Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. travnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Milanoviću se sve otvorilo

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2016. u 13:24 2016-04-04T13:24:50+02:00

Milanović sada gotovo da ima otvoren put prema tome da postane neupitni lider lijevog centra i da se vrati na vlast. Hoće li u tome uspjeti ovisi, naravno, pod uvjetom da HDZ i dalje ustraje na svojoj samoubilačkoj politici, samo i jedino o njemu

Većim dijelom ni kriv ni dužan Zoran Milanović opet je u poziciji da ima otvoreni prostor da, nakon što je ostao na čelu SDP-a, postane neupitan lider lijevog centra, a nakon toga ponovo i premijer. Za ostanak Milanovića na čelu SDP-a, osim naravno njegove popularnosti među stranačkim članstvom, zaslužna je i loša kampanja, ne toliko njegovog suparnika, koliko dijela onih koji su podržavali Zlatka Komadinu. 

 
Zatim – lijeva koalicija. Na čelu HNS-a u sljedeće četiri godine bit će Ivan Vrdoljak. Narodnjacima bi se lako mogao ponoviti sindrom Čačić koji je u dva navrata bio na čelu stranke i u oba je s osam posto sveo na dva.

Nije znao politički govoriti niti ga je to zanimalo već je kao inženjer sav bio u postocima i grafikonima. Što god tko mislio o Vesni Pusić, nitko ne može poreći da je ona svoja politička stajališta znala izreći precizno, jasno i nedvosmisleno. Čačić svoja, ako ih je uopće i imao, nije. Sada je na čelu HNS-a opet inženjer, koji nema čak ni Čačićev imidž graditelja.

Što se tiče HSU-a, ova je stranka, iako solidno organizirana, nakon dva uzastopna izlaska na izbore u lijevoj koaliciji izgubila veliki dio prepoznatljivosti. A pritišće je i činjenica da u Hrvatskoj postoji  dvadesetak umirovljeničkih stranaka.

U slučaju IDS-a ova bi stranka mogla početi padati i u samoj Istri nakon što su tamošnji SDP napustili ljudi bliski i podložni Ivanu Jakovčiću. O Laburistima ne vrijedi trošiti previše riječi. Ova je stranka već odavno propala, a njen će novi predsjednik biti samo osoba kojoj preostaje da ugasi svjetlo nakon što svi ostali odu.  

Dakle otvara se veliki prostor da SDP još pojača svoju dominantnu poziciju na političkom centru i lijevo od njega. Naravno, jedini razborit način bio bi tu jačanje vlastite stranke i nekoliko jakih poteza u trenutku kada su svi ostali partneri na ovaj ili onaj način pred velikim problemima. A sve ostalo učinit će birači.

A što se pak tiče cjelokupne političke scene i tu stvari idu Milanoviću na ruku. HDZ, naime, ne da ustrajava nego čak i pojačava politiku koja je ovu stranku dovela do toga da na prošlim parlamentarnim izborima osvoji samo 50 saborskih mandata. Što je po svim standardima koji se primjenjuju za HDZ – krajnje loš rezultat.

Katastrofalna odluka da se za ministra branitelja imenuje Mijo Crnoja, inzistiranja na promjenama u MUP-u, te javne prepirke oko tajnih službi sigurno nisu pridonijele popularnosti HDZ-a.

Osim toga, stranka je bila potpuno nepripremljena na ono što se događalo nakon imenovanja Zlatka Hasanbegovića iako je svatko politički polupismen mogao predvidjeti reakcije dijela javnosti.

Milanović sada, kao prvo, treba prestati biti čovjek koji dijeli. Izjave tipa »ili mi ili oni« treba izbaciti iz repertoara baš kao i sklonost da mu je gotovo svaki istup lupanje verbalnim maljem po političkim protivnicima. Baš kao i bespotrebno prizivanje aktera prošlog režima s kojima on nema ama baš ništa, a koje štiti i stranci i njemu osobno. Usto, treba ustrojiti SDP na način da ona konačno postane u pravom smislu riječi socijaldemokratska po mjeri 21. stoljeća.  

Milanović sada gotovo da ima otvoren put prema tome da postane neupitni lider lijevog centra i da se vrati na vlast. Hoće li u tome uspjeti ovisi, naravno, pod uvjetom da HDZ i dalje ustraje na svojoj samoubilačkoj politici, samo i jedino o njemu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja