Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Dobro je da HDZ ruši Bandića

Milan Bandić je u Zagrebu na ovaj ili onaj način na vlasti već skoro 17 godina / Slavko Midzor/PIXSELL
Milan Bandić je u Zagrebu na ovaj ili onaj način na vlasti već skoro 17 godina / Slavko Midzor/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 5. prosinac 2016. u 13:50 2016-12-05T13:50:31+01:00

Bandić je u Zagrebu na ovaj ili onaj način na vlasti već skoro 17 godina i u tom je razdoblju kao nekakava politička crna rupa praktički usisao cijelu zagrebačku političku scenu. U njoj već godinama praktički ne postoji prava oporba koja bi mu se usudila istinski suprotstaviti

Ako se HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zaista odlučio konačno odlijepiti od Milana Bandića, za domaću političku scenu to je svakako izuzetno dobra vijest. Bio bi to konačan slom političke arhitekture u Zagrebu koja je ovaj grad jako skupo koštala na sve moguće načine. Ponajprije financijski i gospodarski, a potom i urbanistički, budući da dijelovi Zagreba više sliče na favele Rio de Janeira nego na grad koji za sebe misli da pripada srednjoj Europi.

Bandić je u Zagrebu na ovaj ili onaj način na vlasti već skoro 17 godina i u tom je razdoblju kao nekakava politička crna rupa praktički usisao cijelu zagrebačku političku scenu. U njoj već godinama praktički ne postoji prava oporba koja bi mu se usudila istinski suprotstaviti. Iako je iz SDP-a izašao još tamo 2010., kada se neuspješno pokušao kandidirati za predsjednika Republike, njegove veze s tom strankom ostale su na misteriozan način prilično jake. SDP je cijelo ovo vrijeme bio mlaka i nevoljka oporba, a da su odnosi i dalje itekako dobri, osim međusobnog nenapadanja, pokazuje i to da je svih tih godina bilo čudnih zapošljavanja ljudi bliskih SDP-u u gradskoj administraciji i tvrtkama. Osim toga, do dan danas nije do kraja jasno zbog čega SDP 2011. nije napravio ovo što danas najavljuje HDZ – neizglasavanjem proračuna srušio Bandića i natjerao ga na nove izbore koje bi ovaj tada vrlo vjerojatno i izgubio. Davor Bernardić je to predlagao, ali ga je onemogućilo tadašnje vodstvo stranke na državnoj razini.

Iako ga je Bandić prilično brutalno i na krajnje sumnjiv način u proljeće 2000. srušio s vlasti, i HDZ je s vremenom s njim ušao u razne čudne aranžmane. Posebno se to osjetilo nakon što je Ivo Sanader nakon učvršćenja na čelu HDZ-a 2002. godine iz zagrebačkog HDZ-a pomeo sve one koji su se istinski željeli baviti politikom kao djelovanjem za opće dobro.

Umjesto njih, došli su Sanaderovi pouzdanici, a ništa se promijenilo nije ni za vrijeme njegovih nasljednika. Suradnja s Bandićem posebno je bila jaka za vrijeme kada su HDZ vodili Tomislav Karamarko i Milijan Brkić. Kao kandidate za gradonačelnika HDZ bi uvijek istaknuo relativno nepoznate političare kojima onda usto još ni nije davao nikakvu podršku u izbornoj kampanji.

Što se tiče manjih stranaka, i one su na ovaj ili onaj način kružile oko Bandića kao planeti oko Sunca. I za njihove su se čelnike uvijek znala naći zanimljiva radna mjesta, plaća je bila dobra, a jedino što je trebalo, bilo je podići ruku na sjednicama Gradske skupštine za sve što gazda predloži. I tako više puta.

Reperkusije HDZ-ovog zaokreta bile su vidljive već i na prošlotjednoj sjednici Sabora. Naime, u Saboru postoji klub Bandićeve stranke, iako ni jedan od petero zastupnika nije njen član. Međutim, da on tu ima itekakvog utjecaja, pokazuje činjenica da su čak njih trojica prošlog petka iskočila iz vladajuće većine prilikom glasovanja o poreznoj reformi. Iznenada im je strašno zasmetalo to što oporbi nije prošao ni jedan jedini amandman.

Moguće je da HDZ neće izvući neke izravne političke dividende iz ovog otklona od Bandića. Do izbora je manje od šest mjeseci, a HDZ nije iskristalizirao tko će im biti kandidat. Međutim, sama činjenica da više neće biti dila s Bandićem, dala bi mogućnost HDZ-u da pokrene svoju uspavanu zagrebačku infrastrukturu i da nakon 15 godina konačno postane neovisna politička snaga u Zagrebu s kojom se mora ozbiljno računati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.