Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna HSS na putu bez povratka

Krešimir Beljak / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Krešimir Beljak / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2017. u 21:29 2017-01-02T21:29:41+01:00

Koliko je HSS tu devastiran vidi se i po tome da je na parlamentarnim izborima 2011. godine u Splitu, drugom po veličini hrvatskom gradu, osvojio manje glasova od nezavisne liste Siniše Vuce. Stranka oslabljena ulazi u razgovore oko suradnje na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine. Ako na njima loše prođe, što je izvjesno, HSS slobodno može staviti ključ u bravu

HSS je već godinama nalik grogiranom boksaču koji visi na konopcima i čeka samo još jedan, čak i ne pretjerano jaki udarac, da konačno i nepovratno padne. I čini se da je ovaj udar konačno došao, i to s pomalo neočekivane strane. Riječ je tu o načinu na koji aktualni predsjednik stranke Krešimir Beljak odrađuje predstojeću izbornu skupštinu HSS-a koja će se održati tijekom siječnja. On je naime naprosto suspendirao sve moguće protukandidate i tako im onemogućio ulazak u utrku za predsjednika stranke. I tako došao u lagodnu poziciju da bude jedini kandidat za ovu funkciju, što prevedeno znači da si je osigurao ostanak na čelu stranke u sljedeće četiri godine. Odnosno na čelu onoga što od nje ostane.

To da će HSS vrlo vjerojatno nestati kao bilo kakva relevantna stranka nije zapravo ni Beljakova krivnja. Taman da je otkad je došao na njeno čelo povlačio najbolje moguće poteze ishod što se tiče političke budućnosti HSS-a bio bi više manje isti. Stranka je naime toliko devastirana da bi propala i bez akrobacija koje prate pripreme za izbornu skupštinu.

Najveći problem koji ima HSS je taj da je njegov politički prostor još 1990. zauzeo HDZ. Pobjedom strane Franje Tuđmana u svibnju te godine naprosto je odlučeno tko će biti stožerna hrvatska stranka koja će pregovarati s Beogradom oko budućnosti tadašnje zajedničke države. Taj je posao u prošlom stoljeću radio HSS prvo pod vodstvom Stjepana Radića, a potom njegova nasljednika Vladka Mačeka.

Od poraza na izborima u svibnju 1990. godine HSS nikako da pronađe mjesto na političkoj pozornici. S pozicije najjače stranke desnog centra izgurao ga je dakle HDZ, na ljevici je to postao SDP koji je nekako uspio opstati nakon pada komunizma, a politički su centar zauzele stranke puno modernije od HSS-a – prvo HSLS, a potom HNS. HSS je stoga polako, ali sigurno samog sebe sveo na poziciju seljačkog sindikata.

Osim toga, na čelo su HSS-a redom dolazili ljudi koji u političkom smislu nisu baš imali previše toga za reći. Stranka je opstajala samo na solidnoj infrastrukuturi koja je, barem na lokalnoj razini, osiguravala opstanak. Međutim, danas u doba interneta i razvijenih elektronskih medija pada i važnost dobre stranačke organizacije. Nabolje je to pokazao Most koji je dobrom kampanjom dogurao na 15 posto glasova praktički bez ikakve infrastrukture.

I što sad? Beljak je na početku izgledao kao neloše rješenje. Mlađi političar, dva puta izabran kao gradonačelnik Samobora, što možda i nije bila loša poveznica da se HSS konačno vrati u urbane centre. Koliko je HSS tu devastiran vidi se i po tome da je na parlamentarnim izborima 2011. godine u Splitu, drugom po veličini hrvatskom gradu, osvojio manje glasova od nezavisne liste Siniše Vuce. Stranka oslabljena ulazi u razgovore oko suradnje na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine. Ako na njima loše prođe, što je izvjesno, HSS slobodno može staviti ključ u bravu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.