Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
16. siječnja 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna HDZ bira između preslagivanja i izbora

Foto Davor KOVAČEVIČ
Foto Davor KOVAČEVIČ
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2017. u 21:39 2017-05-29T21:39:03+02:00

To da HDZ danas, nakon svega, još uvijek može birati između formiranja većine – istina tanke, ali ipak većine – i raspisivanja izbora na kojima će vjerojatno pobijediti, manje govori o njemu, a više o njegovim suparnicima s lijeve strane političkog spektra

Hoće li biti prijevremenih parlamentarrnih izbora, u sljedećih desetak dana odlučit će Andrej Plenković zajedno s još nekoliko članova svog najužeg tima. Kako stvari sada stoje, HDZ može sklepati većinu od nekih 78 ili čak 79 zastupnika, ali vrh stranke mora odlučiti može li s takvom parlamentarnom većinom voditi zemlju u sljedećih tri i pol godine.

S jedne strane, izlazak na izbore sada je prilično riskantna stvar, budući da se to nije odlučilo još krajem travnja, kada su iz Vlade izbačeni Mostovi ministri i kada je Plenkovićeva popularnost bila na vrhuncu. Bilo je prostora da se parlamentarni izbori održe zajedno s drugim krugom lokalnih što znači da bi cijela priča oko izbacivanja Mosta iz Vlade bila gotova u sljedećih tjedan dana, dakle u nedjelju 4. lipnja. Ako je bilo za vjerovati istraživanjima javnog mnijenja, na tim bi izborima HDZ najvjerojatnije prošao bolje nego 11. rujna prošle godine, što bi mu omogućilo da puno lakše sastavi parlamentarnu većinu bez Mosta nego što je to sada slučaj. Osim toga, otpao bi i prigovor da se gubi vrijeme na izbore, budući da se ionako dogodilo da je politički život bio poluparaliziran zbog lokalnih izbora, na koje su se kao nikad dosad prelili sukobi na državnoj razini.

Budući da se vodstvo HDZ-a nije odlučilo na ovaj korak, ostaje im pokušaj sastavljanja nove parlamentarne većine. Kako se može pretpostaviti iz niza informacija do kojih se može doži samo čitajući novine, oni su u tome i uspjeli. Svoj će glas HDZ-u dati i nekadašnji član Živog zida Marin Škibola i nekadašnji šef ureda SDP-ovog premijera Tomislavc Saucha, ali i sadašnji koalicijski partner SDP-a – predsjednik HSU Silvano Hrelja koji samo ne želi biti onaj ključni 76. zastupnik koji bi podržao Plenkovića. Moguće je da se tu nađe i Ivan Lovrinović koji je ozbiljno posrnuo na lokalnim izborima u Zagrebu.

Dakle, na papiru je sve u redu. Ali drugo je pitanje kako će to sve skupa funkcionirati. U istoj su većini sada i Zlatko Hasanbegović i Milorad Pupovac. Naravno, bili su i u onoj prethodnoj, ali tada njihovi glasovi nisu bili ključni za njen opstanak. A sada jesu. I Hasanbegović i Pupovac imaju utjecaj na najmanje troje zastupnika, a u ovom trenutku u Saboru ne postoje dvije udaljenije političke opcije od onih koje predstavljaju njih dvojica. Kako će sve to funkcionirati u praksi potpuno je nepredvidljivo, posebno kada se uzme u obzir i činjenica da će i ostali predstavnici manjih stranaka također imati svoje specifične zahtjeve, koji će se najvjerojatnije očitovati u napadu na proračunske stavke.

Ako se sada vodstvo HDZ-a ipak odluči na sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, najlogičnije pitanje koje će se postaviti bit će: Pa, zašto to niste napravili odmah u travnju? Time bi se izbjegle mučne scene u Saboru koje smo imali prilike gledati početkom svibnja čiji su akteri bili neki zastupnici – od promjena temeljnih stajališta preko noći uz navođenje bizarnih razloga pa do osobnih tragedija koje su svima ostavile gorak okus u ustima. Nije jasno i zašto se toliko uporno branilo Zdravka Marića koji je, uopće ne ulazeći u meritum njegovog angažmana u Agrokoru, težak politički uteg oko vrata i HDZ-u i Vladi.

Međutim, usprkos svemu tome HDZ i dalje ima velike šanse da pobijedi na parlamentarnim izborima. To da HDZ danas, nakon svega, još uvijek može birati između formiranja većine – istina tanke, ali ipak većine – i raspisivanja izbora na kojima će vjerojatno pobijediti, manje govori o njemu, a više o njegovim suparnicima s lijeve strane političkog spektra.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka