Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
22. travnja 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

kolumna Desnica više voli Mađarsku nego Hrvatsku

Viktor Orban / Foto REUTERS
Viktor Orban / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2018. u 20:49 2018-04-16T20:49:00+02:00

Orban promiče mađarske interese. Pa i u stvarima koje imaju veze s Hrvatskom. Što znači da će gurati stvari koje idu na mađarsku korist, a na hrvatsku štetu. Ali će ga hrvatski desničari i dalje obožavati

Nije baš jasno zbog čega je domaćim krajnjim desničarima mađarski premijer Viktor Orban tako drag, a istovremeno, recimo, toliko mrze i preziru srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Pa se dio njih čak angažirao na prosvjedima protiv njegovog nedavnog posjeta Zagrebu. Istina jest da je njegov dolazak bio besmislen, a njegovo ponašanje sramotno. Na trenutke čak i skandalozno, posebno kada se prisjetimo njegovog govora u dvorani Lisinski. Ali čak i da se ponašao pristojno, hrvatski bi radikalno desničari bili protiv njegovog posjeta. Jer ga naprosto ne vole, možda čak i više nego što obožavaju Orbana.

Donekle je to i razumljivo. Vučić je aktivno sudjelovao u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, a koja je bila njegova politička platforma svatko zainteresiran može vidjeti ako kroz tražilicu YouTube pronađe njegov govor u Glini iz ljeta 1995. godine. Vučić je tada bio, a vjerojatno je i danas sljedbenik ideje Velike, da ne kažemo najveće, Srbije. Ali od tada su prošle 23 godine. Srbija je nakon toga još prošla NATO intervenciju i gubitak Kosova. Ta je zemlja gospodarski osakaćena i u ovom trenutku ne predstavlja gotovo nikakvu prijetnju Hrvatskoj. Ni u vojnom, a još manje u gospodarskom smislu.

Ali domaća desnica to ne primjećuje. Od kolovoza 1995. kada je Olujom riješena okupacije gotovo trećine Hrvatske, svijet, a s njim i naše neposredno okruženje, promijenio se do neprepoznatljivosti. A samim tim promijenili su se i neki odnosi, posebno kada su u pitanju nama susjedne zemlje. Pa se tako u međuvremenu dogodila čudna privatizacija Ine u sklopu koje je jedna tvrtka jako bliska mađarskoj državi, dobila praktički pravo upravljanja najvećom hrvatskom naftnom tvrtkom iako u njoj ima manje od 50 posto vlasništva.

Pa je njen direktor na večeri u jednom zagrebačkom restoranu izmjenjivao nekakve papiriće s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Pa se još i dogodila nekakva sudska presuda koju je bila tako napisana da ju je Ustavni sud ukinuo. Pa tako na kraju ispada da tvrtka bliska mađarskoj Vladi dominira hrvatskom energetikom. Ali sve to, sve te milijarde kuna i sva ta izgubljena i ugrožena radna mjesta, domaću desnicu manje uznemiravaju nego nekakav Vučićev krivo izgovoreni zarez. I ne samo to. Bez obzira na sve gore navedeno, Orban je i dalje njihov idol. Iako su si on i Vučić najbolji politički frendovi.

Nije samo krajnja desnica slaba na Orbana. I ona umjerena ga jako voli. Pa je tako predsjednica Republike prije koju godinu u sukobu mađarske i hrvatske Vlade oko izbjegica stala na stranu ove prve. Jer joj je Orban bio draži od Zorana Milanovića. Kolinda Grabar-Kitarović imala je i veliko razumijevanje za Orbanovu blokadu hrvatskog članstva u OECD-u.

Ne želimo naravno ovim tekstom usmjeriti mržnju hrvatskih desničara sa Srba na Mađare. Već samo naglasiti njihovu potpunu izgubljenost u vremenu i prostoru. Na činjenicu da je za njih vrijeme stalo tamo negdje u proljeće 1991. Za neke čini se i pedesetak godina prije toga. Dobro je jednom primijetio Dražen Budiša kada je rekao da Hrvatska krajnja desnica nikako da izađe iz Jugoslavije.

Sam Orban nije nezanimljiv lik. Donekle je i razumljivo da dio domaće javnosti, gledajući snishodljivost velikog dijela domaće političke elite prema Bruxellessu, ima simpatija za mađarskog čelnika koji prvo gleda interese svoje zemlje, a tek onda što mu imaju za reći europski birokrati. Posebno recimo kada su u pitanju obvezni privatni mirovinski fondovi ili položaj proizvoda mađarske prehrambene industrije na policama tamošnjih trgovačkih lanaca. Koji su kao i u Hrvatskoj u pravilu u stranom vlasništvu.

Ali poanta je u tome da Orban promiče mađarske interese. Pa i u stvarima koje imaju veze s Hrvatskom. Što pak znači da će, ako bude trebalo i ako treba, gurati stvari koje idu na mađarsku korist, a na hrvatsku štetu. Ali će ga i hrvatski desničari i dalje obožavati jer navodno brani kršćansku Europu. Pa čak i kada je ta navodna obrana na izravnu hrvatsku štetu oni će ga i dalje voljeti. A mrziti recimo Zorana Milanovića. Iako je on u političkom sukobu oko izbjeglica promicao hrvatske, a Orban mađarske interese. I to na izravnu štetu Republike Hrvatske. Da nije tužno, bilo bi bizarno. Iako bizarno definitivno jest.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš