Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

HDZ privremeno izašao iz problema

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2018. u 16:38 2018-04-11T16:38:44+02:00

Medutim, veliko je pitanje koliko će HDZ ipak izaći oštećen iz dvije ovotjedne političke bitke. Jer priča o Agrokoru ipak nije gotova. Činjenica da će skoro pola koncerna doći u vlasništvo ruskih banaka zajedno s još nekim drugim stvarima mogla bi ovu priču vratiti u središte pažnje

Po svemu sudeći, HDZ će ipak nekako izgurati ovaj tjedan. Nakon što je jučer potpisan načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe za Agrokor, vladajuća će stranka puno lakše ući i u današnje aktualno prijepodne i u sutrašnju raspravu o zahtjevu oporbe za smjenom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Činjenica da Agrokor neće kolabirati, nego da je štoviše konačna nagodba na vidiku, uvelike će olakšati posao obrane ministrice koja je već dugo gromobran Vlade kada je u pitanju posrnula tvrtka Ivice Todorića. Tako da se čini da je oporba izgubila zamah koji je imala nakon što je morao odstupiti prvi izvanredni povjerenik Ante Ramljak nakon što su ga mediji razvukli zbog toga jer je tvrtka u kojoj je radio dobila posao kao podizvođač glavnog konzultanta za restrukturiranje Agrokora. Oporba je kalkulirala s tajmingom podnošenja zahtjeva za opoziv Dalić i čini se napravila pogrešan potez. Tim više što je domninacijom Istanbulske konvencije u javnom prostoru tema Agrokora pala u daleki drugi plan. Pa će nakon jučerašnje za Vladu dobre vijesti o potpisivanju načelnog sporazuma sutrašnja rasprava ipak biti više rutinski posao vladajuće većine nego neka velika politička drama.

Puno veći problem za Vladu bit će današnja rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Ponajviše zbog toga jer je zbog nje došlo do dosad najvećeg unutarnjeg sukoba u HDZ-u otkad je prije godinu i pol Andrej Plenković došao na čelo stranke. Politički tajnik Davor Ivo Stier svojom je izjavom od prošlog petka o klerikalcima i antiklerikalcima situaciju u HDZ-u doveo do ruba Plenkoviću tako mrske nestabilnosti.

Nije baš jasno zbog čega je aktualno vodstvo stranke glasovanje o ovom dokumentu postavilo kao crtu razdjelnicu. Stvari su postavljene na način da je dizanje ruku za ovaj dokument automatski i davanje potpore Vlade i njenom predsjedniku. I obrnuto. Tko ne glasa ili ne dođe na glasanje automatski će se smatrati kao netko tko, ako ne baš aktivno radi, a ono barem simpatizira dijelove HDZ-a kojima se Plenković ne sviđa. I koji navodno jedva čekaju da on ode u Bruxelless pa da se karte u najjačoj Hrvatskoj političkoj stranci ponovo promiješaju. Tim tvrdim stajalištem čelništvo HDZ-a dodatno si je otežalo cijelu priču oko ratifikacije. Koja je ionako već solidno zakomplicirana i činjenicom da se sprema novi miting na splitskoj Rivi koji bi u četvrtak trebao okupiti sve one koji smatraju da je Istanbulska konvencija i protunaravna i protuhrvatska. Ali po svemu sudeći, u petak će konvencija biti izglasana i cijela priča, barem na neko vrijeme, zatvorena.

Medutim, veliko je pitanje koliko će HDZ ipak izaći oštećen iz dvije ovotjedne političke bitke. Jer priča o Agrokoru ipak nije gotova. Činjenica da će skoro pola koncerna doći u vlasništvo ruskih banaka zajedno s još nekim drugim stvarima mogla bi ovu priču vratiti u središte pažnje. Puno će ovisiti i o tome kako će se na kraju završiti slučaj Stier. Pretjerana reakcija vodstva stranke prema pobunjenicima, možda kratkoročno i uspješna, mogla bi se u relativno kratkom roku vratiti kao bumerang. HDZ je na kratko, čini se, isplivao iz problema. Ali oni bi se mogli vratiti prije nego što bi se itko mogao nadati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka