda 90 posto birača bira na osnovu dojma.

Prevedeno, njih ne zanima previše stoji li baš do zadnjeg zareza ono što netko govori, već kako to radi i koji dojam ostavlja.  A Pernar to radi nepogrešivo, čak je u zadnje vrijeme postao i prilično duhovit, što je karakteristika prilično rijetka u našoj često smrtnoozbiljnoj unutarnjoj politici.

Tako da bi se lako moglo dogoditi na nakon sljedećih parlamentarnih izbora situacija na ljevici i lijevom centru bude takva da bi svi oni možda i mogli sklopiti neku postizbornu koaliciju, ali ona definitivno neće biti moguća bez Marijane Puljak i Ivana Pernara.

Ili i bez barem jednog od njih. Mogli bismo biti svjedoci nečega prema čemu bi pregovori oko sastavljanja Vlade Tima Oreškovića mogli izgledati kao akademska rasprava u HAZU-u.  Jer SDP se već dugo samoubija, a kada krenu izbori u županijskim organizacijama stranke i za šefa stranačke organizacije u Zagrebu, pitanje je što će od te stranke uopće i ostati.

Liberalne su opcije ionako sve propale ili propadaju, a krajnja ljevica više je zabrinuta zbog neizvjesne sudbine biste stanovitog Ive Lole Ribara nego svim prilično konkretnim pogibeljima pred kojima se nalazi hrvatsko društvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.