Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2
Sutra: 5° 5° 2
16. veljače 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Hrvatska pred Živim zidom

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2018. u 21:44 2018-05-02T21:44:33+02:00

Bit će svakako zanimljivo pratiti što će se događati nakon sljedećih izbora ako Živi zid zadrži postojeću biračku podršku ili je čak nešto i pojača. To bi pak značilo da bi u Saboru bilo dvadesetak zastupnika Živog zida. Budući da nije riječ o klasičnoj političkoj stranci ona ih neće moći kontrolirati na način na koji to svoje parlamentarce mogu one etablirane.

Nakon više od sedam godina postojanja Živi je zid održao stranački kongres. Napunili su prošlog vikenda koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski i uputili pregršt obećanja kojima namjeravaju očuvati, moguće i ojačati postojeći rejting od 14 posto. Mada su, čini se, među obećanja uvrstilo i ona koja bi mogla dovesti do kolebanja među njihovim podržavateljima.

Na primjer, nije baš do kraja sasvim jasno kako bi se na raspoloženje birača mogla odraziti namjera Živog zida o izlasku Hrvatske iz EU. Jer ako Hrvatska više ne bi bila članica građanima u pitanje dolazi i mogućnost odlaska na konobarenje u Dublin, bauštelu u Njemačkoj i uslužne djelatnosti u Švedskoj, za one manje obrazovane. Kao i inženjerske, liječničke i ine pozicije za one s visokim obrazovanjem. Svima nabrojenima Živi bi zid ukinuo mogućnost bijega iz Hrvatske. Jer ako ne bi bili članica naši bi državljani koji žele raditi recimo u Münchenu bili tretirani na isti način kao sirijske izbjeglice. Tako da bi se Živi zid lako mogao naći u problemima ako građani, posebno oni mlađi koji čine većinu njihovih podržavatelja, shvate da bi im se lako moglo dogoditi da ih Živi zid zakuca na to da moraju dijeliti sudbinu Hrvatske kakva god ona bila. Tu bi možda dečki i cure iz ove stranke možda trebalo još jednom razmisliti ako zaista žele zadržati aktualnu biračku podršku.

Ali zato sve drugo što predlažu neće biti nikakav veliki problem. Gomila obećanja koja se mogla čuti ovog vikenda u Lisinskom zapaljiva je i prijemčiva smjesa za sve one koje se nisu snašli u zadnjih 28 godina koliko se već nalazimo u nečemu što se zove tranzicija. Pa su im itekako prihvatljivi prijedlozi Živog zida koju nude jednostavne i brze odgovore na komplicirane i dugotrajne probleme koji pritišću ovu zemlju i njeno društvo. To je ujedno i najveća vojska birača ove stranke. Dok čelnici velikih i etabliranih stranaka govore oprezno, pažljivo, često i komplicirano Ivan Pernar govori jasno i glasno ono što punu birača želi čuti.

Tu je naravno i druga manja skupina koja kani glasovati za Živi zid. To su oni koji shvaćaju da ovo što govore čelnici ove stranke nije ništa više od prazne retorike i još praznijih obećanja. Ali su s druge strane toliko zagađeni hrvatskim političkim establišmentom da naprosto žele da Pernar ima što više zastupnika koji bi i dalje vrijeđali i živcirali velike stranke i njihove aparatčike koje smatraju izravno odgovornima za dugotrajno hrvatsko gospodarsko glavinjanje.

Bit će svakako zanimljivo pratiti što će se događati nakon sljedećih izbora ako Živi zid zadrži postojeću biračku podršku ili je čak nešto i pojača. To bi pak značilo da bi u Saboru bilo dvadesetak zastupnika Živog zida. Budući da nije riječ o klasičnoj političkoj stranci ona ih neće moći kontrolirati na način na koji to svoje parlamentarce mogu one etablirane. Nakon prošlih izbora recimo jedan je zastupnik izabran na listi Živog zida postao član HDZ-ove većine, a drugi, Marin Škibola, u jednom krajnje delikatnom trenutku priskočio u pomoć HDZ-u. Ne postoji dakle nikakva garancija da neki od dvadesetak parlamentaraca Živog zida ne bi u jednom trenutku također podržali stranku Andreja Plenkovića. Ili naravno onu Davora Bernardića ako kojim čudom ona uspije ostvariti relativno većinu u Saboru. U svakom slučaju Hrvatska će nakon sljedećeg izlaska na birališta biti podvrgnuta dosad neviđenom eksperimentu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka