Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. travnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka CRNČECA

kolumna Nikada veći nered u vladajućoj većini

Nikada veći nered u vladajućoj većini
Nikada veći nered u vladajućoj većini
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2016. u 19:43 2016-05-16T19:43:00+02:00

Nered u vladajućoj koaliciji, ali i u samom HDZ-u nikada nije bio veći. HDZ očito ima velikih problema sam sa sobom, s Mostom, ali čini se i s ostalim strankama vladajuće koalicije. Uzmimo na primjer samo stranku Milana Bandića. On je osobno kao svoju zamjenicu u Saboru izabrao bacačicu diska Sandru Perković. Nije baš do kraja jasno zbog čega nitko iz HDZ-a nije odmah tada reagirao. Ili ako i jest prigovorio Bandiću na njegovom izboru, zbog čega je popustio pred ovom u najmanju ruku bizarnom odlukom zagrebačkog gradonačelnika. Naime, Perković je profesionalna atletičarka, štoviše jedna od najuspješnijih hrvatskih sportašica, vlasnica brojnih medalja s najvećih natjecanja. Ali svakom tko ima i najrudimetarnije znanje o sportu bilo je tada jasno da Sandre Perković u Saboru neće biti nikada. Ili je na pripremama na destinacijam izvan Zagreba ili kao vrhunska atletičarka sudjeluje na nekon od mitinga diljem svijeta. I tako je prošlog petka – dok se predsjednik zastupničkog kluba Ivan Šuker mučio kako bi sklepao većinu od 76 koja je dovoljna za kvorum koji omogućava donošenje odluka – Perković bila u dalekom Šangaju gdje se pripremala za miting Dijamantne lige. Bandić je dan poslije o cijelom slučaju dao čudno objašnjenje – Perković u Saboru neće biti do završetka Olimpijade, odnosno do rujna, a za to će vrijeme, kako je rekao, on osobno dovesti zamjenu iz redova koalicije Hrvatska raste. Iz HDZ-a nikakvog komentara na to nije bilo.

Ili na primjer HSS. Prije dva mjeseca stranka je dobila novog predsjednika u liku gradonačelnika Samobora Krešimira Beljaka. Osim kurtoazne čestitke koju je dobio od predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s tim čovjekom nitko cijelo ovo vrijeme nije razgovarao. Ni premijer Tihomir Orešković nije se sjetio na razgovor pozvati čovjeka koji ima dva zastupnika u Saboru, a koji čine vrlo tanku većinu koja ga podržava. Istina, Beljak nije u najboljim odnosima s jednim od njih, dosadašnjim predsjednikom stranke Brankom Hrgom, a drugog je HSS dobio milošću HDZ-a dopustivši da vukovarskog župana Božu Galića zamijeni HSS-ovac Davor Vlaović. Ali opet u ovom trenutku HSS ima dva zastupnika u Saboru.

Nije baš najjasnije zašto se Damira Krstičevića pustilo na službeni posjet u SAD u vrijeme kada je nužno nakon tri tjedna oporbenih i medijskih podsmjehivanja pokazati političkim protivnicima da zaista imaš većinu i da možeš donositi zakone. I kada i medji i politička oporba trube i viču o tome da Vlada samo što nije pala jer više nema parlamentarnu većinu. Što uostalom faktički nije točno jer Domoljubna koalicija i Most u ovom trenutku imaju podršku 80 od ukupno 151 zastupnika. Ali nikako da ih u isto vrijeme skupe na istom mjestu. Ovoga puta čak i nije bio problem u Mostu. Usprkos svim međusobnim podmetanjima i vrijeđanjima, svih 15 zastupnika ove stranke nacrtalo se u sabornici.

Problem je očito u načinu na koji se vodi HDZ. I zbog kojeg je u petak došlo do blamaže ne samo zbog cirkusa oko kvoruma nego i zbog ostavke dvaju potpredsjednika zastupničkog kluba HDZ-a Gordana Jandrokovića i Davorina Mlakara, kao i zbog misterioznih razloga zbog kojih je s dnevnog reda ispalo imenovanje članova Nadzornog odbora HBOR-a. HDZ je početkom godine došao na vlast, ali stranka funkcionira na način kao da je još u oporbi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš