Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1n
Sutra: 15° 15° 1n
23. listopada 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Hrvatska treba pratiti događanja u BiH

Mirni prosvjedni skup na stadionu u Orašju  Ivica Galovic/PIXSELL
Mirni prosvjedni skup na stadionu u Orašju Ivica Galovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2016. u 20:07 2016-11-07T20:07:25+01:00

Službena Hrvatska trebala bi se držati podalje od ocjena same konkretne optužnice protiv BiH Hrvata koji su nedavno uhićeni u Bosanskoj Posavini. Svakako nije dobro da je ministar branitelja Tomo Medved na primjer ovog vikenda govorio da je u ovom slučaju sporna selektivna primjena zapovjedne odgovornosti, te objašnjavao da se organizira pravna pomoć za uhićenike. Nije posao ministra da komentira optužnicu koju je podiglo nadležno tužiteljstvo BiH – iako je vrlo moguće potpuno u pravu. Naprosto, službena se Hrvatska mora ponašati u skladu s međunarodnim obvezama i pravilima i ne smije se javno miješati u konkretni postupak koji se u ovom trenutku odvija u BiH.

Međutim, s druge strane službena Hrvatska itekako ima prostora i svakako bi trebala upozoravati na općenitu pravnu praksu BiH tužiteljstva. Istina ona se ogleda i u ovom slučaju, ali postupak je već započeo. U doba kada su se zločini u i oko Orašja dogodili, bilo je to proljeće 1993. godine, BiH Hrvati i Bošnjaci bili su saveznici koji su se zajedno borili protiv velikosrpske agresije pa su u mnogo slučajeva postrojbe bile sastavljene od pripadnika obje nacije. Vrlo brzo nakon toga dogodio se tragičan i potpuno nepotreban međusobni sukob u kojem su se dogodili zločini na obje strane i koji bi se svi na isti način trebali procesuirati. A kako se čini, tome i nije baš tako, posebno kada je u pitanju takozvana zapovjedna odgovornost kroz koju se može provući sve i svašta.

Hrvatska treba itekako upozoravati na činjenicu da se zapovjedna odgovornost u BiH koristi na vrlo čudan način, kao i na činjenicu kako tamošnje pravosuđe nije napravilo ništa u slučaju nekih od najtežih zločina koje je Armija BiH počinila nad tamošnjim Hrvatima. U njima naime ne da nisu optuženi bošnjački generali koji su zapovijedali postrojbama koje su zločine počinile, nego nisu procesuirani ni neposredni počinitelji.

Službena bi Hrvatska svakako trebala učiniti sve da zaštiti BiH Hrvate i to ne samo od često malicioznog i pristranog BiH pravosuđa, nego i u svim drugim slučajevima gdje je na djelu majorizacija i umanjivanje njihovih prava. Naime, u BiH je očigledno na djelu podjela zemlje na dva entiteta – srpski s Republikom Srpskom i bošnjački u koji se polako, ali sigurno pretvara takozvana Federacija BiH. Jedan entitet već godinama gleda samo prema Moskvi i Beogradu, a drugi nažalost kako godine prolaze, sve više prema Istanbulu. Oba nažalost sve manje prema Bruxellesu. U oba se tamošnji Hrvati isto tako polako, ali sigurno iz pozicije konstitutivnog naroda pretvaraju u klasičnu nacionalnu manjinu.

Pa stoga ima osnove sumnjati i u pravično ponašanje tužiteljstva BiH. Naravno, cijeli slučaj Orašje nije izmišljen. Zločini su se gotovo sigurno dogodili i dio počinitelja su najvjerojatnije pripadnici nekih postrojbi Hrvata. U tom se smislu preko odvjetnika već očitovao i uhićeni general Đuro Matuzović. Ali jedna je stvar želi li pravosuđe BiH samo kazniti stvarne počinitelje i tako ostvariti pravdu, a sasvim je druga želi li, kroz procesuiranje zločina koji su se nesumnjivo dogodili, usput odraditi i prljavi posao za vladajuće bošnjačke strukture u BiH čija je agenda svakim danom sve dalje i od približavanja zemlje EU-u i od dobrih odnosa s Hrvatskom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.