Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3
Sutra: 13° 13° 3
22. travnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Opet frka oko službi

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2016. u 14:03 2016-01-30T14:03:54+01:00

Predsjednice  bi morala podastrti itekako čvrste dokaze za smjenu Lozančića. A da izbjegne druženje s problematičnim ljudima nisu joj uopće trebala obavještajna izvješća. Da utvrdi o kakvim se personama radi bilo joj je dovoljno otvoriti kakve dnevne novine ili pogledati središnji dnevnik

Pred nama je još jedna od afera u kojoj glavnu ulogu imaju domaće tajne službe. Naime, iz ureda predsjednice  se u novine pustila informacija da Kolinda Grabar Kitarović namjerava smijeniti šefa SOA-e Dragana Lozančića. Navodno je dozvolio da ona upadne u mjere na koje je SOA navodno stavila šefa hrvatskog nogometa Zdravka Mamića.

Pa je sada navodno jedva dočekala smjenu vlasti da smijeni Lozančića za što joj je potreban supotpis premijera. Očito je na Pantovčaku ocijenjeno da dosadašnji premijer Zoran Milanović ne bi bio previše sklon upuštati se u takve kombinacije pa se čekalo ustoličenje Tihomira Tima Oreškovića.

Obavještajni sustav Hrvatske star je samo 26 godina. Kasnih devedesetih službe su se koristile u političkim obračunima. Zatim je došla Račanova Vlada koja je zajedno s prljavom vodom kroz prozor izbacila i dijete. Način na koji je 2000. preuzet HIS više je priličio kakvom državnom udaru u bliskoistočnoj zemlji nego na segment prijenosa vlasti u potencijalnoj članici EU.

Svi se još sjećaju i čudne afere s novinarkom Helenom Puljiz nakon koje je smijenjen tadašnji šef službe. Čak i za standarde sličnih tranzicijskih zemalja Hrvatska je imala previše obavještajno sigurnosnih afera. Ova aktualna sigurno nije posljednja.

Da je sigurnosni sustav pun zakonskih rupa pokazuje i prošlogodišnji slučaj kada su članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iz redova HDZ-a iskoristili posjet Obavještajno tehničkom centru (OTC) kako bi osim onog po što su došli – je li protuzakonito bio prisluškivan nekadašnji ministar Slavko Linić – usput provjerili jesu li na mjere stavljeni neki njihovi poslovni i politički prijatelji.

Taj postupak nije bio u suprotnosti s postojećim zakonskim propisima, a zanimljivo je tu da iako je SDP-ova većina taj postupak HDZ-ovih zastupnika osudila, nakon toga nije učinila ništa da izmijeni zakone kako bi ovakva praksa postala protuzakonita. Što pak daje razlog za sumnju da kada su u pitanju ovakve stvari svi pomalo love u mutnom. I da nikome doista nije stalo do toga da se ovo područje do kraja zakonski uredi kako bi se spriječile barem ovakve groteskne situacije.

Sve u svemu ovaj zadnji slučaj pokazuje da Hrvatska nikako da postane normalna europska država. Uporaba službi u političke svrhe ili političko čerupanje oko njih u pravilu je karakteristika europskih tranzicijskih zemalja. U njima se razne frakcije unutar državne vlasti služe dijelovima obavještajnog sustava kako bi ili dobili informacije o tome što smjeraju njihovi politički suparnici ili o njima iskopali kakvu prljavštinu.

Dok se ne postigne situacija da se sa svakom smjenom vlasti ne dira u čelnike službi Hrvatska neće moći tvrditi da je napravila odlučujući korak iz tranzicijske prema normalnoj europskoj zemlji u kojoj sigurnosne službe nemaju veze s dnevnom politikom. 

Predsjednica  bi morala podastrti itekako čvrste dokaze za smjenu Lozančića. A da izbjegne druženje s problematičnim ljudima nisu joj uopće trebala obavještajna izvješća. Da utvrdi o kakvim se personama radi bilo joj je dovoljno otvoriti kakve dnevne novine ili pogledati središnji dnevnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš