Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 4n
Sutra: 6° 6° 4n
20. veljače 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Ljevicu pali samo ''Za dom spremni''

Ljevicu pali samo  ''Za dom spremni''
Ljevicu pali samo ''Za dom spremni''
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2017. u 22:36 2017-08-30T22:36:27+02:00

Todorićevi robovi nisu zanimali ni SDP, ni preostali dio ljevice prije, a ne zanimaju ih ni sada. Ne zanimaju ih ni ostali koji rade u trgovačkim centrima koji ih svakodnevno lome psihički, fizički i obiteljski. I pritom još brutalno krše zakone i varaju državu za ozbiljne novce. I gaze sveto pravilo kapitalizma da se ugovori moraju poštovati. Pa zaposleni u maloprodaji umjesto tjedno ugovorena 42 sata, rade i po 60, a razlika im naravno nije plaćena. A kada je sezona godišnjih odmora, dok jednih nema, drugi radnici često rade duplu smjenu, što znači da praktički odrade godišnji odmor. Odnosno uopće ga nemaju.

Ali to sve prolazi ispod radara naše salonske ljevice. Uostalom jedan njen dio, SDP, dok je bio na vlasti, također je pridonio toj famoznoj fleksibilizaciji radnog zakonodavstva. Svima je njima puno lakše i bezbolnije boriti se protiv imaginarnog fašizma nego protiv stvarnih ekscesa i nakarada onoga što se u Hrvatskoj kolokvijalno zove kapitalizmom. A u stvari je mješavina balkanskog primitivizma i dogovorne ekonomije koju vodi valjda kakvih dvadesetak utjecajnih igrača.

Ali tko je uostalom kriv onima koji se nisu snašli, pa praktički svaki dan odrade par sati besplatno za svog poslodavca. Uostalom, oni ne čitaju »Economist«, omiljena im slastica nisu jagode sa šlagom i nisu se uspjeli nakačiti na kakvog financijera pa su toliki luzeri da čak nemaju ni svoj NGO.
Takozvanim ljevičarima antifašistima puno je lakše vikati na Trgu žrtava fašizma da su u vlasničko-ljubavnom-sado-mazo odnosu s davno preminulim balkanskim diktatorom nego se početi baviti gore spomenutim problemima. Jer ako se njima baviš, moraš se početi zamjerati stvarno moćnim, opasnim i utjecajnim ljudima. Lakše je onda lupati po Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih. Ako se želiš zaista boriti protiv svega onoga što uništava ovu zemlju, onda je to svakodnevna aktivnost koja iziskuje ozbiljan ljudski i politički angažman povezan s rizikom za egzistenciju. Umjesto toga, naravno, puno je lakše svoditi 150 godina borbe za radnička prava na antifašizam. I puniti pritom medijski prostor braneći lik i djelo čovjeka koji u pristojnoj europskoj zemlji u 21. stoljeću ipak ne bi trebao davati ime nekom javnom prostoru.

I sve se to događa dok se Todorićevim trudbenicima priprema bacanje na ulicu, dok se kuha čudna privatizacija HEP-a, priprema radikalno povećanje participacija u zdravstvu i dok propada Slavonija. Dok se zaposleni u privatnom sektoru ne usude reći ni slovo š, a kamoli pomisliti na štrajk. Dok velik dio postojećih loše plaćenih poslova za desetak godina nestaje, a preuzet će ih roboti, što naravno otvara veliko pitanje što će biti s onim ljudima koji ih danas rade.

Svijet se mijenja vrtoglavom brzinom, i to u velikom dijelu na gore, ali takozvanu hrvatsku ljevicu, pardon antifašiste, to nimalo ne zanima. Njih iz njihove ugodne svakodnevice pokrenuti mogu jedino i isključivo Tito, Hasanbegović i »Za dom spremni«. Ništa, ama baš ništa drugo. Da svi mi koji u Hrvatskoj živimo od svog rada za koju godinu budemo svedeni na minimalac, prinuđeni da spavamo u hangarima i radimo 16 sati dnevno, sedam dana u tjednu – njih bi sve to vjerojatno unervozilo puno manje nego jedna jedina Hasanbegovićeva rečenica. Jadno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka