Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 6
Sutra: 0° 0° 6
23. siječnja 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna Hrvatska na korak do oligarhije

Foto D. KOVAČEVIĆ
Foto D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2015. u 15:40 2015-12-14T15:40:00+01:00

Na dobro pripremljenoj društvenoj sceni na djelu je jedna zaista odurna medijsko-tajkunska akcija da se na čelo Vlade instalira zasad neodređenog »nestranačkog stručnjaka«. Započelo se već uvelike preko prijateljskih medija s licitiranjem i ispipavanjem terena . Od nekih imena koja se nalaze u medijskom optjecaju čovjeku se naprosto ledi krv u žilama

Za ovo što se događa zadnjih mjesec dana, teren se priprema godinama. Toliko dugo nas dio medija i takozvanih neovisnih gospodarskih stratega uvjerava da smo lijeni neradnici, a da su za to, osim naravno nas samih, krivi političari koji nam se udvaraju samo kako bi ostali na vlasti.

Na djelu je još jedna kampanja. Višegodišnje gotovo svakodnevno medijsko cipelarenje parlamenta kao mjesta gdje se svađaju dobro plaćeni političari, umjesto da u potpunom suglasju kroz akademsku raspravu rade na boljitku građana. Treći bitan element koji je doveo do aktualne situacije zaista jest činjenica da su postojeće stranke dobrim dijelom zagazile u korupciju i nepotizam. 

Zbog svega ovog lako bi nam se moglo dogoditi da nam pred nosom ukradu izbore. I da nam premijer bude netko tko na izbore uopće nije izašao i stoga nema nikakvu odgovornost prema biračima. Na dobro pripremljenoj društvenoj sceni na djelu je jedna zaista odurna medijsko-tajkunska akcija da se na čelo Vlade instalira zasad neodređenog »nestranačkog stručnjaka«. Započelo se već uvelike preko prijateljskih medija s licitiranjem i ispipavanjem terena . Od nekih imena koja se nalaze u medijskom optjecaju čovjeku se naprosto ledi krv u žilama.

A u sve nas to gura mesija iz Metkovića čija bi nam konfuzna družina pod maskom nuđenja famoznih reformi na vlast lako mogla dovesti financijsku oligarhiju. Hrvatska se, čini se, nalazi na opasnoj prekretnici. Nakon samo 25 godina mogli bismo se oprostiti s parlamentarnom demokracijom, sustavom nesavršenim, često sklonim korupciji, ali najboljim koji je dosad izmišljen. I nakon njega ući u nešto u čemu bi oni, koji su i ionako dosad imali solidnu moć, sada mogli izravno voditi zemlju. Mimo izbora i parlamenta i bilo kakve odgovornosti prema onima koji su izašli na birališta.

U Hrvatskoj je dosad bilo više pokušaja negiranja parlamentarne demokracije. Plenumska demokracija, plod zanesenjaka s domaće salonske krajnje ljevice, relativno se brzo izgubila negdje između dima marihuane i državnih jasli. Bio je to naravno benigni pokušaj, i od samog starta osuđen na neuspjeh. Ovaj drugi puno je opakiji jer iza njega u najvećem dijelu stoje konkretni, opipljivi i moćni interesi koji su i dosad imali velik, ponekad i presudan utjecaj na vođenje države. 

Ali je sustav parlamentarne demokracije kroz koji građani biraju vlast ipak predstavljao kakav-takav korektiv. Iako ih se okrivljuje za sve i svašta, političari u Hrvatskoj odavno nisu najmoćniji ljudi. Odluke direktora srednje velike banke ili tajkuna s tisuću zaposlenih imaju često veći utjecaj na gospodarstvo nego one koje donosi premijer. Pa posljedično i velik utjecaj na politiku. A baš su Sabor i Vlada znali – ponekad, rijetko, prerijetko, ali ipak – biti brana velikom biznisu da preuzme baš sve poluge moći. Sada nam Most kroz svoje cirkusarije namjerava oduzeti i taj zadnji osigurač koji je, ma koliko god bio slabašan i ponekad vrijedan prezira, ipak osiguravao da Hrvatska bude demokratska zemlja. A on je da građani, samo oni i nitko drugi osim njih, imaju pravo izabrati tko će vladati zemljom. Gurati nešto drugo je ili magla ili zla namjera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka