Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 23° 25° 2
28. svibnja 2018.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Ide li Most putem HDSSB-a, ORAH-a i Laburista?

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2017. u 22:22 2017-02-15T22:22:21+01:00

Bit će jako zanimljivo vidjeti brojke, ako netko napravi takvo istraživanje, kako će na lokalnim izborima glasovati pripadnici dobne skupine između 18 i 21 godine. Pernar i društvo mogli bi tu solidno proći, baš kao u onim kategorijama stanovništva pregaženih gospodarskom krizom i sve tvrđim hrvatskim kapitalizmom. 

Izgubi li Most na lokalnim izborima Metković, lako bi mu se moglo dogoditi ono što se prošle godine dogodilo Glavaševom HDSSB-u, Hrvatskim laburistima i ORAH-u. Još ako bi se nešto slično dogodilo u Omišu, Mostu bi to bio znak za uzbunu. A sve to bi, naravno, moglo utjecati na stabilnost i dugovječnost zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. Bit će stoga zanimljivo vidjeti kako će se dvije vladajuće stranke ponašati na predstojećim lokalnim izborima. Ako sve prođe u najboljem redu – čitaj Most pobjeđuje u Omišu, Metkoviću i u još nekoliko njima važnih utvrda – koalicija i Vlada potrajat će do kraja mandata.

Most je u problemu i zbog Živog zida. Točnije rečeno, one frakcije te stranke kojoj pripadaju Ivan Vilibor Sinčić, Branimir Bunjac i naravno Ivan Pernar. U razgovorima s dužnosnicima svih političkih stranaka može se ovih dana čuti da svi smatraju da bi politička opcija iza koje stane ovaj trojac mogla jako dobro proći na predstojećim lokalnim izborima. Naravno, ne tako dobro da bi mogli dobiti gradonačelnika u nekom većem gradu ili općini, ili većinu u nekom predstavničkom tijelu. Ali da bi u velikom broju gradskih vijeća i županijskim skupštinama mogli imati svoje predstavnike, čini se više nego izvjesnim.

Most je na zadnja dva izbora iskočio kao treća opcija s velikim izgledima da bi se mogla održati. Ali varljiva je to jako situacija. Naime, birači koji tu treću opciju traže već četvrt stoljeća jako su skloni prožvakati i ispljunuti svoje donedavne favorite. Dovoljno se samo sjetiti kako su u zadnje četiri godine prošli Hrvatski laburisti i ORAH. Od nove političke snage koja se čini samo korak od toga da konačno razbije politički duopol HDZ-a i SDP-a pa do potpuno propasti znalo je doći u manje od šest mjeseci. Kao da birači traže sve efektnije i radikalnije opcije i vrlo se lako rješavaju svojih donedavnih političkih ljubimaca. Laburisti su u jednom trenutku zaista izgledali kao ozbiljna opcija da Hrvatska konačno dobije autentičnu socijaldemokratsku stranku, a ORAH se u jednom razdoblju također činio da bi mogao s lijevog centra izgurati SDP. Ali birači su tada dobili novu igračku, Most, te brzinom munje napustili stranke Dragutina Lesara i Mirele Holy i prigrlili opciju Bože Petrova.

Međutim, Petrov i Most su sada dio establišmenta. Zajedno s HDZ-om već su više od godinu dana dio vladajuće koalicije. A za vrat im puše Živi zid. Iznošenje Pernara iz sabornice podiglo je rejting Živog zida, baš kao i njegovi nastupi u Saboru. Bit će jako zanimljivo vidjeti brojke, ako netko napravi takvo istraživanje, kako će na lokalnim izborima glasovati pripadnici dobne skupine između 18 i 21 godine. Pernar i društvo mogli bi tu solidno proći, baš kao u onim kategorijama stanovništva pregaženih gospodarskom krizom i sve tvrđim hrvatskim kapitalizmom. Stoga će ovi lokalni izbori biti odlučujući za Most, a samim time i za aktualnu vladajuću koaliciju. Ako na njima stranka Bože Petrova prođe barem solidno, bit će to pokazatelj da je proces traženja što radikalnije treće opcije završen. I da Vlada ide dalje. A ako prođe loše, bit će to znak da nas čekaju zanimljiva vremena. S Pernarom i Sinčićem u puno bitnijim ulogama nego što je to dosad bio slučaj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka