Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
23. siječnja 2020.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

Cijela Hrvatska kao Požega i Lika

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2018. u 18:54 2018-01-10T18:54:15+01:00

Milinović je načelno u pravu kada prosvjeduje zbog situacije u kojoj je ministar Tomislav Ćorić odbio sve lokalne stranačke aparatčike koje mu je on predlagao za prvog čovjeka Plitvičkih jezera. I to zbog toga jer je umjesto njih izabran isto aparatčik, ali samo s tom razlikom da on dolazi s državne razine. 

Jasno je da Andrej Plenković ne može ništa bitno promijeniti u HDZ-u bez novih unutarstranačkih izbora, a u Hrvatskoj bez promjena u vladajućoj stranci, kako kadrovskih tako još više i onih koji se odnose na način vladanja. Što se tiče samog HDZ-a, iako se uskoro očekuju izbori u dvije županijske organizacije, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj, oni će malo što promijeniti u odnosima snaga. Naime, u oba slučaja raspušteni su samo županijski odbori, a ne i cijele organizacije. Praktički to znači da će izborna stranačka konvencija na županijskoj razini imati potpuno isti sastav kao i 2016. kada su izabrani nedavno raspušteni županijski odbori. Što pak sugerira da je ogromna vjerojatnost da se ništa neće promijeniti, odnosno da će sastav ovih tijela biti više manje isti.

Slična je situacija i s izborom predsjednika županijskih organizacija. Njega istina biraju svi članovi stranke u toj županiji, ali je taj elektorat kroz godine također vrlo pažljivo selektiran tako da će na ovim izborima izabrati ili dosadašnjeg predsjednika ili osobu koju ovaj podrži. Tako da će na čelu ovih dviju županijskih organizacija ponovo biti Darko Milinović i Franjo Lucić ili osobe koje oni odrede. Bio bi potreban zaista veliki angažman stranačke središnjice i njeno izravno i grubo miješanje u proces izbora da bi ishod bio drugačiji od onog kakvog smo gore spomenuli.

Stoga je za promjenu odnosa unutar stranke potrebno održavanje sveobuhvatnih unutarstranačkih izbora. Kroz njihovo održavanje vjerojatno bi se ipak promijenila geometrija na županijskim stranačkim razinama. Usto u stranci se sve više priča o potrebi uključivanja što više mlađih i što je još važnije novih ljudi u stranačke organizacije.

Naravno sve to ne znači da je središnjica stranke automatski u pravu kada su u pitanju odnosi s nižim razinama. Jer Milinović je načelno u pravu kada prosvjeduje zbog situacije u kojoj je ministar Tomislav Ćorić odbio sve lokalne stranačke aparatčike koje mu je on predlagao za prvog čovjeka Plitvičkih jezera. I to zbog toga jer je umjesto njih izabran isto aparatčik, ali samo s tom razlikom da on dolazi s državne razine. Ništa ne jamči da Plitvička jezera neće i dalje ostati stranački bankomat, ali će se sada njime koristiti oni koje je izabrala stranačka središnjica, a ne više lički Milinovićevi kadrovi.

Naravno nije HDZ jedina stranka koja koristi lokalnu samoupravu više kao plijen, a manje kao zajednicu koja im je na izborima dala povjerenje da je vode tako da štite opći interes. Takva je praksa svojstvena praktički svim domaćim strankama. To znači da za novi HDZ, a time i za nove obrasce ponašanja u samoj zemlji, nije dovoljno samo promijeniti stare stranačke kadrove koji godinama ispod medijskih radara vode svoje županije kao vlastito leno. Treba pokušati promijeniti i način vođenja i stranke i zemlje. To nije nimalo lagan zadatak, možda i nemoguć, ali oni koju su na čelu svakako trebaju barem pokušati kako bi opravdali povjerenje koje im je ukazano kada su izabrani. Ovo što se događa na lokalnim razinama samo je preslika odnosa i obrazaca ponašanja na državnoj. Cijela Hrvatska previše sliči na Požešku županiju i Liku da bi joj samo tako s visoka mogla iz Zagreba dijeliti lekcije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.