Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Ništa od Hrvata u srpskoj Skupštini

Predsjednica srpske Vlade Ana Brnabić / Foto REUTERS
Predsjednica srpske Vlade Ana Brnabić / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2018. u 21:22 2018-03-19T21:22:32+01:00

Predsjednica srpske Vlade, točnije rečeno prva osoba njegovog izvršnog vijeća Ana Brnabić, u razgovoru za HRT izjavila je da se protivi rješenju po kojem bi pripadnici hrvatske manjine u Srbiji imali svog predstavnika u tamošnjoj Narodnoj skupštini. Kao razlog navela je da je, po njenom mišljenju, Srbija razvila tako dobre mehanizme zaštite tamošnjih manjina da im definitivno nije potrebno još dati i tu mogućnost

Besmislenost nedavnog posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića dobila je ovog vikenda jos jednu potvrdu. Naime, predsjednica srpske Vlade, točnije rečeno prva osoba njegovog izvršnog vijeća Ana Brnabić, u razgovoru za HRT izjavila je da se protivi rješenju po kojem bi pripadnici hrvatske manjine u Srbiji imali svog predstavnika u tamošnjoj Narodnoj skupštini. Kao razlog navela je da je, po njenom mišljenju, Srbija razvila tako dobre mehanizme zaštite tamošnjih manjina da im definitivno nije potrebno još dati i tu mogućnost. Jer u Srbiji je sve super pa bi bilo valjda suvišno i na taj način omogućiti tamošnjim Hrvatima da se bore za svoja prava. Ovaj potez srpske premijerke ipak ima više dimenzija.

Kao prvo, riječ je ovdje o klasičnom balkanskom triku. Vučić je uvijek onaj koji se smiješi i obećava i time sebi gradi imidž političara na kojeg Europa uvijek može računati u podmirenju zavađenih balkanskih plemena. Pa tako prilikom posjeta Hrvatskoj nije javno otklonio, istina nije ni prihvatio, stidljive sugestije Kolinde Grabar-Kitarović o posebnom zastupniku hrvatske manjine u srpskom parlamentu. A za četnikolike ispade uvijek se nađe kakav Aleksandar Vulin koji će kod kuće galvanizirati birače izjavama kakve je Vučić davao prije dvadesetak godina, a susjede Hrvate stalno podsjećati da nikakvo opuštanje ne dolazi u obzir. Brnabić, kao civilizirana verzija Vulina, zadužena je za nešto sofisticiranije poruke.

Druga je naravno stvar sam institut manjinskih zastupnika. Recimo, i sam je Vučić vjerojatno svjestan da će mu se nekad dogoditi neki izbori na kojima će morati krpati većinu u parlamentu. Pa bi mu moguće bilo mrsko da u tom slučaju mora pregovarati i s nekakvim skupštinskim zastupnikom hrvatske manjine koji jednom mjesečno odlazi na brifing u Zagreb. Ili kojeg hrvatski premijer javno kritizira i grubo zove na red zbog toga što je kao srpski državljanin u srpskom parlamentu glasao onako kako se njemu, hrvatskom premijeru, baš i ne sviđa. Hrvatskim zastupnikom koji ima političke suparnike unutar svoje manjine u Srbiji pa se s njima natječe za naklonost, recimo, Andreja Plenkovića.

Tako da je Brnabić bila određena da ona, a ne njen šef priopći tužnu vijest da od posebno biranog hrvatskog zastupnika u srpskom parlamentu ipak neće biti ništa. Ova će informacija vjerojatno promaknuti aktualnoj hrvatskoj predsjednici koja je na jednoj vrlo važnoj turneji po Južnoj Americi. I koja se u samo mjesec dana, od osobe koja jednim potezom želi riješiti sve probleme između Hrvata i Srba nakupljenih u zadnjih stotinjak godina, premetnula u počasnu gošću jednog intrigantnog dijela argentinskih Hrvata. I tamo održala govor kojim je nabacila Vulinu na jedan fini volej da može još jednom, delikatno kako samo on to zna, podsjetiti Srbe da su Hrvati ipak na kraju krajeva i u prvom redu ustaše, a tek onda, i to samo možda, sve ostalo.

Cijeli besmisleni cirkus s Vučićevom posjetom Zagrebu samo je naštetio međunacionalnim odnosima. Sva je sreća da kanali koji su izravno prenosili njegov nastup iz Lisinskog imaju relativno malu gledanost pa nije nastala neka velika frka oko tog, recimo to blago, jako zanimljivog govora. Na kojem mu je predsjednica srdačno čestitala. Nekakav manjinski hrvatski zastupnik bio je već tada zaboravljen. Brnabić je ovog vikenda to samo konstatirala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!