Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2n
Sutra: 6° 6° 2n
22. veljače 2019.
Putevi i stranputice Zlatka Crnčeca

kolumna HDZ neokrznut kroz Istanbulsku konvenciju

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 14. ožujak 2018. u 22:21 2018-03-14T22:21:26+01:00

Naravno da je dio vodstva stranke koje će podržati konvenciju iziritiran time što je Plenković uopće podigao temu ratifikacije Konvencije jer je time stranci ipak otvorio bokove na svjetonazorskim temama, što je za HDZ uvijek ipak vrlo osjetljiva stvar. Ali nije njima previše drag ni Davor Ivo Stier koji je svojim pismom samo podigao zanimanje javnosti za cijelu priču. 

Gotovo je sigurno da će HDZ na kraju ipak relativno bezbolno izaći iz cijele situacije oko ratifikacije Istanbulske konvencije. Da u HDZ-u i oko njega neće biti neke velike frke oko ovog, pomoći će u prvom redu i to da je stranka na vlasti. Većina ljudi u vodstvu HDZ-a prilično su pragmatični ljudi. Ako i imaju neke ideološke preferencije, one su ipak od puno manjeg značenja od činjenice da su u vodstvu stranke koja vlada zemljom. Pa mali broj njih želi na bilo koji način ugroziti neke svoje konkretne interese i poslove. Sasvim je moguće da čak i neki od onih koji se suprotstavljaju ratifikaciji Istanbulske konvencije koriste ovaj slučaj samo kao ulog u trgovini s vodstvom stranke oko nekih puno profanijih i manje apstraktnih tema od rodne ideologije.

Naravno da je dio vodstva stranke koje će podržati konvenciju iziritiran time što je Plenković uopće podigao temu ratifikacije Konvencije jer je time stranci ipak otvorio bokove na svjetonazorskim temama, što je za HDZ uvijek ipak vrlo osjetljiva stvar. Ali nije njima previše drag ni Davor Ivo Stier koji je svojim pismom samo podigao zanimanje javnosti za cijelu priču. Na kraju se može očekivati da će HDZ-ovi zastupnici u najvećem, točnije ogromnom broju podići ruku za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Iskočit će prilikom glasovanja Stier, moguće Miro Kovač, te još najviše tri četiri hadezeova saborska zastupnika. Ostali će, neki nevoljko neki i iz uvjerenja, podići ruku.

U prilog HDZ-a ide i činjenica što nemaju nikakvu stranku koja bi mogla ući u njihov politički prostor. Nije to svakako HRAST čiji zastupnik Hrvoje Zekanović ovih dana optužuje HDZ za napuštanje demokršćanskih pozicija. Ni on ni predsjednik ove stranke Ladislav Ilčić nisu politički teškaši koji bi mogli kanalizirati vjerojatno istinsko nezadovoljstvo dijela HDZ-ovih birača zbog činjenice da je ova stranka odlučila ratificirati dokument koji će po njihovom mišljenju u najmanju ruku dovesti do zajedničkih toaleta za muškarce i žene. Čak i da netko od gore navedenih opcija uspije i uči i HDZ-ovo biračko tijelo, stvari će se vrlo brzo s približavanjem parlamentarnih izbora vratiti u normalu.

Za HDZ neće opasnost biti ni konzervativne grupacije oko udruga kao što su U ime obitelji ili Vigilare. One iako utjecajne nisu politička snaga koja bi mogla ugroziti neupitni primat HDZ-a na političkoj sceni desno od centra. Tim više što se iz U ime obitelji ponovo najavljuje da bi se mogli baviti izbornim zakonodavstvom što je tema koja je biračima zaokupljenim svakodnevnim životnim problemima ipak previše apstraktna i samim tim relativno nezanimljiva. Na desnoj sceni nema više ni pravaša koji valjda više ni sami ne znaju koliko stranaka s takvim predznakom postoji u Hrvatskoj. Ni MOST tu ne može uskočiti jer ni ova stranka nije sama do kraja na čistu kako će se svi njihovi zastupnici i zastupnice postaviti oko rodne ideologije.

A sve skupa nije ni loše za HDZ da je cijela ova priča o »strahotama« koje će proizići iz usvajanja konvencije prekrila, barem na trenutak, priču o savjetnicima i konzultantima Agrokora, o najavljenom i čini se nažalost neumitnom kolapsu hrvatske brodogradnje ili o tome tko će i kako postati vlasnik kutinske Petrokemije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno