Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1n
Sutra: 12° 12° 1n
24. ožujka 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Kraj HNS-a kao političke opcije

Sadašnje vodstvo HNS-a prodalo je stranku za tri godine vlasti na razini države / Foto PIXSELL
Sadašnje vodstvo HNS-a prodalo je stranku za tri godine vlasti na razini države / Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2017. u 16:04 2017-08-28T16:04:11+02:00

Neki član HNS-a Sabor će moći vidjeti samo ako im se HDZ smiluje i stavi ih na svoje liste, kao što su to već dva puta napravili s HSLS-om. Tako da će HNS više-manje nestati s političke scene

Vodstvo HNS-a prije nekoliko se dana oglasilo i dalo verbalnu podršku ministrici znanosti i obrazovanja oko njene namjere da ubrza provedbu kurikularne reforme. Naravno riječ je o alibi istupu budući da u ovom trenutku HNS u smislu podrške javnosti praktički ne predstavlja ništa. Pa stoga ne može ni previše zahtijevati od svojih koalicijskih partnera. U svim istraživanjma javnog mnijenja ulazi tek u statističku pogrešku. Jedina jedinica gdje bi eventualno mogli računati na prolaz je treća (Varaždin, Međimurje), ali tamo je tu nišu namijenjenu bivšim i sadašnjim narodnjacima već popunio Radimir Čačić. Navodno je on bio na neki način poveznica Ivana Vrdoljaka i društva s HDZ-om, ali ako će netko u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uspjeti dobiti saborski mandat onda će to biti nekadašnji prvi potpredsjenik Vlade čiju je političku karijeru uništila prometna nesreća u Mađarskoj. Čak i da se Čačićevi reformisti i Vrdoljakovi narodnjaci fuzioniraju jasno je tko će voditi igru.

Sadašnje vodstvo HNS-a prodalo je stranku za tri godine vlasti na razini države. Sve to i ne bi bilo toliko tužno da HNS nije praktički cijelo vrijeme svog postojanja bio najžešći kritičar HDZ-a i svega što ta stranka predstavlja. Da je HNS bio poput njemačkih liberala koji koaliraju i s ljevicom i s desnicom, istina češće s ovim drugima, i da je na izbore izašao samostalno nitko im ne bi mogao prigovoriti suradnju sa strankom Andreja Plenkovića. Međutim, nakon što su godinama bili najžešća oporba HDZ-u i nakon što ih je SDP spasio propasti i dovukao u Sabor njihovi dosadašnji birači više nikada neće glasovati za njih. Otići će ili SDP-u ili GLAS-u Anke Mrak Taritaš ili prema krajnjoj ljevici.

Neće HNS-u pomoći ni inzistiranje na tome da su oni najžešći zagovaratelji provedbe famozne kurikularne reforme, te da su u Vladu i ušli samo zato kako bi osigurali provedbu svega što je »genijalno« zamislio Boris Jokić. Naravno da u to nitko neće povjerovati, a najveća je enigma u cijeloj priči zbog čega je sebe tako izložila jedna pristojna osoba kao što je nova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Ona je već u prvih nekoliko mjeseci ministrovanja više puta ušla u klinč s HDZ-ovim ljudima koji se bave reformom obrazovanja. Oko toga nije imala baš previše podrške iz stranke iz čije je kvote došla sve do gore spomenutog priopćenja. Naravno, da HNS neće previše zatezati oko obrazovne reforme jer su im ruke vezane, a mogućim raspadom koalicije ugrozili bi se puno važniji interesi koji su uostalom i doveli do narodnjačko hadezeovske koalicije.

Na kraju će se vjerojatno sve završiti na način da će HDZ dati neke ustupke koje će onda narodnjaci predstaviti ili pokušati predstaviti kao njihov veliki uspjeh i kao opravdan razlog za spašavanje Plenkovićeve Vlade. Ali to im neće nimalo pomoći na sljedećim parlamentarnim izborima ma kada oni bili. Neki član HNS-a Sabor će moći vidjeti samo na način da im se HDZ smiluje i stavi ih nekoliko na svoje liste kao što su to već dva puta napravili s HSLS-om. Tako da će nakon 30 godina HNS, ali i svi njegovi dervati više-manje nestati s političke scene. Radimir Čačić jest postao župan, ali je to samo kratkotrajni bljesak prije konačnog kraja. Bolja budućnost ne očekuje ni GLAS čija je predsjednica prvo negirala da postoji bilo kakav njen dug prema tvrtki koja joj je adaptirala stan da bi poslije platila pola tog navodno nepostojećeg duga. Na onome što se uvjetno naziva politički centar bit će velika praznina i bit će zanimljivo pratiti tko će je popuniti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown