Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

Konfuzija i dalje stanuje u SDP-u

arhiva  NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2017. u 14:46 2017-09-13T14:46:06+02:00

Dakle u razmaku od samo nekoliko dana Bernardić je čestitao ulazak u brak čovjeka s krajnje desnice iako ga osobno ne poznaje te iako je predsjednik socijaldemokratske stranke poslao kao izaslanika bivšeg prilično tvrdog komunista na obljetnicu osnivanja Komunističke partije. Pristojan predsjednik lijeve stranke u bilo kojoj pristojnoj zemlji EU ne bi ni pomislio napraviti ni jedni ni drugo. 

U SDP-u se situacija ponovo zategnula nakon što je predsjednik stranke Davor Bernardić poželio bračnu sreću krajnje desnom novinaru i voditelju Velimiru Bujancu. Tu bijesovi nisu stali jer je sumnjiv u vezi čestitki ispao i Franko Vidović kojeg su stranački kolege dobro medijski i tviterski iscipelarili prije nego što su se uopće raspitali što je u cijeloj stvari istina. A ona je ta da je Vidović tek ručao u istom restoranu u kojem i Bujanec. I da mu nije čestitao, već je samo u prolazu kimnuo glavom pa se tako na kraju ipak spasio sankcija neformalne stranačke ideološke komisije. Bez obzira na pomalo bizaran povod, Bernardić je ponovo pretrpio gadne stranačke batine u čemu su ovaj put sudjelovali i oni koji su ga dosad podržavali.

Međutim, ovih se dana dogodilo još nešto zanimljivo što je prošlo potpuno ispod radara i javnosti i članstva SDP-a. Naime, obilježavala se osamdeseta godina osnivanja Komunističke partije Hrvatske u Anindolu pored Siska. Iako je ovaj događaj prilično mutan pa čak i kompetentni povjesničari ne mogu odgovoriti na pitanje tko je bio prvi predsjednik KPH, lijeva je takozvana antifašistička scena upriličila event na kojem su govornici ponovo upozoravali na strašan porast fašističkih tendencija u društvu. Sve bi to bio uobičajeni folklor samoprozvanih antifašista da na skupu nije govorio i posebni izaslanik predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Riječ je o čovjeku koji je osamdesetih bio u vrhu SKH i slovio za prilično tvrdog i konzervativnog komunističkog aparatčika. Naravno i on je ukazao na strahote nabujalog fašizma.

Dakle u razmaku od samo nekoliko dana Bernardić je čestitao ulazak u brak čovjeka s krajnje desnice iako ga osobno ne poznaje te iako je predsjednik socijaldemokratske stranke poslao kao izaslanika bivšeg prilično tvrdog komunista na obljetnicu osnivanja Komunističke partije. Pristojan predsjednik lijeve stranke u bilo kojoj pristojnoj zemlji EU ne bi ni pomislio napraviti ni jedni ni drugo. Naprosto ako mu baš nije frend ili rođak predsjednik vodeće lijeve stranke ne intimizira se s baš tako krajnje desno orijentiranim novinarom. Isto tako, prilično je nepristojno slati izaslanika u Anindol jer tako priznaješ da si baštinio ne samo imovinu već i drugu ne baš tako sjajnu popudbinu stranke osnovane 1937. godine. Naravno, oni koji Bernardića ne mogu vidjeti ni nacrtanog, primijetili su samo prvo gaf. Drugi vjerojatno ni ne smatraju takvim jer da je u SDP-u već dugo na djelu revival starih ideja pa je tako drugi čovjek stranke nedavno izjavio »da se sredstva za proizvodnju trebaju vratiti u ruke radnika«, a jedna od kandidatkinja za predsjednicu stranke govorila je o divotama samoupravljanja iako je još bila maloljetna kada se sastao zadnji radnički u Hrvatskoj.

Osim među biračima, po svim anketama zaostaju deset posto za HDZ-om, i među članstvom, ovakvi napadi na predsjednika stranke još nisu viđeni, SDP ima problema kako se postaviti i oko nekih važnih čisto političkih stvari. Sve dok budu samo antipod HDZ-u i dok se budu držali Tita kao pijan plota gubit će izbore. Odnosno dobivati ih samo onda kada se HDZ povremeno samouništi. A što god mislili o Plenkovićevom HDZ-u, malo je vjerojatno da bi im se to moglo dogoditi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.